Aan het MIT, Massachusetts Intstitute for Technology, hebben onderzoekers een manier gevonden om lood uit oude accu’s opnieuw te gebruiken bij het maken van zonnecellen op basis van perovskiet. Die manier van hergebruik voorkomt dat het giftige lood als afval in het milieu terechtkomt.
Lood uit oude autoaccu's kan worden hergebruikt bij de productie van nieuwe loodaccu's. Door de opkomst van li-ion-accu's, die onder andere in elektrische auto's worden gebruikt, wordt dit soort accu echter steeds minder verkocht. Wat er in de toekomst met deze afvalstroom moet gebeuren is dan ook de vraag.
Onderzoekers van het MIT willen het lood gaan hergebruiken bij de productie van een nieuwe soort zonnecel die werkt met het mineraal perovskiet. De perovskiet zonnecellen zouden uiteindelijk zelf weer gerecycled kunnen worden tot nieuwe zonnepanelen.
Zonnecellen van perovskiet staan al enige tijd in de belangstelling omdat met dit materiaal een rendement gehaald kan worden van meer dan 16 procent. Bovendien zijn ze veel goedkoper om te produceren. Ter vergelijk: een modern silicium zonnepaneel haalt een rendement tussen 15 en 22 procent. Perovskiet zonnecellen zouden uiteindelijk rendementen van meer dan 20 procent kunnen halen, denken de onderzoekers. Een mogelijk toekomstig probleem voor de methode is dat er ook wordt gezocht naar perovskiet cellen zonder lood. En dan zitten we weer met die oude accu’s.
Mooie ontwikkeling. Interessante video ook. Ik ben benieuwd of dit in de toekomst op grote schaal kan worden toegepast.
vreemd bericht
Met het gebruik van lood neemt juist de milieubelasting toe, dus erg onduurzaam en ook nog geen hoger rendement(mogelijk 20% tegenover 22%)!
Je kunt oude accu’s hergebruiken om zonnestroom op te slaan. Zijn ietsje minder efficient dan de nieuwste gel-accus, maar wel gratis en belast het milieu nog veel minder.