like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Pampers gaat luiers inzamelen en recyclen

Van: op 31 januari 2019

Luierfabrikant Pampers gaat samen met AEB, TerraCycle en FaterSMART luierafval inzamelen. Daarvoor gaan ze innovatieve luierrecyclebakken inzetten. De inzamelingspilot, die in Amsterdam werd gelanceerd, is wereldwijd de eerste in zijn soort en wordt gefaciliteerd door de Gemeente Amsterdam. Met de inzamelingspilot willen de partners vooral leren van gezinnen: wat werkt voor hen bij het scheiden van luierafval? 

Recent onderzoek onder Nederlandse ouders laat zien dat bijna 70% zou meedoen aan een luierrecyclingproject en dat 82% van de Nederlandse ouders het niet erg zou vinden om zijn of haar luierafval te scheiden van het andere afval. Daarnaast geeft de helft van de Nederlandse ouders aan dat zij luierrecycling primair de verantwoordelijkheid vinden van luierproducenten. Dit past in de plannen van de Nederlandse overheid om de maatschappij en het bedrijfsleven om te vormen tot een circulaire economie waarin alle grondstoffen in 2050 recyclebaar moeten zijn.

Inzamelingspilot in Amsterdam Zuidoost & Amsterdam Oost

Ongeveer 200 gezinnen kunnen meedoen aan de inzamelingspilot. Deze start met tien luierrecyclebakken in twee wijken in Amsterdam: Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Oost.  Ouders kunnen luierafval van alle merken deponeren in de bakken op locaties die zij vaak bezoeken, zoals kinderdagverblijven en drogisterijen. De luierrecyclebakken zijn ontworpen door innovatief recyclingbedrijf TerraCycle en kunnen door ouders worden geopend met de speciale Pampers Recycling app. Daarnaast laat de app zien waar de dichtstbijzijnde bak staat en wordt de positieve bijdrage aan het milieu bijgehouden.

Een geavanceerde technologie

De geavanceerde luierrecyclingtechniek die in de toekomst in Nederland geïntroduceerd wordt, is ontwikkeld en gepatenteerd door FaterSMART, een bedrijfsonderdeel van Fater, een joint venture van Procter & Gamble en Angelini Group (producent van Pampers in Italië). Deze machine gebruikt hoge temperatuur en stoom onder druk om menselijke ontlasting te scheiden van de materialen: het steriliseert de producten en neutraliseert de geur. Een specifiek mechanisch systeem scheidt plastic, cellulose en super absorberend materiaal van elkaar. Deze grondstoffen worden gebruikt om nieuwe materialen mee te produceren. Zo wordt cellulose gebruikt voor de productie van stoffen tassen, super absorberend materiaal voor gebruik in verschillende vocht absorberende producten en plastic voor de productie van luieremmers of flessendopjes.

De technologie wordt op dit moment al op industriële schaal toegepast in Italië en zal in samenwerking met AEB geïntroduceerd worden in Amsterdam als eerste stad in Nederland en als eerste plaats buiten Italië.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws