like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Pas op: zonnecrème kruipt ook onder je huid

Van: op 23 juli 2020

zonnecreme

Zonbeschermingsmiddelen zoals zonnecrèmes bevatten zes veel voorkomende actieve ingrediënten die in het lichaam worden opgenomen. In sommige gevallen kunnen ze daar dagen of zelfs weken blijven hangen. Dat blijkt uit tests van de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration).

Eén enkele smeerbeurt van zonnebrandcrème - of het nu als een lotion of als spray is - verhoogt de bloedspiegels van deze actieve ingrediënten boven de drempelwaarde van de FDA. Daarom is meer onderzoek nodig om vast te stellen wat als veilig gebruik kan worden beschouwd.

"Het is een beetje eng omdat we gewoon niet weten wat het biologische effect van zonnebrandcrème in je bloed is", zegt Alok Vij, MD, dermatoloog aan de Cleveland Clinic in Ohio.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat sommige ingrediënten in de FDA-studie hormonen kunnen verstoren en kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, slechte geboorteresultaten voor baby's en misschien kanker.

Hoe zonnebescherming aan veiligheidstests ontsnapten

Veel mensen wrijven of spuiten plichtsgetrouw zonnebrandcrème op hun huid om deze te beschermen tegen de uv-stralen van de zon.

Na tientallen jaren van campagnes heeft bijna iedereen die naar buiten gaat de boodschap gehoord dat zonnebrandcrème een belangrijk onderdeel is van de bescherming van de huid tegen zonnebrand, veroudering en huidkanker.

De FDA heeft zonnebrandproducenten toegestaan ​​hun producten te verkopen in de veronderstelling dat de actieve ingrediënten die ze gebruiken veilig zijn.

Maar enkele decennia geleden begon de FDA fabrikanten te verplichten om meer veiligheidstests van hun producten uit te voeren als ze in het lichaam konden worden opgenomen met een gehalte van meer dan 0,5 nanogram per milliliter. Onder dat niveau wordt aangenomen dat er een minimaal risico is dat een ingrediënt of medicijn schade kan veroorzaken.

"Deze normen zijn de afgelopen decennia vastgesteld, maar zonnebrandcrème bestaat al veel langer dan dat", zegt Kanade Shinkai, MD, PhD, een dermatoloog aan de Universiteit van Californië, San Francisco.

Als gevolg hiervan werd zonnebrandcrème in het bewakingssysteem van de FDA opgenomen zonder echte veiligheidstests.

Het bureau dringt er bij de bedrijven die zonnebrandmiddelen maken op aan om meer veiligheidsonderzoeken naar hun producten uit te voeren, maar 'om verschillende redenen is het gewoon nooit gebeurd', zegt Shinkai.

Ten slotte besloot de FDA, die een kleine onderzoeksafdeling heeft, de kwestie van lichaamsabsorptie van zonnebrandmiddelen aan te pakken.

Vorig jaar liet het bureau een bom vallen nadat uit testen bleek dat vier van de meest voorkomende UV-filters in chemische zonnebrandmiddelen - avobenzon, oxybenzone, octocryleen en ecamsule - door het lichaam in aanzienlijke hoeveelheden worden geabsorbeerd en kunnen blijven daar dagenlang, iets dat voorheen niet bekend was.

Als gevolg hiervan zegt de FDA dat deze vier ingrediënten, samen met nog eens acht, meer veiligheidstesten nodig hebben. Het heeft zonnebrandproducenten gevraagd om die tests uit te voeren. Tot dusver zijn die onderzoeken - die naar effecten op kanker en reproductie zouden moeten kijken - nog niet gedaan.

Meer onderzoek

Als reactie hierop heeft de FDA zelf de studie opnieuw uitgevoerd, dit keer met zes actieve ingrediënten in chemische zonnefilters: avobenzon, oxybenzone, octocryleen, homosalaat, octisalaat en octinoxaat. Die ingrediënten zijn de UV-filters die de schadelijke stralen van de zon tegenhouden.

Ze testten aerosol- en pomplotions en sprays. Ze hadden 48 gezonde volwassenen - de helft waren mannen en de helft waren vrouwen - brachten de zonnebrandcrème aan op 75% van hun lichaam, vrijwel overal waar een zwempak niet zou bedekken.

Op de eerste dag brachten ze de zonnebrandcrème slechts één keer aan. Op dag 2, 3 en 4 namen de mannen en vrouwen in de studie 's ochtends een douche en brachten vervolgens de zonnebrandcrème om de 2 uur aan voor in totaal vier toepassingen per dag. Dat komt overeen met wat er op de zonnebrandcrème staat.

Onderzoekers namen 34 bloedmonsters van elke deelnemer aan het onderzoek, voor de eerste dagen van zonnebrandcrème, en later, na een week, 2 weken en 3 weken, om te zien hoe lang die chemicaliën in het lichaam verhoogd zouden kunnen blijven.

De nieuwe studie, die is gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association, bevestigt grotendeels de bevindingen van de eerste studie.

Het laat zien dat de zes geteste actieve ingrediënten in het lichaam werden opgenomen. Sommigen bleven gedurende 3 weken hoger dan de bezorgdheidsdrempel van de FDA nadat de mensen in de studie ze niet meer op hun huid legden.

De bloedconcentraties van oxybenzone waren bijvoorbeeld meer dan 180 keer de bezorgdheid van de FDA na een enkele toepassing van zonnebrandcrème. Ze stegen tot meer dan 500 keer de bezorgdheid van de FDA na 4 dagen regelmatig gebruik. Drie weken later bleven bloedonderzoeken hogere niveaus van oxybenzone aantonen, hoewel deze veel lager waren dan aan het begin van de studie.

Studies hebben aangetoond dat oxybenzone de borstontwikkeling, het geboortegewicht van de baby en de spermafunctie kan beïnvloeden. Het is ook aangetoond dat het bijdraagt ​​aan het doden van koraalriffen in de oceaan. Als gevolg hiervan heeft Hawaii de verkoop van zonnebrandmiddelen die oxybenzone en octinoxaat bevatten vanaf 2021 verboden.

Er is nog maar zeer weinig informatie over hoe kinderen ingrediënten voor zonnebrandcrème kunnen absorberen of wat die ingrediënten met een groeiend lichaam kunnen doen.

Een alternatief zijn zonnebrandmiddelen die de beide ingrediënten zinkoxide en titaniumdioxide bevatten. De FDA zegt dat die ingrediënten veilig zijn.

Het kan soms moeilijker kan zijn om die aan te brengen en ze maken de huid wit, maar wanneer ze correct worden aangebracht, zijn ze zeer effectief.

Lees meer bij WebMD

Lees meer in The Wallstreet Journal

Lees ook: Dit zijn de hormoonverstoorders die elke dag je gezondheid bedreigen

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws