like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Slimme software bespaart meer dan 20% op energierekening

Van: op 2 september 2013

greeniant oneplanetcrowdSoftware start-up Greeniant lanceerde op 12 juli een crowdfunding campagne actie via oneplanetcrowd.nl. In slechts 15 dagen werd het doelbedrag van 40.000 euro al voorbijgestreefd. Greeniant is nog steeds op zoek naar investeerders die mee willen financieren.  In ruil daarvoor worden crowdfunders mede-eigenaar van de unieke toepassing, krijgen zij een aantrekkelijke rente-percentage aangeboden en levenslang gratis gebruik van de toepassingen. Het aandeel van de "crowd" was vooraf ingeschat op ongeveer eenderde van de totale financieringsbehoefte. Door nu meer geld op te halen via oneplanetcrowd.nl garandeert Greeniant haar onafhankelijkheid en zelfstandigheid naar haar consumenten toe.


Inzicht in energieverbruik per apparaat
Met Greeniant was het nog nooit zo makkelijk exact inzicht te krijgen in het energieverbruik per apparaat. Greeniant haalt met haar software data uit de slimme meter en analyseert en herkent welke apparaten in huis gebruikt worden. Dat doet zij zonder dat daarvoor ergens gegevens moeten worden ingevoerd of extra (meet-) apparaten aangesloten. Zo ziet de consument exact hoeveel energie een apparaat verbruikt en of dat veel, weinig of normaal is ten opzichte van andere apparaten. Met de software kunnen consumenten jaarlijks tot wel €300 euro besparen op de energierekening, afhankelijk van de gezinsgrootte.

Ieder moment inzicht & stroomvreters ontdekken
Wanneer de slimme meter is geplaatst in huis, kunnen consumenten ook direct gaan bijhouden wat zij per uur, per dag en per uur verbruikten, maar ook wat het verschil is tussen dag en nacht en het verbruik in het weekend en doordeweeks. Daarnaast zien zij hoe het eigen verbruik is ten opzichte van vergelijkbare huishoudens. Greeniant laat ook zien wie de grote stroomvreters zijn. "Krijg je een oude koelkast, blijkt die €200 per jaar aan stroom te vreten; weg ermee! Of je ontdekt dat je plasma TV in stand-by 25W en dus €50 euro per jaar kost." Uit de testfase van het product blijkt dat dit soort grote stroomvreters veel sneller ontdekt worden met de software.


Relatie tussen consument en energie
Greeniant voorspelt dat deze toepassing de relatie tussen consument en energie onherroepelijk zal veranderen. Consumenten vullen nu braaf jaarlijks hun meterstand in, maar door consumenten een meer pro-actieve rol terug te geven krijgen zij weer grip op hun energiekosten. “Wij willen een beweging in werking stellen die iedere consument op een leuke, interactieve wijze de regie geeft over het eigen energieverbruik. Dit zullen zij niet alleen merken in hun portemonnee, maar ook in de positieve impact op het milieu.’ Greeniant wil met haar toepassing van ieder huishouden het ‘huis van de toekomst’ maken.

Kijk op Oneplanetcrowd

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws