olijfbomen olijfolie flor y sabor andalusieEen paar jaar geleden maakte de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver kennis met het bijzondere leven van Spaanse olijfboeren. In het zuidelijke Andalusië maken ze hun heerlijke, pure olijfolie. Hij werd geraakt door de denkwijze van de boeren, hun werkwijze en hun manier van leven: eerlijk, traditioneel en met respect voor de natuur.

In Andalusië staan heel veel olijfbomen. Het is het thuisland van de Spaanse olijfolie. Maar zoals het met veel producten gaat, wordt het eerlijke, traditionele en biologische product ver overschaduwd door de opstomende industrie. Grote winkelketens kopen steeds vaker olijfgaarden op en de eeuwenoude olijfbomen lopen steeds meer gevaar om te verdwijnen.

Vraag Offerte aan

Sommige producenten manipuleren de ingrediënten om de olie altijd hetzelfde te laten smaken en zo goedkoop mogelijk aan de man te kunnen brengen. Brussel en de Spaanse overheid sluiten de ogen. Dat maakt het voor de traditionele boeren steeds moeilijker om hun pure, biologische olijfolie te produceren en te verkopen.

Olijfbomen geplant in het jaar 700

flor y sabor molero

Vlnr: Olijfboer Molero, Michiel Drijver en boerenzoon Juan

Olijfbomen worden oud. Heel oud soms. Veel van de olijfbomen in de boomgaarden van de familie Molero zijn rond het jaar 700 geplant. De Moren brachten ze mee toen ze Spanje binnenvielen en inmiddels zijn ze maar liefst dertienhonderd jaar oud. En ze geven nog steeds prachtige en grote olijven. Het klimaat, de olijven, de bodem, de ligging en het water in de omgeving zorgen voor het klimaat om deze unieke olijven te verbouwen.

Geïnspireerd door de boeren wil Michiel met zijn bedrijf Flor Y Sabor helpen om de traditionele productie van olijfolie en de eeuwenoude boomgaarden te behouden. Hij bouwt zo een brug tussen liefhebbers van heerlijke fairtrade producten en deze hardwerkende, eerlijke en gepassioneerde landbouwers.

Adopteer een olijfboom

De oplossing van Michiel is eenvoudig: stel liefhebbers van een mooi traditioneel product in de gelegenheid om een aandeeltje in de oogst zeker te stellen.  Verzeker tegelijkertijd de boer van een eerlijk inkomen. Dat kan door het adopteren van een olijfboom. Voor een bedrag van € 100,- per jaar ben je dan ieder jaar verzekerd van vier liter van de mooiste biologische, ambachtelijke olijfolie met een rijke geschiedenis.

De olijfolie van Flor Y Sabor wordt inmiddels ook gewaardeerd door restauranthouders en koks die op zoek zijn naar eerlijke, authentieke en biologische producten. Wie meer wil weten kan terecht op de website van Flor Y Sabor.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws