zonnepanelen

In Nederland blijft het aantal zonnepanelen flink stijgen. Er zijn nu zo’n 12 miljoen zonnepanelen en de verwachting is dat dit er nog veel meer gaan worden. Dat is niet zo gek, want op dit moment wordt ongeveer 2% van onze energiebehoefte opgewekt met de panelen. Als je daarmee gaat rekenen, moeten er nog heel wat zonnepanelen bij voordat al onze energie op duurzame manier wordt opgewekt.

Het financieren van zonnepanelen

De zonnepanelen prijs varieert nogal, afhankelijk van de aanbieder. Ook zijn er allerlei regelingen waarbij het financieren van zonnepanelen aantrekkelijker wordt gemaakt. Vanuit de overheid zijn er bijvoorbeeld geen subsidies, maar is er wel een BTW-regeling mogelijk. Daarbij krijg je effectief gezien 21% van je aankoopbedrag weer terug. Verschillende gemeentes hebben een aparte subsidieregeling en/of betalingsregeling. Daarbij kun je het benodigde bedrag voor de zonnepanelen lenen tegen een bijzonder lage rente.

groenopladen generic keuzehulp

Zonnepanelen huren

Er zijn ook verscheidene bedrijven waarbij je zonnepanelen kunt huren. Je hoeft de zonnepanelen prijs dan niet te betalen. Wel is het soms zo dat je de plaatsing van de zonnepanelen betaalt. Daarna betaal je een vast maandbedrag voor het huren van de panelen. De zonnepanelen leveren vrijwel altijd meer op aan energie dan ze je kosten in het maandbedrag. Je hebt er dus ook als je de zonnepanelen huurt voordeel van. In de zomer zullen de zonnepanelen wel meer opleveren dan in de winter, maar in totaal kun je over het hele jaar toch een interessante besparing doen.

Zelf zonnepanelen aanschaffen

Gemiddeld hebben mensen met zonnepanelen 12 stuks op hun dak. Die panelen leveren ongeveer 80% van het gemiddeld energieverbruik van een gezin. Er zijn nog behoorlijk veel huizen zonder zonnepanelen. Zelfs als je huis niet optimaal staat ten opzichte van de zon, zijn zonnepanelen een verstandig idee. Je verdient de panelen al vrij vlot terug, waarna je alleen nog maar winst behaalt. De zonnepanelen prijs is bovendien al enkele jaren aan het dalen. Het wordt dus steeds voordeliger om zonnepanelen aan te schaffen.

De combinatie van zonnepanelen en zonneboiler

Naast zonnepanelen wordt ook vaak gekozen voor een zonneboiler. Een zonneboiler werkt met een watersysteem op het dak, dat naast de zonnepanelen geplaatst kan worden. Het water in het systeem wordt door de zon opgewarmd en de warmte wordt weer afgegeven aan het water in je verwarmingssysteem. Eventueel kan het water extra worden opgewarmd. Zelfs in de winter haal je hier rendement uit. Bovendien werkt de zonneboiler op elektriciteit, die met de panelen kan worden opgewekt. Zodoende haal je echt het uiterste uit zonne-energie.

Zonnepanelen zijn eigenlijk altijd voordelig om te hebben. Zeker als je ze combineert met een goede isolatie van je woning leveren ze al snel veel op. Door slim te investeren bespaar je op de langere termijn flink wat geld. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu! Elke kilowatt die je thuis opwekt met je zonnepanelen hoeft niet opgewekt te worden in een kolen- of kerncentrale. Het is interessant om te weten dat er ook hard wordt gewerkt aan een betaalbare thuisaccu. Daarmee kun je de overtollige energie opslaan en die gebruiken als het een dag bewolkt is en de zonnepanelen te weinig opleveren.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws