like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Oude accu’s worden nieuwe zonnecellen

Van: op 20 augustus 2014

labAan het MIT, Massachusetts Intstitute for Technology, hebben onderzoekers een manier gevonden om lood uit oude accu’s opnieuw te gebruiken bij het maken van zonnecellen op basis van perovskiet. Die manier van hergebruik voorkomt dat het giftige lood als afval in het milieu terechtkomt.

Lood uit oude autoaccu's kan worden hergebruikt bij de productie van nieuwe loodaccu's. Door de opkomst van li-ion-accu's, die onder andere in elektrische auto's worden gebruikt, wordt dit soort accu echter steeds minder verkocht. Wat er in de toekomst met deze afvalstroom moet gebeuren is dan ook de vraag.

Onderzoekers van het MIT willen het lood gaan hergebruiken bij de productie van een nieuwe soort zonnecel die werkt met het mineraal perovskiet. De perovskiet zonnecellen zouden uiteindelijk zelf weer gerecycled kunnen worden tot nieuwe zonnepanelen.

Zonnecellen van perovskiet staan al enige tijd in de belangstelling omdat met dit materiaal een rendement gehaald kan worden van meer dan 16 procent. Bovendien zijn ze veel goedkoper om te produceren. Ter vergelijk: een modern silicium zonnepaneel haalt een rendement tussen 15 en 22 procent. Perovskiet zonnecellen zouden uiteindelijk rendementen van meer dan 20 procent kunnen halen, denken de onderzoekers. Een mogelijk toekomstig probleem voor de methode is dat er ook wordt gezocht naar perovskiet cellen zonder lood. En dan zitten we weer met die oude accu’s.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, TV

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Mooie ontwikkeling. Interessante video ook. Ik ben benieuwd of dit in de toekomst op grote schaal kan worden toegepast.

  2. klaas schreef:

    vreemd bericht
    Met het gebruik van lood neemt juist de milieubelasting toe, dus erg onduurzaam en ook nog geen hoger rendement(mogelijk 20% tegenover 22%)!

  3. Carsten888 schreef:

    Je kunt oude accu’s hergebruiken om zonnestroom op te slaan. Zijn ietsje minder efficient dan de nieuwste gel-accus, maar wel gratis en belast het milieu nog veel minder.