In Nederland liggen 8 miljoen zonnepanelen op daken van woonhuizen. Na eigen gebruik van particulieren blijft 1,5 teraWatt uur aan stroom over. Op dit moment wordt deze reststroom in Nederland echter nog geoormerkt als grijze stroom in plaats van groen. De energiemarkt is hierdoor niet transparant genoeg.
Voor het oormerken van stroom die door particulieren met zonnepanelen wordt opgewekt, zijn certificaten nodig, die worden uitgegeven door CertiQ. De administratieve lasten hiervoor zijn echter te hoog voor particulieren. Dit is de reden waarom deze duurzaam opgewekte stroom dan maar als grijs geoormerkt wordt. Michiel Sintenie, Specialist Lead van Vattenfall: “We zijn op zoek naar een oplossing waarmee we kleinschalig duurzaam opgewekte stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen bij iemand thuis groen kunnen labelen”. Vattenfall ziet een belangrijke rol voor blockchain en artificiële intelligentie om dit probleem op te lossen en grotere stappen te zetten in de wereldwijde energietransitie.
Hackathon
Vattenfall kijkt met partners naar nieuwe technologie als blockchain en AI om meer inzicht te krijgen in de opwek. Oplossingen hiervoor worden onder andere gevonden tijdens de grootste blockchain- en artificiële intelligentie-hackathon ter wereld,de Odyssey Hackathon. Deze vindt plaats van 11 tot 15 april in Groningen. Hier gaan developers, creatieven en ondernemers van over de hele wereld samen oplossingen creëren voor diverse problemen in de wereld. Ze maken hierbij gebruik van blockchain, Artificial Intelligence of andere vooruitstrevende technologieën. Honderd teams werken aan twintigchallenges. In totaal is er voor 200.000 euro aan prijzen te verdienen. Kopstukken die zich aan Oddyssey hebben verbonden zijn onder anderen: Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, Prins Constantijn van Startup Delta en Senator Alexander Rinnooy Kan.
Lees ook: Thuisaccu voor huishoudens met zonnepanelen komt er aan