like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Overheid gaat eerlijke vleesprijs onderzoeken

Van: op 16 november 2019
koe stal voedsel
Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, deed in de Tweede Kamer een wel heel bijzondere toezegging (in tijden van stikstofcrisis en problemen met boeren): namelijk dat hij een eerlijke vleesprijs gaat onderzoeken. 
Begin 2020 wordt een onderzoek naar het nieuwe belastingstelsel aan de Kamer aangeboden en de eerlijke vleesprijs gaat daar dan onderdeel van uitmaken. Zo stijgt de kans enorm dat een volgende regering in 2021  deze gaat invoeren. Het voorstel moet ruim 1 miljard euro per jaar opleveren, waarvan 600 mln euro naar boeren gaat voor milieu en dierenwelzijn en de rest om groenten en fruit en vleesvervangers goedkoper te maken en mensen met lage inkomens te compenseren.
Bij het Ministerie van LNV wordt de eerlijke vleesprijs die de Tapp Coalitie heeft ontwikkeld ook opgenomen in de werkgroep ‘duurzaam voedsel ‘ in het kader van de Brede Maatschappelijke Heroverweging , die voorstellen voor een volgende regering voorbereid. Top ambtenaar Hans van der Vlist trekt deze werkgroep, een andere top ambtenaar Martijn Weijtens heeft met TAPP Coalitie nauw contact (maandag nog met mij) en hij zit ook in die werkgroep. De Tapp Coalitie gaat a.s. dinsdag van 13-14 u met het Ministerie van Financiën over ons voorstel praten met de hoogste ambtenaren van de directie verbruiksbelastingen en internationale zaken.
Daarnaast wordt het voorstel door meer dan 100 jongeren organisaties gesteund en door tientallen maatschappelijke organisaties op het gebied van gezondheid (Vereniging Arts en Leefstijl bijv. ), dierenwelzijn, milieu , landbouw en voedsel. O.a. melkveehouders netwerk GRONDIg (1000 melkveehouders).
De toezegging deed Menno Snel nadat afgelopen dinsdag een brief die door meer dan 100 jongeren organisaties en andere organisaties  is ondergetekend, werd aangeboden aan de Tweede Kamerleden van de Commissie Financiën. Bij het daarop volgende debat over het Belastingplan 2020 verwezen veel kamerleden hiernaar en vroegen Menno Snel om hier iets mee te doen. Ook al omdat een meerderheid van de bevolking voor een eerlijke (hogere) vleesprijs is (onder voorwaarden dat groente en fruit goedkoper wordt en boeren extra geld krijgen).

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws