like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Schaapskudde Het Soerel blijft bestaan

Van: op 19 april 2013

Herder Chris Grinwis en Natuurmonumenten hebben samen een oplossing gevonden voor de problemen van schaapskudde Het Soerel. Dat is de uitkomst van een ruim 2 uur durend overleg dat Grinwis dinsdag voerde met regiodirecteur Jeroen de Koe en beheerder Ben Roeterd van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten biedt Grinwis een andere opdracht aan voor de rest van dit jaar, waardoor de schaapskudde van Grinwis het Soerel kan blijven voortbestaan.

Inzet voor behoud van rondtrekkende schaapskuddes

Daarnaast gaan beide partijen, dus zowel Natuurmonumenten als Grinwis, zich inzetten om samen met allerlei betrokken partijen een vorm te vinden om rondtrekkende schaapskuddes voor het Nederlandse landschap te behouden. Natuurmonumenten neemt volgende maand het initiatief voor een eerste
bijeenkomst. Dit moet de aanzet vormen tot een herderplan, om de continuiteit van de rondtrekkende kuddes te waarborgen.

Vorige week werd bekend dat Grinwis overwoog te stoppen na het mislopen van een omvangrijke graasopdracht van Natuurmonumenten rond het Hulshorsterzand. Voor deze opdracht had Natuurmonumenten op inhoudelijke gronden overeenkomst bereikt met schaapsherder Ronald Wijlhuizen.

Belangrijk voor natuurbeheer en cultuurhistorie

De situatie rond Het Soerel is geen geval op zich. Diverse schaapskuddes hebben momenteel moeite de eindjes aan elkaar te knopen, met name omdat de overheid specifieke regelingen versobert of afschaft. De kudde van Grinwis verliest bijvoorbeeld met ingang van volgend jaar 32 duizend euro
subsidie van de provincie Gelderland. Rondtrekkende schaapskuddes zijn van grote waarde, zowel voor het natuurbeheer als voor de cultuurhistorie.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws