Met misleidende marketingcampagnes probeert de Duitse zuivelindustrie zich als klimaatvriendelijk neer te zetten, terwijl ze in werkelijkheid veel meer bijdraagt aan de klimaatcrisis dan beweerd wordt. Dat blijkt uit het nieuwe foodwatch-rapport “Milchmärchen”, dat samen met denktank “Faba Konzepte” is gepresenteerd. De zuivellobby probeert via populaire video’s op TikTok en andere sociale media, eigen websites en zelfs educatief materiaal voor kinderdagverblijven en scholen het imago van melkproductie te verbeteren en de negatieve impact te verdoezelen. In werkelijkheid veroorzaken melk en zuivelproducten echter drie keer zoveel klimaatemissies als plantaardige alternatieven. Foodwatch pleit daarom voor een halvering van het aantal melkkoeien in Duitsland om effectieve klimaatbescherming te bereiken.
“De waarheid achter de melkmythes van de industrie en lobbygroepen is: melkproductie veroorzaakt enorme klimaatschade en veel dierenleed,” zegt Annemarie Botzki van foodwatch. “Het gaat er niet om melk, kaas of yoghurt te verbieden. Maar als we klimaat- en dierenbescherming serieus nemen, kunnen we niet om één waarheid heen: we moeten veel minder koeien houden en veel minder zuivelproducten produceren en consumeren.”
Tijdens de persconferentie was ook agrarisch econoom Dr. Benjamin Bodirsky van het Potsdam Instituut voor Klimaatonderzoek aanwezig, die niet betrokken was bij het foodwatch-rapport. Hij voegde toe: “Bij de klimaatrekening van zuivelproducten worden vaak belangrijke uitstootbronnen over het hoofd gezien. In Duitsland zijn bijvoorbeeld in de afgelopen decennia veel veengebieden drooggelegd voor weilanden of de teelt van veevoer. Door die drooglegging wordt eeuwenoude turf afgebroken, wat leidt tot enorme emissies. De landbouw op deze voormalige veengebieden veroorzaakt ongeveer zes procent van de totale Duitse uitstoot, maar deze worden niet toegerekend aan de landbouw in de officiële statistieken.”
Emissies van veehouderij drie keer hoger dan gesuggereerd door de lobby
In het “Milchmärchen”-rapport laten foodwatch en Faba Konzepte zien met welke methoden de industrie probeert de impact van melkproductie te verbergen. De zuivellobby claimt bijvoorbeeld dat veehouderij in Duitsland slechts verantwoordelijk is voor vijf procent van de totale uitstoot, en rundveehouderij zelfs maar voor 3,9 procent. Deze berekening neemt echter alleen de directe emissies van de veehouderij mee, zoals broeikasgassen die vrijkomen bij de verzorging en voeding van de dieren, voornamelijk methaan uit de spijsvertering en mest. Indirecte emissies, zoals die van de teelt en import van veevoer of het beheer van veengebieden, worden bewust buiten beschouwing gelaten, aldus de organisaties. In werkelijkheid zijn de emissies van de veehouderij in Duitsland daarom meer dan drie keer zo hoog als de lobby suggereert.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Een vermindering van de veehouderij kan enorme besparingen opleveren, aldus het “Milchmärchen”-rapport. Als melk en zuivelproducten in Duitsland worden vervangen door plantaardige alternatieven en de vrijgekomen landbouwgrond wordt hersteld, kan de uitstoot met meer dan tien procent van de totale Duitse broeikasgasemissies worden verminderd.
Greenwashing in de wei
De door de zuivelsector voorgestelde oplossingen, zoals weidegang, speciaal veevoer of efficiëntieverbetering, worden door foodwatch en Faba Konzepte bekritiseerd als onrealistisch en een vorm van greenwashing. Zo staat in werkelijkheid slechts een derde van alle koeien in de wei en komt het meeste voer van akkers, niet van de wei. Bovendien is weidegang op drooggelegde veengebieden een extra grote klimaatramp. Speciaal veevoer kan de beloofde klimaatwinst niet waarmaken en is moeilijk op grote schaal te gebruiken. En koeien nog “efficiënter” maken is geen oplossing, want dat zou het dierenleed alleen maar vergroten. Al 40 procent van de Duitse melkkoeien lijdt aan pijnlijke uierontstekingen door de steeds hogere melkproductie. Veel dieren worden ziek door de enorme dagelijkse belasting en moeten vroegtijdig worden geslacht.
“De melkindustrie doet aan greenwashing om melk neer te zetten als een onschuldig of zelfs klimaatvriendelijk voedingsmiddel en zo de verkoop van zuivelproducten te stimuleren. Maar de oplossing voor het klimaat en dierenwelzijn ligt in het afbouwen van de veehouderij en het promoten van plantaardige voeding. Daar zijn nu politieke maatregelen voor nodig,” concludeert Dr. Friederike Schmitz van Faba Konzepte.