like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Elektrische buurtbakfiets wint Europese prijs voor mobiliteit

Van: op 12 april 2019

cargaroo deelbakfiets

Cargoroo heeft met zijn elektrische buurtbakfiets de zilveren Europese Startup Prijs voor Mobiliteit gewonnen. De Amsterdamse startup kreeg de prestigieuze prijs in Brussel uitgereikt door Prins Albert II van Monaco.

De startup prijs steunt baanbrekende innovaties op het gebied van duurzame mobiliteit in de EU. Voor de tweede editie meldden zich 570 startups aan, waarvan er vijftig de finale haalden. Gisteravond werden de tien winnaars bekendgemaakt.
Onder hen het Nederlandse Cargoroo. De mobiliteits-startup van Jaron Borensztajn, Jelle Maijer en Erik de Winter startte vorig jaar met een pilot in Haarlem en is bezig uit te breiden naar binnen- en buitenlandse steden. Onlangs kreeg Cargoroo ook subsidie vanuit de EU om pilots te gaan doen met e-mobility hubs in 7 steden in 5 landen.

Deelfiets voor boodschappen

Cargoroo is een slimme elektrische buurtbakfiets, die op vaste plekken in stadswijken staat en gebruikt kan worden door gezinnen en kleine bedrijven. Die betalen een gebruikstarief per uur of per dag op het moment dat ze de buurtbakfiets nodig hebben. Mensen kunnen er boodschappen mee doen of met de kinderen naar het sportveld, school, park of het strand fietsen. Ze gebruiken de bakfiets als het ware als een (tweede) auto, zonder in de file te staan. Een duurzame oplossing die geld en tijd bespaart. Het initiatief wordt dan ook geroemd door de jury, die met het toekennen van de prijs het belang onderschrijft van de elektrische deelbakfiets als milieuvriendelijk alternatief voor de auto. De slanke en wendbare tweewieler-bakfiets is in samenwerking met fabrikant Urban Arrow speciaal ontwikkeld voor deelgebruik.

De Europese Startup Prijs voor Mobiliteit is de belangrijkste prijs in Europa voor duurzame mobiliteitsinitiatieven. Het helpt startups als Cargoroo fondsen te werven en zo op te schalen binnen Europa. Tijdens de selectie werden de deelnemers beoordeeld op criteria als innovatie, marktpotentie en milieu-impact. Daarin blijkt Cargoroo een van de Europese kampioenen.

De Amsterdamse startup is verguld met de prijs. Volgens mede-initiatiefnemer Erik de Winter biedt Cargoroo alleen maar voordelen. ,,Om je met spullen of kinderen door de drukke stad te verplaatsen is een deelbakfiets veel praktischer dan de auto: geen last meer van files, parkeerproblemen en vertragingen. Een elektrische bakfiets geeft een gevoel van vrijheid” zegt hij. ,,Hoe mooi is het dat je die niet zelf hoeft te kopen, het is immers nogal een aanschaf en ook een zorg. Nu betaal je slechts voor de tijd dat je hem gebruikt. Dat gun je iedere ouder, maar ook kleine ondernemers in de stad. En je gunt het de stad dat meer mensen de auto laten staan. Een elektrische deelbakfiets is voor afstanden tot zo’n 20 kilometer immers een perfect alternatief vervoermiddel.”

Foto: Lucas Hardonk

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws