like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Naar welke zorgverzekering stap jij over in 2021?

Van: op 31 oktober 2020

zorgverzekering

Zoals elk jaar maken zorgverzekeraars voor 12 november hun nieuwe premies bekend. Die gaan ook voor 2021 weer omhoog. Wil je overstappen? Dan heb je tot 31 december de tijd.

Nu bekend is geworden is dat de premie voor de zorgverzekering weer omhoog gaat kun je overwegen om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is niet moeilijk. Informeer je echter goed.

Waarom overstappen?

Vaak is een lagere premie een reden om over te stappen. Maar ook een betere dekking of een collectieve korting kunnen de aanzet zijn om over te stappen. 

Er komen soms best grote verschillen voor in de dekking tussen verschillende verzekeraars. Denk daarbij aan de vergoeding voor brillen of hoortoestellen. En als je ouder bent hoef je niet voor zwangerschap verzekerd te zijn. Ook een verandering in je persoonlijke situatie kan aanleiding zijn om zorgverzekeringen te vergelijken.

Welke polis ga je kiezen?

Wie in Nederland woont of werkt is altijd verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dat kan in twee vormen: een naturapolis of een restitutiepolis. Een naturapolis verstrekt alleen de maximale vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een restitutiepolis vergoedt de kosten van de zorg bij alle aanbieders. Een combinatiepolis is ook mogelijk: die geeft recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten en recht op vergoeding (restitutie) bij andere.

Naast je basisverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering vergoedt extra zorg die niet wordt gedekt door het basispakket. Vaak gaat het om een maximaal aantal behandelingen of een maximaal bedrag, dat kan worden verhoogd. Of er kunnen extra mogelijkheden worden bijverzekerd, zoals natuurgeneeswijzen.

Kinderen tot 18 jaar zijn voor de meeste tandheelkundige zorg verzekerd via de basisverzekering. Voor volwassenen valt tandartszorg meestal buiten het basispakket. Daar kun je wel extra voor verzekeren.

Hoe kies je een zorgverzekering?

Er zijn veel verschillende verzekeraars, die allemaal weer meerdere mogelijkheden bieden. Maar gelukkig hoef je dat niet allemaal zelf uit te zoeken. 

De beste zorgverzekering kiezen doe je door een zorgvergelijker te gebruiken. Tijdens het invullen van je wensen worden automatisch de zorgverzekeringen gevonden die het beste bij jouw situatie passen. Door voorkeuren te selecteren zie je direct de wijzigingen in de zorgpremie en kies je voor jouw ideale dekking. Of kies de goedkoopste zorgverzekering van 2021.

Wanneer stap je over naar een andere zorgverzekeraar?

Ieder jaar tussen 12 november en 31 december kun je de polis van je zorgverzekeringen aanpassen, opzeggen of een nieuwe zorgverzekering kiezen. Tot en met eind januari heb je zelfs nog de tijd om aanvullende verzekeringen afsluiten. Tussentijds overstappen is nooit mogelijk, dat kan alleen aan het einde van ieder jaar. Zorg wel voor een aansluitende nieuwe verzekering als je opzegt. Want verzekerd zijn voor de basisverzekering is in Nederland verplicht. 

Sluit je een nieuwe zorgverzekering af? Dan zorgt de nieuwe verzekeraar vaak voor het opzeggen van de oude polis. Vraag dat wel op tijd na.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws