like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zo maak je nieuwe energie met minder gas

Van: op 17 februari 2018

salderen zonnepanelen

We moeten met z’n allen van het gas af, die boodschap is inmiddels wel duidelijk. En hoe sneller we op het gasverbruik besparen, hoe langer we met de rest kunnen doen. Met gas besparen en nieuwe energie maken kun je morgen al beginnen. Kijk maar naar de mogelijkheden.

Bijna iedereen verwarmt zijn woning met gas. En onze huizen zijn er lang niet allemaal op ingericht om daar morgen al mee te stoppen. Toch kun je ook in een gasverwarmd huis meteen al veel besparen. Een eerste stap is een goede ingeregelde cv die zo efficiënt mogelijk werkt met een zuinige ketel.

Een grote stap kun je maken met een warmtepomp: die haalt energie uit de buitenlucht en voegt die toe aan de warmte in je cv, zodat het water minder opgewarmd hoeft te worden en je dus fors minder gas gebruikt. Daardoor verdient zo’n warmtepomp (waar je ook een stevige subsidie op krijgt) zich al in een aantal jaren terug.

Kans nummer twee is de zonneboiler: die haalt zijn energie uit de warmte van de zon en warmt het water in de boiler op. Het laatste stukje kun je bijverwarmen met stroom van je eigen zonnepanelen.

De derde manier waarop je gas kunt besparen is er een waar je misschien niet zo snel aan denkt. Dat is stoppen met grijze stroom gebruiken. Want veel grijze stroom wordt ook met gas opgewekt.

Groene stroom gebruiken is dus ook een manier om met gas te minderen. Het mooiste is natuurlijk om zelf zonnestroom te maken met eigen zonnepanelen. Op je eigen dak, of in een zonnepark. Of je kunt aandelen nemen in windmolens. Allebei is natuurlijk helemaal mooi.

Wil je gewoon makkelijk en op zeker, dan neem je groene stroom die volledig in Nederland wordt opgewekt, zoals Greenchoice die biedt. Bovendien kun je ook kiezen voor biogas waardoor er voor jouw huis helemaal geen aardgas meer uit de bodem hoeft te komen.

Zoals je ziet zijn er voldoende mogelijkheden om snel met minder aardgas toe te kunnen. Dat is niet alleen van belang voor het klimaat en de Groningers, het bespaart je uiteindelijk ook steeds meer geld. Want met minder beschikbaar aardgas is de kans groot dat de prijzen snel gaan stijgen. Door dat moment voor te zijn wordt je besparing maximaal. En dat moment is nu.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Advertorial, Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!