• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

20 juni 2017|doorredactie|inbiologisch, landbouw, voeding

olijfbomen olijfolie flor y sabor andalusieEen paar jaar geleden maakte de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver kennis met het bijzondere leven van Spaanse olijfboeren. In het zuidelijke Andalusië maken ze hun heerlijke, pure olijfolie. Hij werd geraakt door de denkwijze van de boeren, hun werkwijze en hun manier van leven: eerlijk, traditioneel en met respect voor de natuur.

In Andalusië staan heel veel olijfbomen. Het is het thuisland van de Spaanse olijfolie. Maar zoals het met veel producten gaat, wordt het eerlijke, traditionele en biologische product ver overschaduwd door de opstomende industrie. Grote winkelketens kopen steeds vaker olijfgaarden op en de eeuwenoude olijfbomen lopen steeds meer gevaar om te verdwijnen.

Sommige producenten manipuleren de ingrediënten om de olie altijd hetzelfde te laten smaken en zo goedkoop mogelijk aan de man te kunnen brengen. Brussel en de Spaanse overheid sluiten de ogen. Dat maakt het voor de traditionele boeren steeds moeilijker om hun pure, biologische olijfolie te produceren en te verkopen.

Olijfbomen geplant in het jaar 700

flor y sabor molero

Vlnr: Olijfboer Molero, Michiel Drijver en boerenzoon Juan

Olijfbomen worden oud. Heel oud soms. Veel van de olijfbomen in de boomgaarden van de familie Molero zijn rond het jaar 700 geplant. De Moren brachten ze mee toen ze Spanje binnenvielen en inmiddels zijn ze maar liefst dertienhonderd jaar oud. En ze geven nog steeds prachtige en grote olijven. Het klimaat, de olijven, de bodem, de ligging en het water in de omgeving zorgen voor het klimaat om deze unieke olijven te verbouwen.

Geïnspireerd door de boeren wil Michiel met zijn bedrijf Flor Y Sabor helpen om de traditionele productie van olijfolie en de eeuwenoude boomgaarden te behouden. Hij bouwt zo een brug tussen liefhebbers van heerlijke fairtrade producten en deze hardwerkende, eerlijke en gepassioneerde landbouwers.

Adopteer een olijfboom

De oplossing van Michiel is eenvoudig: stel liefhebbers van een mooi traditioneel product in de gelegenheid om een aandeeltje in de oogst zeker te stellen.  Verzeker tegelijkertijd de boer van een eerlijk inkomen. Dat kan door het adopteren van een olijfboom. Voor een bedrag van € 100,- per jaar ben je dan ieder jaar verzekerd van vier liter van de mooiste biologische, ambachtelijke olijfolie met een rijke geschiedenis.

De olijfolie van Flor Y Sabor wordt inmiddels ook gewaardeerd door restauranthouders en koks die op zoek zijn naar eerlijke, authentieke en biologische producten. Wie meer wil weten kan terecht op de website van Flor Y Sabor.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Duurzamer maken woningen moet sneller om klimaatakkoord te halenOpenbaar aanbesteden in vastgoedsector kan veel beter
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten