Minister Kamp heeft Arcadis opdracht gegeven het planMER ten behoeve van de structuurvisie Schaliegas op te stellen. Veel belanghebbenden in de discussie vinden de betrokkenheid van Arcadis omstreden, omdat het bedrijf zelf aanzienlijke belangen bij de sector heeft. Milieudefensie zegt het zelfs onvoorstelbaar te vinden dat Kamp wederom kiest voor een onderzoeksbureau dat grote belangen heeft bij schaliegaswinning.
In de structuurvisie wil het ministerie van Economische Zaken uiteindelijk aanwijzen op welke locaties in Nederland naar schaliegas geboord kan worden. In het onderzoek van Arcadis worden de mogelijke boorlocaties op een rij gezet. Het aanwijzen van die boorlocaties door Economische Zaken gebeurt dus op basis van het onderzoek door Arcadis. Minister Kamp liet begin 2013 ook een onderzoek doen naar de risico’s van schaliegaswinning in Nederland. Dat onderzoek -dat plaatsvond onder regie van ingenieursbureau Witteveen en Bos- was omstreden, omdat het mede werd uitgevoerd door onderzoeksbureau’s die zelf economische belangen bij schaliegaswinning hebben. Eén van die bureaus was Arcadis, zo meldt Milieudefensie.
Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen bij Milieudefensie: “Het is totaal onaanvaardbaar dat Kamp weer kiest voor een onderzoeksbureau dat dikke vingers in de pap heeft bij de schaliegasindustrie. De uitkomst van het onderzoek kunnen we wel raden: belangen van onwonenden en het milieu zullen aan de kant worden geschoven”.
Op basis van het onderzoek van Witteveen en Bos concludeerde de minister vorig jaar dat de risico’s van schaliegasboringen in Nederland beheersbaar zijn. De Commissie voor de milieueffectrapportage (MER), die de overheid adviseert over milieugevolgen van overheidsbeleid, vond het onderzoek echter onvoldoende, omdat bovengrondse effecten op kwaliteit van leefomgeving en natuur en millieu niet genoeg waren meegenomen, terwijl die grote impact kunnen hebben op de leefomgeving van mensen. Daarop besloot Kamp dat er nieuw onderzoek moest komen, waarvoor nu dus opnieuw het omstreden Arcadis wordt ingeschakeld.
Bij de totstandkoming van het Witteveen+Bos rapport over schaliegas in 2013 werd de objectiviteit van onderaannemer Arcadis al in twijfel getrokken door leden van de klankbordgroep, vanwege de schaliegasactiviteiten van het ingenieursbureau in de Verenigde Staten en Canada. Daarom werd onder druk van die klankbordgroep -waarin ook Milieudefensie vertegenwoordigd was- in het concept onderzoeksplan de volgende passage opgenomen: ‘Arcadis is actief betrokken bij alle grote conventionele en onconventionele olie- en gasvelden in Noord-Amerika.’ Schaliegas is een vorm van onconventioneel gas.
Milieudefensie verzet zich samen met lokale tegenstanders tegen schaliegasboringen in Nederland, omdat bij de winning enorme hoeveelheden water en chemicaliën in de bodem gespoten worden. Deze techniek, ‘fracken’, gaat gepaard met grote risico’s voor milieu, klimaat en veiligheid en veroorzaakt veel overlast. De baten zijn tegelijk gering omdat Nederland weinig schaliegas heeft en de winning duur is. Milieudefensie vindt daarom dat Nederland beter kan investeren in duurzame energie en zuiniger om moet gaan met de bestaande gasvoorraden.