like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Protest verboden tijdens klimaattop

Van: op 19 november 2015

extreem weerDe Franse autoriteiten hebben demonstraties tijdens de klimaattop in Parijs uit veiligheidsoverwegingen verboden. ‘Om extra risico’s te vermijden, heeft de regering besloten de manifestaties niet toe te laten. Het was een moeilijk besluit en we zullen hier heel wat mensen door teleurstellen, maar de huidige situatie dwingt ons die maatregelen te nemen’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

"Na de jihadistische aanslagen van 11/13 zag je het mijlenver aankomen dat de Franse autoriteiten geen toestemming zouden verlenen aan massaal bijgewoonde internationale demonstraties in de straten van Saint-Denis te Parijs, waar COP21 wordt gehouden. Daarentegen gaat de vrij zinloze klimaattop in de hoofdstad van het land van de ‘duurzame’ kernenergie, waar wereldleiders hun vertragingstactieken op het gebied van het bezweren van de klimaatcrisis komen goedpraten, uiteraard wél volgens afspraak door", zo meldt Ravage Webzine.

De Franse regering had aanvankelijk een alternatieve locatie voorgesteld om de protesten toch door te laten gaan, bijvoorbeeld op een plein of afgesloten ruimte, maar ziet ook daar uiteindelijk vanaf. De Klimaatcoalitie zal echter doorgaan met de mobilisatie om zowel op 29 november als 12 december ‘op creatieve wijze het signaal af te geven dat de klimaattop niet enkel wordt gevoerd door onderhandelaars maar ook door een massale internationale burgerbeweging.’

Naast protestacties in Parijs vinden er op 29 november, de dag voorafgaande de start van de twee weken durende klimaattop, naar verwachting wereldwijd 2200 protestacties plaats in ruim 150 landen. Er staan 53 klimaatmarsen op stapel waarvan enige tientallen in Frankrijk zelf, maar dat land heeft ze nu vanwege de onrust verboden. In Amsterdam wordt de Klimaatparade gehouden, waarmee de initiatiefnemers een vurig pleidooi houden voor duurzame energiebronnen en stopzetting van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws