Het Planbureau voor de Leefomgeving laat wederom zien dat de overheid meer moet doen om grondstoffengebruik terug te dringen. Naast dat Nederland minder grondstoffen moet gebruiken, betekent dat ook dat Nederland nú moet gaan investeren in toekomstbanen, zoals meubelreparateurs, om grondstoffen te behouden en verspilling tegen te gaan. Zonder deze banen verdwijnt waardevol materiaal uit het land of belandt in de verbrandingsoven en kan Nederland over tien jaar niet meer concurreren met andere landen.
Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om regionale werkinfrastructuren op te zetten, zegt Eva Helmond van de Goldschmeding Foundation. Het project Reparatiebanen van de Reuse Alliance, mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation, laat zien dat we reparatiebanen daadwerkelijk kunnen realiseren, als we deze puzzel lokaal leggen en aanpakken, met een zeer diverse groep actoren, zoals publieke en private organisaties, overheden, burgers en onderwijsinstellingen. Grote werkgevers raken als gevolg ook geïnteresseerd in dit type banen en werknemers. Tegelijkertijd kunnen we samen banen van het verleden geleidelijk uitfaseren en de arbeidsmarkt toekomstbestendig maken.
De tijd dringt. Europese regelgeving, zoals de Right to Repair-richtlijn, dwingt fabrikanten tot repareerbare producten en scherpt recyclingdoelen aan. Tegelijkertijd worden grondstoffen steeds schaarser, mede door geopolitieke ontwikkelingen. Voor een land met beperkte natuurlijke hulpbronnen is het essentieel materialen binnen de grenzen te houden en te investeren in duurzame werkgelegenheid.
Het Planbureau voor de Leefomgeving PBL constateerde al dat materiaalgebruik fors terugdringen lastig blijkt. De overheid is nodig om bedrijf en consument daarbij te helpen. In 2050 zou de economie van Nederland helemaal circulair moeten zijn. We gebruiken dan minder grondstoffen voor spullen, of de spullen zijn van duurzamer materiaal gemaakt. We gebruiken spullen langer. En we zorgen dat alle grondstoffen, zoals metalen of mineralen, steeds opnieuw worden gebruikt zodat ze in de economie en in het land blijven. Zonder een volwaardige reparatie-infrastructuur gaat dat niet lukken. Ook de organisatie Repair Café zet zich daar al jarenlang voor in.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.