Samen met de TU Delft en de gemeente Haarlem gaan bewoners van het Ramplaankwartier de komende tijd zelf onderzoeken hoe ze hun energieverbruik kunnen terugdringen en de wijk aardgasvrij kunnen maken.
Het Ramplaankwartier geniet – mede dankzij het enorme gezamenlijke zonnedak op de Fablo Tennishal – landelijke bekendheid als duurzame wijk. Met SpaarGas wil Stichting Duurzame Energie Ramplaan een volgende fase in gaan: die van een aardgasloze wijk. En hoewel het nog wel even kan duren voordat het zover is, kwamen meer dan 100 wijkbewoners naar de eerste SpaarGas-informatieavond die maandagavond 27 maart in de grote zaal van De Blinkert werd georganiseerd. “Mensen zijn echt nieuwsgierig naar hoe ze in de toekomst hun huizen gaan verwarmen en op welke manier ze gaan koken”, aldus projectleider Eelco Fortuijn.
Aardgasvrij
De stijgende temperatuur, de bevingen in Groningen en de klimaatafspraken van Nederland hebben ertoe geleid dat de overheid heeft bepaald dat de energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. En dat zal ook grote consequenties hebben voor wijken in Haarlem, vooral wanneer daar veel relatief oude woningen zijn.
In het Ramplaankwartier wordt in samenwerking met de gemeente Haarlem, TU Delft en wijkbewoners de komende tijd onderzocht welke verschillende oplossingen bewoners kunnen helpen om deze transitie in eigen hand te houden.
SpaarGas-check
Een belangrijke stap is het inventariseren van alle type woningen in de wijk en het per huis in kaart brengen van bestaande en potentiële besparingsmaatregelen. Elke straat moet straks een SpaarGas-coach hebben die buren helpt bij het invullen van de SpaarGas-check. Hierin kan iedere bewoner een uitgebreid profiel maken van zijn of haar woning. Doel is om voor het einde van 2017 zo’n 100 woningen volledig door te lichten.
Tegelijkertijd wordt ook op wijkniveau gekeken hoe slimmer met energie kan worden omgegaan. “De riolering moet vervangen worden, dus waarom dan niet direct kiezen voor een type dat het terugwinnen van warmte mogelijk maakt?”, licht Fortuijn toe.
Animo is er genoeg. Inmiddels hebben zich al zo’n 16 wijkbewoners aangemeld om de rol van SpaarGas-coach op zich te nemen. Andere bewoners die die reeds verregaande maatregelen hadden genomen, willen hun ervaringen graag delen.
Menukaart
Het SpaarGas-project moet er uiteindelijk toe resulteren dat in 2018 alle technieken in kaart zijn gebracht en dat de haalbaarheid ook financieel getoetst is. Sabine Jansen die namens de TU Delft het technisch deel van SpaarGas coördineert: “Belangrijk is dat ook huiseigenaren en huurders zonder spaargeld mee kunnen doen.”
Fortuijn: “Uiteindelijk moet er een menukaart ontstaan die het voor bewoners makkelijk maakt om de beste oplossing te kiezen. We willen er daarbij voor zorgen dat bijvoorbeeld de benodigde investering middels het bedrag dat maandelijks op de energierekening wordt bespaard wordt terugbetaald. Op die manier wint iedereen.”
Stichting DE Ramplaan hoopt dat de Spaargas-aanpak ertoe zal leiden dat 1/3 van de woningen in de wijk in 2020 aardgasvrij zal zijn.