like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Oude telefoon: wat moet ik ermee doen?

Van: op 17 februari 2018

smartphone

Heeft je telefoon zijn beste tijd gehad, of ben je gewoon toe aan een nieuw exemplaar? Met je oude telefoon kun je van alles doen. Bewaren voor het geval dat, doorgeven aan je broertje of doneren aan het goede doel!

1. Oude telefoon een goed doel geven

Wist je dat je jouw telefoon kunt doneren aan een goed doel? Deze kan er dan twee dingen mee doen: de telefoon verkopen en de opbrengst inzetten voor de goede zaak of de telefoon doneren aan iemand in een ontwikkelingsland.

Speedpedelecs.com - Dé specialist in Speed Pedelecs

Een partij waarbij je twee vliegen in één klap slaat is Eeko. Dit bedrijf recyclet de grondstoffen van de telefoon en gaat daarmee e-waste tegen. Dat is afval dat overblijft van elektrische apparaten. Daarnaast wordt de opbrengst gedoneerd aan een doel naar jouw keuze. Je hebt keuze uit negen goede doelen, waaronder het Wereld Natuurfonds, Stichting AAP en Cliniclowns. Het fijne aan Eeko is dat het overal in Nederland inzamelpunten heeft. Dus ook in jouw stad of dorp!

Sta je op het punt je oude telefoon te versturen? Vergeet ‘m daarvoor niet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, zodat al jouw persoonlijke informatie is gewist. Ook handig: bij Samsung telefoons kun je met Smart Switch gemakkelijk foto’s, telefoonnummers, appjes en andere data overzetten van de oude naar nieuwe telefoon.

2. Je oude telefoon zelf verkopen

Je kunt ook zelf een slaatje slaan uit je oude telefoon. Vooral oudere topmodellen leveren soms honderden euro’s op. Zeker als je goed voor je telefoon zorgt en hij er dus nog prima uitziet. Dat hoesje en die screenprotector (een extra plastic laag over het scherm van je telefoon) blijken dan toch écht de moeite waard te zijn! Ook na een paar jaar ziet je telefoon er dan nog flitsend uit.

Op internet zijn er allerlei partijen die oude telefoons opkopen. Natuurlijk kun je ook zelf je oude telefoon verkopen. De beste plaats is – nog altijd – Marktplaats. Dit platform accepteert sinds kort iDeal-betalingen en daarmee is het een stuk veiliger geworden om hier je smartphone te verkopen.

Zorg je er wél voor dat je de oude telefoon terugzet naar de fabrieksinstellingen voordat je ‘m verkoopt? Daarmee wis je al jouw gegevens van de telefoon. Vergeet daarnaast ook niet om je Micro SD-kaart uit de smartphone te halen, als je die tenminste hebt. Want jouw persoonlijke gegevens en foto’s, die gaan een ander niets aan!

3. Je oude telefoon blijven gebruiken?

Verkopen is natuurlijk leuk, maar waarom zou je een oude telefoon wegdoen als ‘ie het nog prima doet? Daarmee heb je immers de ideale telefoon voor wanneer je kosten wilt besparen, bijvoorbeeld een Sim Only. En dat biedt automatisch twee voordelen: lagere abonnementskosten en tegelijkertijd blijf je jouw oude, vertrouwde smartphone gebruiken. Scheelt gedoe met het overzetten van je contacten, foto’s en andere persoonlijke info naar je nieuwe telefoon!

Ook als je oude telefoon niet meer helemaal top is, kun je ‘m blijven gebruiken. Een kleine opknapbeurt doet al wonderen. Is bijvoorbeeld het scherm stuk? Een site als iFixit geeft je alle tools en instructies om dit zelf te repareren. Je moet dan wel zelf een nieuw scherm bestellen. Op dezelfde manier kun je ook een microfoon of camera repareren.

Ben je uitgekeken op het uiterlijk van je telefoon? Een nieuw hoesje doet wonderen. Op sites als smartphonehoesje.nl vind je voor elke telefoon de leukste, opvallendste, mooiste én gekste hoesjes voor je telefoon.

Om de restyling van je oude telefoon af te maken, kun je ook het gebruiksscherm op de schop nemen. Zeker met Android-telefoons kun je de look & feel totaal veranderen. Bijvoorbeeld door een ander thema in te stellen. Hiermee krijgt je telefoon andere app-icoontjes en werkt de interface anders. Je oude telefoon is voor jouw gevoel dan een totaal nieuw apparaat. Ideaal voor bij je Sim Only abonnement!

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws