like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nieuwe GMO’s zorgen voor explosie in gebruik landbouwgif

Van: op 20 augustus 2014

gentech gmo maisDe VS staan op het punt om weer een nieuwe groep GMO’s te ‘dereguleren’. Dat houdt in dat ze worden vrijgegeven voor algemeen gebruik, zonder verdere beperkingen. Het gaat om varianten van soja, mais en katoen die resistent zijn tegen de herbicides 2,4-D en Dicamba van DOW, schrijft The Ecologist.

De onkruidverdelgers zouden het probleem moeten oplossen van de resistentie, die gewassen hebben ontwikkeld tegen Monsanto’s Roundup. Daardoor ontstaan er nu super onkruiden (superweeds) die hele oogsten bedreigen.

Bullguard Internet Security, free 60 days Trial

Als de deregulering door gaat kan dat een verveelvoudiging betekenen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, tot wel zes keer het huidige niveau. En dat is al vele malen hoger dan enkele jaren geleden, juist dank zijn de toepassing van genetisch gemanipuleerde gewassen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA, heeft een positief advies gegeven voor de toelating van de soorten. Er gaat nu een periode van dertig dagen in waarin partijen bezwaar kunnen maken tegen de toelating.

2,4-D is een middel dat de gezondheid in gevaar brengt: het wordt verdacht van het verwekken van ziekten als verschillende vormen van kanker en van de ziekte van Parkinson. Bovendien staat er een tweede bestrijdingsmiddel klaar, waarin 2-4-D wordt gecombineerd met glyphosaat, met een nog grotere aanslag op milieu en gezondheid als gevolg.

Tegenstanders spreken inmiddels van ‘Agent Orange’ gewassen, bestand tegen het bekende ontbladeringsmiddel dat de VS in Vietnam gebruikte en dat vele duizenden slachtoffers maakte. Er is inmiddels een petitie ingesteld, waar een laatste protest kan worden aangetekend. Of dat helpt is de vraag. Het EPA in de VS stemt meestal voor de belangen van de industrie, zo is de ervaring van de tegenstanders.

Lees hier The Ecologist  

Teken hier de petitie: to USDA and President Obama to stop Dow Chemical's 'Agent Orange' crops.

Download hier het Environmental Impact Statement

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Bertus Buizer schreef:

  En er is ook goed nieuws: ‘Record Growth of Organic Food Consumption in the US and India’. Zie: http://www.theepochtimes.com/n3/895850-record-growth-of-organic-food-consumption-in-the-u-s-and-india/

 2. Bertus Buizer schreef:

  Klopt, Henk. Heb zojuist de petitie ook ondertekend.
  Ik heb ook gereageerd op een artikel in de online nieuwsbrief van Het Financieele Dagblad, dat ik weer zo’n typisch voorbeeld vind van ‘wishful thinking’ over GM zaden. Zie: http://fd.nl/economie-politiek/columns/opinion-leaders/699617-1408/genetisch-gemodificeerde-gewassen-van-levensbelang-voor-afrika

  En het lijkt of Wageningen UR de serieuse problematiek rond Phytophthora infestans in aardappelen wil gebruiken om de mensheid wat milder over gentechnologie te stemmen. Zie: http://www.biojournaal.nl/artikel/16566/Demomiddag-voor-professionals-Gentech-aardappels-voor-ge%C3%AFntegreerde-teelt

 3. Tjara schreef:

  Een kopersstaking krijg je niet echt van de grond, mensen moeten immers eten kopen en als er geen alternatieven zijn…en bovendien zijn er nog genoeg mensen die het niets kan schelen of zich er niet in willen verdiepen. (wij laten ons toch ook als landje als polderende slachtschapen leiden/lijden door deze regering in van alles….we doen toch niets, gaan niet de straat op oid…tegen de banken, de verdwijnende middenklasse, de toenemende corruptie, de gruwelijke manier waarop omgegaan wordt met klokkenluiders etc? Het lijkt langzamerhand in ons ‘hersen’DNA te zitten om te denken dat we een democratisch land zijn geworden en altijd wel zullen blijven…terwijl we heel hard steeds minder geregeerd worden door onze eigen ‘gekozen’ politici, maar door Europagraaiers, door Multinationals als Monsanto, door het toenemend aantal miljonairs over de wereld..door de groeiende corruptie). En hoe harder mensen moeten knokken voor hun baan, hun voer, hun ‘bezit’, hun als vanzelfsprekend aangenomen ‘opgebouwde rechten op’….tegen afkalvende solidariteit in bv. de gezondheidszorg..etc etc… des te minder ze zullen protesteren tegen dit soort smerig voedsel. Monsanto zit niet alleen in voedsel als zaden maar ook in de kippenindustrie in Polen en nog veel meer. Lobbygelden in politiek en industrie maken dat wetten er door komen, niet het protesten van de gewone burgers die in een bepaalde richting als slaven gedreven worden en massaal voorgelogen over wat er werkelijk gebeurt! Teken ik de petitie? Ja, maar ik weet dat het inderdaad weinig zin heeft….
  Ik heb nou een keer, ook op zeer persoonlijke gronden, heel heel weinig vertrouwen meer in onze overheid, van Justitie tot de Gezondheidszorg. Helaas moet ik toenemend constateren dat steeds meer mensen hetzelfde zeggen te voelen en niet eens meer gaan stemmen.
  Wie gister de uitzending op de ARD bekeken heeft over hoe omgegaan wordt met klokkenluiders en de enorme misinformatie (manipulatie van onderzoeksgegevens van bv geneesmiddelen en hulpstukken als implantaten en hartfibrilatoren…) uit de medische en farmaceutische industrie…Maffia (een ander woord heb ik niet)
  Wat eerder al geschreven is, je probeert zelf zo goed mogelijk om te gaan met je omgeving en met hoe je zelf leeft, en invloed uit te oefenen, kennis te delen -bv met de winkel waar je je biologische producten koopt- met en op de volgende generatie, je buurt en de plaatselijke politiek…
  Er is geen gemeente in Nederland meer die echt solvabel is…en ook onze overheid heeft de afgelopen 6 jaar alleen maar meer uitgegeven, net als alle andere Europese landen…

 4. henk schreef:

  Christiaan, vier cijfers,twee letters, twee cijfers, pikt de petitiesite wel als ZIPcode. Naast het goede inisatief van het ondertekenen van een petitie, zouden wij als consumenten moeten laten weten dat we geen gmo-gewassen verwerkt willen hebben in ons voedsel. De volgende stap is het beginnen van een kopersstaking. Indien landbouwers waar ook ter wereld hun gmo-gewassen niet meer kunnen verkopen, stopt het gebruik hiervan vanzelf. Van de politiek hoeven wij niets te verwachten en multinationals denken slechts aan hun winst. Indien de politiek het belangrijk vindt dat de bevolking gezond voedsel kan kopen en niet in de toekomst met negatieve effecten wordt geconforteerd, zal de politiek een wet moeten aannemen, die de bedrijven, zowel bestuurders, werknemers als aandeelhouders, verantwoordelijk stelt voor de gevolgen en tot het uitkeren een schadevergoeding verplicht.

 5. Christiaan Kooyman schreef:

  Kennelijk kunnen alleen Amerikanen de petitie tekenen, want mijn Zip Code werd niet geaccepteerd.