den haag

Maandagochtend 3 september om 8 uur protesteren verschillende organisaties tegen de invloed van Shell op gemeente Den Haag. Ze vragen ambtenaren om voor de hoofdingang van het stadhuis over een grote ‘oliebuis’ in de kleuren van Shell te klimmen.

De benoeming van Marjan van Loon tot het bestuur van The Hague Economic Board moet worden teruggedraaid. Dat eisen Den Haag Fossielvrij, DWARS Leiden-Haaglanden en andere politieke jongerenorganisaties. Vanuit de Economic Board zou de Shell-CEO gemeente Den Haag moeten adviseren over de lokale energietransitie van GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren.

groenopladen generic keuzehulp

“Een advies van Shell is nooit vrijblijvend en altijd in het eigen belang van Shell’, aldus Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij. “Kijk maar naar de afschaffing van de dividendbelasting. Shell is een fossiele multinational zonder plannen om dat te veranderen. Ondanks het snel groeiend aantal klimaatslachtoffers, gaat Shell stug door met het veroorzaken en verergeren van klimaatverandering. En uitgerekend Shell zou de stad van Vrede en Recht moeten adviseren over de energietransitie. Je vraagt de vos toch ook niet op de kippen te passen?”

The Hague Economic Board schrijft op z’n website ‘onafhankelijk’ te zijn en de gemeente ‘gevraagd en ongevraagd’ te adviseren. De organisatoren van het protest hebben vraagtekens bij die onafhankelijkheid na het lezen AD/Haagsche Courant (30 augustus) waarin Henk Kool (voorzitter van The Hague Economic Board en ex-wethouder van de PvdA) zegt: ’We mogen god op onze blote knieën danken dat zo'n groot en zo'n mooi bedrijf als Shell zich wil inzetten voor onze stad.’”

Het protest is van 8 tot 9.30 uur voor de hoofdingang van het stadhuis (Spui 70). Ambtenaren kunnen op de foto met een bord ‘Ik werk voor Den Haag, niet voor Shell’.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws