like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Boxtel krijgt tweede klimaatburgemeester van Nederland

Van: op 30 maart 2017

Mark Buijs BoxtelOp dinsdag 4 april wordt burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel benoemd tot Klimaatburgemeester. Hij heeft het aanbod tot die benoeming in dank aanvaard. De ceremonie vindt plaats om 19.30 uur in de Raadszaal van de gemeente, vóór de raadsvergadering. Hij krijgt dan de bijpassende Klimaatketen aangeboden door de lokale duurzaamheidsgroep Transitie Boxtel. Samen met de leden van enkele koren wordt vervolgens het populaire internationale Klimaatlied gezongen: ‘Sing for the Climate’.

 

Den Haag eerste

Mark Buijs wordt hiermee de tweede Klimaatburgemeester van Nederland. Kort geleden werd de nieuwe burgemeester Pauline Krikke van Den Haag de eerste Klimaatburgemeester van Nederland. Ook zij heeft die benoeming toen in dank aanvaard, omdat ze klimaatverandering ziet als een bedreiging voor vrede en veiligheid. Uit eigen ervaring weet ze dat klimaatverandering leidt tot meer conflicten, schaarste en vluchtelingen. Interessant detail is dat zowel Krikke als Buijs lid zijn van de VVD. Met name hun partijgenoten Nijpels en Winsemius maken zich sterk voor een ambitieus klimaatbeleid.

 

Grote uitdaging

Burgemeester Buijs heeft zich, samen met het College, de laatste jaren al flink ingespannen tegen de komst van schaliegasboringen en de gemeente werd in 2013 als eerste van Nederland Fossielvrij verklaard qua investeringen in fossiele energie. Uitgangspunt werd: nee tegen schaliegas, ja tegen duurzame energie! Er ligt vooral de komende jaren een grote uitdaging om Boxtel vóór 2030 energieneutraal te maken, waartoe de Gemeenteraad vorig jaar heeft besloten. 2030 is noodzakelijk om nog ruim onder de 2 graden opwarming te kunnen blijven, zoals in Parijs is besloten. Dat zal de nodige regie gaan vergen, want er ligt ook een taak voor alle portefeuillehouders, alle ambtenaren, en niet te vergeten alle bedrijven, (onderwijs)instellingen, winkels en natuurlijk alle inwoners van Boxtel. Dat leek Transitie Boxtel bij uitstek de taak van een burgemeester, en zeker voor Mark Buijs.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws