[update] Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar zo lang er nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doe je er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen. Dan kan de oude meter nog een tijdje gebruikt worden.
De salderingsregeling is een regeling die van toepassing is tot en met 2025. De regeling houdt in dat je het eigen verbruik kunt verrekenen met opgewekte zonne-energie. Als de zon schijnt lever je terug en als het donker is gebruik je diezelfde stroom. Dat wordt dan tegen elkaar weggestreept. Na 2025 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd.
In een PWC rapport werd al aangegeven dat lokale opwekking gestimuleerd moet blijven, maar dat de salderingsregeling op de lange termijn niet houdbaar is. Minister Wiebes heeft in juni 2018 aangekondigd de salderingsregeling in 2020 te willen vervangen door een terugleversubsidie. Het uitgangspunt was een terugverdientijd voor de investering van 7 jaar. De verwachting is dat ook energieopslag voor de meter wordt gestimuleerd door een terugleversubsidie die lager is dan het bedrag van saldering inclusief energiebelasting. Inmiddels is bekend dat de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk wordt afgebouwd.
Wordt de slimme meter verplicht?
Een van de onderdelen van de nieuwe regeling zou het verplicht stellen van een slimme meter worden. Dat is nu beperkt tot minimaal een meter met dubbel telwerk.
Nadelen van een slimme meter zijn onder andere dat de netbeheerder de stroom op afstand kan afsluiten. En een netbeheerder kan precies zien wat en wanneer je energie verbruikt en bijvoorbeeld ook zien wanneer je op vakantie bent. Het beheer over de slimme meter verloopt softwarematig. En alles wat met software te maken heeft is te hacken. Bij de uitrol van slimme meters in de USA hebben hackers in het verleden al gaten ontdekt. Daarnaast zijn er soms technische problemen met de slimme meter.
Natuurlijk zijn er ook voordelen aan de slimme meter. De slimme meter is ook door jezelf uit te lezen, bijvoorbeeld met handige apps. Dan kun je het verbruik beter inzien en eenvoudig energiebesparende maatregelen nemen. Ook hoef je geen meterstanden meer door te geven.
Een slimme meter weigeren
Er kunnen verschillende redenen zijn om een slimme meter te weigeren. Je wil niet dat je energiemeter de meterstanden automatisch doorgeeft. Of je wil niet op afstand kunnen worden afgesloten.
Dit zijn de mogelijkheden:
- De slimme meter zo instellen dat hij de meterstanden niet doorgeeft. De netbeheerder leest je meterstanden dan niet op afstand uit. Je moet dan zelf de meterstanden doorgeven aan de energieleverancier.
- Een digitale meter kiezen. Een digitale meter geeft geen meterstanden door. De netbeheerder kan een digitale meter dus niet op afstand uitlezen. Als je later toch wil overschakelen betaal je daarvoor kosten.
Bij een energiecontract voor dubbeltarief is sinds 1 juli 2021 een slimme meter nodig of een digitale meter met twee telwerken.
Wanneer je zonnepanelen hebt is vanaf 2025 een slimme meter nodig, of een digitale meter die meet wat je teruglevert.
Een probleem kun je bij de Autoriteit Consument en Markt, ACM, melden.
Anders investeren in groene energie
Particulieren die in groene energie willen investeren maar niet op eigen dak terecht kunnen, kunnen dat ook doen via een groenfonds in veilige, lokale energieprojecten. Aardwarmte bijvoorbeeld is een duurzame bron voor warmte met een stabiele kosten- en opbrengstenbalans. De opbrengst is niet afhankelijk van weersinvloeden of andere snel variërende factoren. Dat maakt aardwarmte interessant voor duurzaam beleggen in regionale projecten.
Lees ook:
Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan
Langer salderen met zonnepanelen, nieuwe meter wordt verplicht