like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Groot-Brittannië sluit kolencentrales

Van: op 19 november 2015

kolencentrale RWEDe Britse regering sluit in de volgende tien jaar alle steenkoolcentrales in het land. Milieuverenigingen noemen het nieuws "historisch", maar waarschuwen voor de nieuwe focus op gas. Groot-Brittannië is de eerste grote economie die het gebruik van steenkool volledig wil bannen. Vorig jaar haalde Groot-Brittannië nog een derde van zijn energiemix uit steenkool, een aandeel dat hoger lag dan in 1999.

"Het kan niet de bedoeling zijn dat een geavanceerde economie zoals de Britse afhankelijk blijft van vervuilende, klimaatonvriendelijke steenkoolcentrales die meer dan vijftig jaar oud zijn", zegt de Britse minister van Energie Amber Rudd. "Als we deze stap nemen, zullen we een van de eerste ontwikkelde landen worden die de belofte inlossen om steenkool uit het systeem te weren."

De Britse steenkoolcentrales zijn verouderd en zouden in het komende decennium hoe dan ook gesloten moeten worden. Maar er komen geen nieuwe centrales op basis van steenkool. In de plaats komen gascentrales die minder vervuilend zijn, en de Britse regering zet ook in op de bouw van nieuwe kernreactoren.

Als een alcoholist

Milieuverenigingen noemen het nieuws "historisch", maar stellen ook vraagtekens bij het beleid van Rudd. In de voorbije maanden verminderde ze immers ook de subsidies voor hernieuwbare energie.

De organisaties hekelen ook de nieuwe focus op gas. "Hoewel het echt historisch is dat Groot-Brittannië steenkool bant, wordt het goede nieuws getemperd door de intentie van de regering om een generatie van nieuwe gascentrales te bouwen", zegt Simon Bullock van Friends of the Earth.  "Wisselen van steenkool naar gas is zoals een alcoholist die van twee flessen whisky per dag overschakelt op twee flessen porto. Het Britse energiebeleid zou volop moeten focussen op hernieuwbare energie en efficiëntie. Gas heeft een te hoge klimaatuitstoot voor de lange termijn."

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws