Door de biodiversiteit te verbeteren in meren en vijvers kan een flinke stap gezet worden in de strijd tegen malaria. Uit Duits onderzoek blijkt dat plankton een natuurlijke vijand is van de muggenlarven.
Tot nog toe werden tegen de muggenlarven vaak chemicaliën ingezet, zoals DDT, die ook schadelijk zijn voor andere dieren. Een milieuvriendelijker strategie is de inzet van een bacterie (Bti) die toxines produceert, maar die zijn maar enkele dagen actief.
Duitse onderzoekers hebben nu aangetoond dat verschillende minuscule kreeftachtigen een prima middel vormen om de populatie muggenlarven in toom te houden. Uit hun onderzoek blijkt voor het eerst dat het plankton efficiënter kan zijn dan de aanpak met de Bti-bacterie.
In verschillende artificiële vijvers in Leipzig zetten de onderzoekers muggenlarven uit in combinatie met verschillende soorten en hoeveelheden plankton. In elke test werd de ontwikkeling van de muggenlarven nauwkeurig gevolgd. De wetenschappers concludeerden dat de larvenpopulaties aanzienlijk afnamen in vijvers met een grote diversiteit aan plankton. Bovendien bleken de larven veel kwetsbaarder te worden voor de Bti-bacterie.
Het onderzoek werd deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vector Ecology.
De onderzoekers stellen dat de plankton-aanpak veel beter is voor de volksgezondheid en het milieu. Er hoeven immers geen chemicaliën toegevoegd te worden aan de vijvers of poelen, die vaak ook voor drinkwater gebruikt worden. Bovendien is plankton van nature aanwezig in grote meren en vijvers, en kan de plaatselijke bevolking zelf stalen van de populaties verzamelen en naar kleinere poelen en vijvers transporteren.
Bron: IPS