co2-heffing

De sterke daling van de energievraag door de coronacrisis levert tussen nu en 2050 ongeveer 2,5 jaar aan uitstootreductie op. Volgens onderzoeksbureau BloombergNEF piekte de uitstoot in 2019 en zal die nu gestaag dalen.

De coronacrisis heeft een sterke impact op de verwachtingen in de energiesector. In de laatste jaarlijkse New Energy Outlook gaat BloombergNEF er nu van uit dat de uitstoot van de sector zijn piek al heeft bereikt in 2019.

De lockdownmaatregelen begin dit jaar hebben tot een daling van ongeveer 8 procent geleid. Maar hoewel de uitstoot met het economisch herstel weer zal stijgen, zal die nooit meer het niveau van 2019 bereiken, stelt het rapport.

Snel goedkoper

De belangrijkste redenen daarvoor zijn de enorme groei van steeds goedkopere wind- en zonne-energie, de opmars van elektrische voertuigen en betere energie-efficiëntie in alle bedrijfstakken. Tegen 2050 zullen wind- en zonne-energie samen goed zijn voor 56 procent van de wereldwijde elektriciteitsopwekking, denkt BloombergNEF. Samen met batterijen slokken ze 80 procent op van de geschatte 15.000 miljard dollar aan investeringen in nieuwe stroomcapaciteit in de volgende dertig jaar.

“Onze projecties voor het energiesysteem zijn zelfs nog optimistischer geworden voor hernieuwbare energiebronnen dan in voorgaande jaren, puur gebaseerd op kostendynamiek”, zegt

Seb Henbest, hoofdeconoom bij BNEF en hoofdauteur van de analyse: “Wat de studie van dit jaar benadrukt, is de enorme kans voor hernieuwbare energie om ook transport, gebouwen en industrie klimaatvriendelijk te maken – zowel door directe elektrificatie als via groene waterstof.”

Steenkool en olie

Het verbruik van steenkool piekt in China al in 2027 en India in 2030, om tegen 2050 te zakken tot nog maar 12 procent van de wereldwijde elektriciteitsopwekking. Gas daarentegen is de enige fossiele brandstof die in de vooruitzichten blijft groeien, met zo’n 0,5 procent op jaarbasis tot 2050.

De New Energy Outlook 2020 ziet de totale vraag naar olie een piek bereiken in 2035, om vervolgens 0,7 procent per jaar te dalen en in 2050 terug te komen op het niveau van 2018. Elektrische auto’s zullen midden de jaren 2020 even duur zijn als conventionele verbrandingsmotoren, en van dan af zal de consument sneller de switch maken.

Toch 3,3 graden opwarming

Toch is de versnelde transitie onvoldoende om de klimaatverandering te stoppen. De uitstoot van de energiesector zet de wereld nog altijd op koers naar een temperatuurstijging van 3,3 graden Celsius tegen 2100.

“De komende tien jaar zullen cruciaal zijn voor de energietransitie”, zegt Jon Moore, ceo van BNEF. “We hebben drie cruciale elementen nodig: snellere groei van wind- en zonne-energie, een snellere overschakeling van de consument naar elektrische voertuigen, kleinschalige hernieuwbare energiebronnen en CO2-arme verwarmingstechnologie zoals warmtepompen, en een snellere ontwikkeling en toepassing van hernieuwbare brandstoffen.”

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws