like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Thuisaccu voor huishoudens met zonnepanelen komt er aan

Van: op 1 juli 2018

thuisaccu solarwatt [update] Zelf opgewekte energie met zonnepanelen opslaan in een thuisaccu kan het thuis opwekken van stroom nog aantrekkelijker maken. Opvallend is dat niet de energiebedrijven, maar autofabrikanten Tesla en BMW als eerste met een oplossing daarvoor kwamen.

Dankzij de ontwikkeling van thuisaccu’s wordt het thuis opwekken van stroom interessanter. De accusystemen fungeren als opslag en back-up voor als de natuurlijke energiebron het laat afweten. Tesla en BMW hebben ruime kennis vergaard op het gebied van accu’s in de elektrische autotechnologie. Met deze kennis willen ze de meterkast van huishoudens veroveren. Tesla komt binnenkort met de “Powerwall” op de markt. De “MyReserve” van SolarWatt in samenwerking met BMW zal echter als eerste in de verkoop gaan voor de consument. Een huisaccu kost de consument compleet geinstalleerd vanaf zo’n € 5500,- .


Fairphone 3_Staring lady

Huishoudens onafhankelijk van energieleveranciers

“De introductie van huisaccu’s is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energieaanbieders. Nederlanders die stroom geleverd krijgen van een leverancier, hebben voorlopig nog geen voordeel van een huisaccu”, zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers.

“Huishoudens die zelf stroom opwekken, kunnen door de huisaccu honderden euro’s besparen. Niet alleen de leveringskosten dalen, maar ook de hoge belasting hierop. Omgerekend valt bijna 50% belasting weg voor de thuisproducent van stroom. De huisaccu is soms ook voordeliger dan het terugleveren van stroom aan het net,” aldus van Selms.

Er is echter een verschil tussen de thuisaccu's. Het apparaat van Tesla werkt alleen met systemen van bepaalde fabrikanten. De accu van MyReserve werkt met alle systemen. Ook bijvoorbeeld met de omvormers van zonnepanelen die mensen nu al in huis hebben.

Rendement thuisaccu afhankelijk van salderen

Of een thuisaccu rendeert hangt van de situatie af.  Wie op dit moment stroom teruglevert aan het net, krijgt daarvoor tot het totaal van zijn stroomverbruik het volledige bedrag, inclusief belasting, terug, door middel van salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je veel minder vergoed. Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het financieel rendabel om zelf een accu te hebben. In de andere gevallen geeft de thuisaccu vooral meer zekerheid en flexibiliteit.

Minister Wiebes heeft in juni 2018 aangekondigd de salderingsregeling in 2020 te gaan vervangen voor een terugleversubsidie. In april 2019 is dat moment weer uitgesteld tot 2023. De hoogte daarvan is op dit moment nog niet bekend, maar het uitgangspunt is een terugverdientijd voor de investering van 7 jaar. De verwachting is dat ook energieopslag voor de meter wordt gestimuleerd door een terugleversubsidie die lager is dan het bedrag van saldering inclusief energiebelasting. Daarmee wordt een thuisaccu al interessanter. Wanneer de subsidie vervalt na 7 jaar wordt het voordeel nog groter.

Combineren met warmtepomp

Vooral in het voor- en najaar, als de avonden en nachten kouder worden maar er nog voldoende zonkracht is, kun je met een combinatie van een thuisaccu en een warmtepomp behoorlijk besparen. De energie die je overdag opslaat gebruik je 's-avonds om gasvrij te verwarmen. Over verwarmen met warmtepompen lees je hier meer.

Helemaal 'off the grid' is nog niet mogelijk. Dat kan voor 80 procent, maar voor ongeveer 20 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.

De huishoudens in Nederland met een piek-dal tarief betalen tijdens het daltarief gemiddeld zo’n 2 cent per kWh minder dan in het piektarief. Het opladen van de huisaccu tijdens daluren, om deze stroom vervolgens in de piekuren te gebruiken, loont nauwelijks om de investering terug te verdienen.

Lees ook:
Hoeveel gaat de energietransitie u kosten?

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hans Heintz schreef:

  Het lijkt zo net of die 3500 een eenmalige investering is. Ik heb begrepen dat de levensduur van accus nog flink te wensen over laat.

 2. AVE schreef:

  @ D. van der Velden. Greenchoice maakt op haar website reclame met tot 1.000 kW meer “opwekking” dan levering een vergoeding incl. energie belasting,ODE en BTW. Ik ben dit jaar geswitched naar Greenchoice en heb uitdrukkelijk gevraagd of dit van toepassing is. Heb daar een e-mail bevestiging van gekregen. Ook dat het meerdere boven 1.000 kW tegen het levertarief + BTW zal worden vergoed.

 3. Duurzame Fred schreef:

  @Lex
  12V is achterhaald. De meeste systemen gebruiken hogere spanningen ivm hogere capaciteit. De accu’s worden tussen de zonnepanelen en uw huidige omvormer geplaatst. Helemaal off grid gaan is voorlopig niet het belangrijkste. Maar voor 50 procent zelflevering doet het kabinet pijn. Daar kan het kabinet niet meer aan verdienen.
  Wel hoop ik dat de accu’s in een handig rek geplaatst kunnen worden, zodat het onder het dakbeschot kan. Dus een rek dat driehoekig van vorm is. Op de onderste rek 3
  accu’s achter elkaar, het rek erboven 2 accu’s en de bovenste rek 1 accu. Dan kan het onder het dakbeschot geschoven worden, naast mijn huidige opslagvat van mijn zonne-collector. Naast de CV ketel heb ik nu mijn omvormers (boven het trapgat) hangen. Zodat ik op de grond geen onnodige ruimte kwijt raakt.

 4. D. van der Velden schreef:

  @tkemmere
  Goede reactie met een duidelijke boodschap.
  U geeft aan dat uw energieleverancier u het volle pond betaalt over uw overproductie.
  Ik zit bij Greenchoice, en die betalen mij voor mijn 700 kwh overproductie 6,5 cent per kwh.
  Mijn vraag aan u. Wie levert u 22 cent per kwh? Het wordt misschien tijd dat ik overstap naar een andere leverancier..

 5. tkemmere schreef:

  Ik vrees dat ik het me André eens ben. Net-onafhankelijk zijn en de deze accu hebben weinig met elkaar te maken, maar worden wel door elkaar gebruikt.
  – Wil je onafhankelijk zijn van de grid, moet je de winter door kunnen. In de zomer zit je dan echter met een vijf a zesvoud aan overcapaciteit. Je aandacht richt zich in deze discussie op seizoenen, maanden.
  – Praat je over eventuele accu’s, dan kunnen die je door de avond en de nacht heen helpen. Je aandacht richt zich dan op uren, misschien dagen.

  Er blijkt niet duidelijk uit het stuk dat momenteel dankzij saldering, zo’n accu niet rendeert voor het bulk van de mensen die geen (PV)overproductie hebben.
  En hoezo meer flexibiliteit? Zijn we niet totaal flexibel met het net als buffer? Ook zekerheid van het net is 99,9+%.

  W.m.b. de conclusie: Dit rendeert uitsluitend voor consumenten met PV-overproductie. Nou heb ik dat toevallig dit jaar. 400kw/h. Stel nu mijn leverancier zou me niet het volle pond terugbetalen voor deze overproductie (doen ze overigens wel), dan zou ik met de accu 400 x 22-6ct = €64 verdienen. De accu rendeert dan na 47 jaar. Mits de zon even hard als in 2014 blijft schijnen. En dat ding het 50 jaar uithoud…

  Niet voor nu. Misschien inderdaad als salderen wordt geschrapt.

 6. André schreef:

  Het artikel schiet technisch behoorlijk tekort en zit niet lekker in mekaar.
  Een follow-up van iemand met verstand van deze zaken zou welkom zijn!

 7. Lex schreef:

  Aardige optie maar er zijn/blijven problemen.

  Je moet altijd aangesloten blijven op het energienet ivm de winter dus de netwerkkosten vallen niet weg daar zit dus geen besparing. Capaciteit accu’s staat niks over, is dat 1 dag 1 week. Waar draaien die accu’s op 12V, 24V?

  Als die capaciteit hoger wordt kan ik dan volledig van het net worden losgekoppeld, hoe vindt dan de omvorming van 12-24V naar 220V plaats, heb ik daar weer een omvormer voor nodig?

 8. Otto Willemsen schreef:

  Goed artikel. De Nedap PowerRouter doet dit al in Duitsland sinds een jaar of 5. De ervaring laat zien dat het maximaal haalbare 70% eigenverbruik is als alles klopt. Gedrag, opwek, opslag en verbruik in balans.(100% opwek van gebruik door jaar, en opslag ca 1 kWh per kWp geïnstalleerd) de praktijk gaat eerder richting 60%.Bij mij thuis zie ik (zonder accu) dat ik in de 4 wintermaanden 9% van de stroom opwek. en 30% eigenverbruik haal. dit komt omdat we overdag wassen en drogen, de kinderen slapen naast die machines waardoor ons gedrag geforceerd is aangepast.
  als je energie uit een lokale windmolen toevoegt (wind doet het in de Wind(T)er) dan kun je wellicht tot 90% komen…..