like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Oranje stroom mag best wat meer kosten

Van: op 30 april 2017

windmolen windturbine foto Peter van VlietGroene stroom mag best wat meer kosten. Dat vindt 40% van de Nederlanders. De helft van deze groep is tevens bereid extra geld neer te tellen voor groene stroom die opgewekt is in Nederland, ook wel oranje stroom genoemd. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise onder ruim duizend respondenten in samenwerking met onderzoeksbureau CG selecties.

Dat het hier niet enkel sociaal wenselijke antwoorden betreft, is terug te zien in het aantal afgesloten oranje energiecontracten. Het aantal consumenten dat voor zogenoemde ‘oranje’ stroom kiest, neemt in rap tempo toe. In het eerste kwartaal van dit jaar koos 27,5% in de energievergelijker van Pricewise voor duurzame stroom van eigen bodem. In Q1 van 2016 was dat nog maar 4,9% en in Q1 van 2015 koos een schamele 1,5% hiervoor. Dat is een groei van factor twintig.

Fairphone 3_Staring lady

Groene stroom uit Europa behoudt het grootste aandeel. In Q1 van 2015 koos 57,5% hiervoor. Het aandeel stijgt in het eerste kwartaal van 2016 naar 65,4%, maar daalt tot 40,6% in Q1 van 2017. Grijze stroom wordt door ongeveer een derde gekozen. Het aandeel hiervan is de afgelopen twee jaar overall iets gedaald van 41% in het eerste kwartaal van 2015 naar 31,9 in Q1 2017.

 

Oranje steeds hipper

“Groene stroom uit Nederland wordt steeds populairder,” stelt directeur Hans de Kok van Pricewise. “Het is ook hip om tegen je buurman te kunnen zeggen dat jouw stroom wordt opgewekt met windmolens in Groningen, door zonnepanelen in Gelderland of bij de boer verderop. Dat vinden mensen leuk. En blijkbaar dragen ze graag uit dat ze rekening houden met de aarde.”

Tegenover die sterk stijgende behoefte aan hernieuwbare energie uit Nederland staat een tamelijk geringe toename van de productiecapaciteit. Ons land loopt behoorlijk achter op de realisering van de afspraken over de klimaatdoelstellingen. “In 2015 was slechts zo’n 6% van de energie die we verbruiken oranje-groen van eigen bodem, en daar wordt andere (semi)groene energie zoals biomassa ook in meegerekend. Het is maar de vraag of het aanbod wel gelijk opgaat met de toenemende vraag,” voegt De Kok nog toe.

 

Draagvlak

Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat het draagvlak voor groene stroom uit Nederland het grootst is in de hoogste salariscategorie van de respondenten (boven € 60.000,- bruto per jaar) met 47%. Onder mensen met lage verdiensten (tot € 15.000,- per jaar) ligt de animo het laagst: 34%. In de tussenliggende categorieën lopen de percentages langzaam op van 39% (€ 15.000,- tot € 30.000,-) naar 42% (€ 30,000,- tot € 60.000,-), naarmate het inkomen groeit.

Die uitkomst houdt gelijke tred met het opleidingsniveau van de ondervraagde personen. Van de mensen met een MBO-diploma of lager wil 34% meer betalen voor Nederlandse ‘oranje’ stroom. Onder degenen met een WO- of HBO-opleiding ligt die bereidheid een flink stuk hoger: 48%.

Gemeten naar leeftijd zegt slechts 36% van de groep van 45-59 jaar meer te willen betalen voor ‘oranje’ stroom. Voor de drie andere leeftijdsgroepen (18-29 jaar, 30-44 jaar en 60-plus) geldt een percentage van 42.
Het verschil tussen mannen en vrouwen is, als het gaat om meer betalen voor duurzame energie van Nederlandse bodem, vrijwel verwaarloosbaar. Vrouwen (42%) zijn iets milieubewuster of zitten iets minder op de centen dan mannen (39%).

 

Groene provincies

Drentenaren blijken het minst happig op oranje stroom. In het eerste kwartaal van dit jaar koos 20,4% van de Drentenaren voor Nederlandse stroom. De inwoners van Flevoland gaan vaker voor oranje, daar ligt het percentage het hoogst met 36,3%. In deze provincie heeft groene stroom uit Nederland zelfs het allergrootste aandeel. Grijze stroom is daar goed voor 32,2%, en groene stroom uit Europa wordt gekozen door 32,5% van de mensen. Ook in Limburg (32,5%), Utrecht (30,9%) en Zeeland (31,2%) heeft oranje stroom een behoorlijk aandeel.

 

Concurrentie

Qua verkoopprijs kan schone, duurzaam opgewekte stroom uit Nederland of Europa momenteel goed concurreren met de stroom uit vervuilende kolencentrales. Het opwekken van Nederlandse duurzame energie lijkt op zich duurder dan het produceren van grijze kolenstroom. De rijksoverheid geeft echter subsidies aan producenten van ‘oranje’ stroom. Hiermee kunnen energiebedrijven die groene stroom inkopen of certificaten bijkopen, de consumentenprijs laaghouden om klanten binnen te halen.

 

Openlijke lobby

De uitkomst van het onderzoek kan van belang zijn bij de kabinetsonderhandelingen en -samenstelling op het punt van verduurzaming. Eerder startte VNO-NCW al een openlijke lobby voor een nationaal stimuleringsprogramma om vooral zonne- en windenergie een boost te geven. Dat is ook nodig omdat steeds meer (buitenlandse) investeerders de beschikbaarheid van lokale duurzame energie als vestigingseis stellen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bennie oude lansink schreef:

  laten ze de subsidies stopzetten op grijze stroom dan gaat het met groene/oranje stroom ook beter.

 2. henkz schreef:

  Als je duurzaam wil zijn, denk aan de Trias energetica: eerst besparen, dan duurzaam en wat dan nog overblijft zo efficient mogelijk met fossiel. Bespaar dus eerst zo veel mogelijk door b.v. “goed huishouden” (geen apparaten aan die je niet gebruikt, gordijnen dicht etc.), isoleren van je huis (dak-, muur-, vloerisolatie, denk ook aan radiatorfolie), en wek zelf op met zonnepanelen of zonneboiler.

  Groene stroom afnemen heeft geen zin, de overheid bepaalt de energiemix door middel van vergunningen en subsidies, niet consumenten of energieleveranciers. Je levert al zelf een bijdrage aan groene stroom door de opslag duurzame energie. Deze wordt gebruikt voor financiering van SDE+, de belangrijkste subsidie voor duurzame energie. De opslag betaalt iedereen, of je nu grijze of groene stroom afneemt. De SDE+ heeft elk jaar een vastgesteld budget en de aanvragen zijn elk jaar hoger dan het budget.

  Voorstanders beweren dat als je van een leverancier groene stroom afneemt dit zal leiden tot meer opwek van groene stroom. Het beste bewijs waarom dit niet zo is, is dat de grootste offshore windparken in Nederland gebouwd gaan worden voor de laagste subsidie door Shell en DONG ondanks (of juist dankzij) dat ze niet aan particulieren/kleine bedrijven in Nederland leveren. Er wordt beweerd dat als niemand groene stroom afneemt, de duurzame producenten de stroom niet kwijt kunnen. Dit is absoluut niet waar. In Nederland heeft groene stroom voorrang op het net. Dat betekent dat je als duurzaam project, je altijd je stroom kwijt kunt. Als je geen PPA (Power Purchase Agreement) hebt, kun je de stroom via de APX (Amsterdam Power Exchange = openbare energiebeurs) verkopen. Ook wordt beweerd dat er een gebrek aan investeerders is voor groene stroom. Een interview met Jeroen de Haas haalt beide beweringen onderuit: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/29/beleggers-staan-in-de-rij-om-te-investeren-in-windparken-5957730-a1538850 Er zijn genoeg investeerders voor nieuwe projecten en klanten zijn er ook al, voordat de bouw gestart is.

  Het idee dat groene stroom afname leidt tot meer productie komt niet van leveranciers. Op de websites van verschillende leveranciers staat hier niets over vermeld. Er staat alleen dat je stroom afneemt van BESTAANDE duurzame energieprojecten.

  Energieleveranciers kunnen ook helemaal niet garanderen dat als je hun klant wordt, dat er dan meer duurzame opwekking plaatsvindt: een investering in een windmolen is pas na minimaal 12 jaar terugverdiend en dan kan een klant allang weer zijn overgestapt. Alternatief is dat je zelf meeïnvesteert, echter daar zitten ook veel nadelen aan.

  Groene stroom draagt, hoe mooi het ook klinkt, niets bij. De leverancier wordt er beter van en de elektriciteitsmix voor andere gebruikers wordt minder groen. De leveranciers zijn commerciële bedrijven met winstoogmerk. Geen enkele ervan heeft een CBF keurmerk. Sterker, ik denk dat mensen er alleen maar nonchalant van worden: “Oh, staat mijn tv de hele dag aan, geeft niks, ik heb toch groene stroom”. In Nederland heeft een derde van de huishoudens groene stroom: https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_stroom Echter, slechts 2% van de woningeigenaren is geïnteresseerd in isoleren van de woning…zie: http://www.fluxenergie.nl/maxime-verhagen-huiseigenaren-zien-noodzaak-energiebesparing/ Oftewel er zijn heel veel huishoudens die denken dat met groene stroom afnemen ze al duurzaam genoeg zijn, terwijl dat duidelijk niet zo is. Op de website https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/28/wat-u-zelf-kunt-doen-om-het-klimaat-te-redden-1560994-a579907 kun je zien wat je voetafdruk is en kun je zien hoe je het beter kunt doen. Wat opvalt: gebruik groene stroom staat er niet bij….

  Bespaar, wek zelf op maar trap niet in groene stroom. Als je toch nog iets extra’s wilt doen: geef dan geld aan natuurorganisaties. Koop bijvoorbeeld bij Natuurmonumenten een boom. Dan weet je zeker dat er iets concreets en goeds met je geld wordt gedaan.