[update] Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar zo lang er nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doe je er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen. Dan kan de oude meter nog een tijdje gebruikt worden.
De salderingsregeling is een regeling die van toepassing is tot en met 2025. De regeling houdt in dat je het eigen verbruik kunt verrekenen met opgewekte zonne-energie. Als de zon schijnt lever je terug en als het donker is gebruik je diezelfde stroom. Dat wordt dan tegen elkaar weggestreept. Na 2025 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd.
In een PWC rapport werd al aangegeven dat lokale opwekking gestimuleerd moet blijven, maar dat de salderingsregeling op de lange termijn niet houdbaar is. Minister Wiebes heeft in juni 2018 aangekondigd de salderingsregeling in 2020 te willen vervangen door een terugleversubsidie. Het uitgangspunt was een terugverdientijd voor de investering van 7 jaar. De verwachting is dat ook energieopslag voor de meter wordt gestimuleerd door een terugleversubsidie die lager is dan het bedrag van saldering inclusief energiebelasting. Inmiddels is bekend dat de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk wordt afgebouwd.
Wordt de slimme meter verplicht?
Een van de onderdelen van de nieuwe regeling zou het verplicht stellen van een slimme meter worden. Dat is nu beperkt tot minimaal een meter met dubbel telwerk.
Nadelen van een slimme meter zijn onder andere dat de netbeheerder de stroom op afstand kan afsluiten. En een netbeheerder kan precies zien wat en wanneer je energie verbruikt en bijvoorbeeld ook zien wanneer je op vakantie bent. Het beheer over de slimme meter verloopt softwarematig. En alles wat met software te maken heeft is te hacken. Bij de uitrol van slimme meters in de USA hebben hackers in het verleden al gaten ontdekt. Daarnaast zijn er soms technische problemen met de slimme meter.
Natuurlijk zijn er ook voordelen aan de slimme meter. De slimme meter is ook door jezelf uit te lezen, bijvoorbeeld met handige apps. Dan kun je het verbruik beter inzien en eenvoudig energiebesparende maatregelen nemen. Ook hoef je geen meterstanden meer door te geven.
Een slimme meter weigeren
Er kunnen verschillende redenen zijn om een slimme meter te weigeren. Je wil niet dat je energiemeter de meterstanden automatisch doorgeeft. Of je wil niet op afstand kunnen worden afgesloten.
Dit zijn de mogelijkheden:
- De slimme meter zo instellen dat hij de meterstanden niet doorgeeft. De netbeheerder leest je meterstanden dan niet op afstand uit. Je moet dan zelf de meterstanden doorgeven aan de energieleverancier.
- Een digitale meter kiezen. Een digitale meter geeft geen meterstanden door. De netbeheerder kan een digitale meter dus niet op afstand uitlezen. Als je later toch wil overschakelen betaal je daarvoor kosten.
Bij een energiecontract voor dubbeltarief is sinds 1 juli 2021 een slimme meter nodig of een digitale meter met twee telwerken.
Wanneer je zonnepanelen hebt is vanaf 2025 een slimme meter nodig, of een digitale meter die meet wat je teruglevert.
Een probleem kun je bij de Autoriteit Consument en Markt, ACM, melden.
Anders investeren in groene energie
Particulieren die in groene energie willen investeren maar niet op eigen dak terecht kunnen, kunnen dat ook doen via een groenfonds in veilige, lokale energieprojecten. Aardwarmte bijvoorbeeld is een duurzame bron voor warmte met een stabiele kosten- en opbrengstenbalans. De opbrengst is niet afhankelijk van weersinvloeden of andere snel variërende factoren. Dat maakt aardwarmte interessant voor duurzaam beleggen in regionale projecten.
Lees ook:
Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan
Langer salderen met zonnepanelen, nieuwe meter wordt verplicht
Op wuala.com/RenewableEnergy/GRID/Smart-GRID is ook wat achtergrond info te vinden over dit onderwerp.
In het artikel staat “En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De netbeheerder kan uw stroom op afstand afsluiten.” en dat is precies een rede waarom ik zo’n ding niet wil. Als een netbeheerder dat kan, zal het niet heel lang duren of andere met minder fraaie bedoelingen kunnen dat ook. Verder zit zo’n meter vol met elektronica en laat ik nou een hele tijd mijn boterham verdient hebben met het repareren van defect geraakte elektronica. Als die meter defect raakt is er dus een gerede kans dat zonder geldige reden (wanbetaling) de stroom uitgeschakeld wordt (en het gas ook als deze meters gekoppeld worden?).
Eens. Ik zit bij http://www.hetslimmecollectief.nl. het werkt voor mij prima omdat het aansluit bij mijn energierekening. Doe mij maar de slimme meter.
De strekking van dit verhaal: “Je hebt geen slimme meter nodig, je kan ook gewoon in het stenen tijdperk blijven leven” (gewoon wat vuurvliegjes in een vaas).
Even serieus, ik heb in eerste instantie ook vastgehouden aan mijn geliefde terugdraaiende ferraris meter. Na het lezen van de P1 mogelijkheid aanwezig op de slimme meter, kon ik de mogelijkheden van dit apparaat meer en meer waarderen. De slimme meter levert de gebruiker een hele berg aan informatie op, die analoge meters niet kunnen leveren. In de toekomst gaat dit alleen maar belangrijker worden, zeker als er variabele tarieven geïntroduceerd gaan worden. Salderen zal dan mogelijk niet meer bestaan (lees 2020 niet 2017), maar wel een hoos van andere mogelijkheden. We zullen wel moeten willen we efficiënter met onze energie omspringen. Hierbij gaat automatisering dus een grote rol spelen. Kijk om je heen, wie had ooit gedacht dat de smartphone zo ingeburgerd zou raken?
Uiteraard is het goed kritisch te blijven maar je kan er in doorslaan. Persoonlijk vind vind ik het bovenstaand bericht een hoog trol gehalte hebben, inspelend op de argwaan, onzekerheid en angsten van mensen.
Natuurlijk is dat nachttarief voor ieder verschillend.
Ik moet eens gaan tellen: koel,vries,afzuiging, oplaadadapters etc.. Maakt inderdaad wsch. niet veel uit. prijsverschil is niet heel groot. vastrecht verschil weet ik niet.
Mijn meter heeft 4 tellers:
nacht,dag,nacht teruglev., dagteruglev..
Inmiddels staat sinds de panelen geplaatst zijn, ma jl., teller 4 op 34 Kwh, dus dat gaat prima.
De app. van SolarEdge geeft 36 kwh aan. Dus dat is zowat in lijn.
Toen ik Liander belde zei de dame dat ik een nieuwe meter moet hebben, maar dat is dus onzin, gezien het artikel hierover…
Over het gebruik van een nachttarief als je zonnepanelen hebt zijn de meningen verdeeld. Het hangt af van de exacte tarieven en van het gebruik of dat voordelig is of niet.
Zelf heb ik panelen en dubbel tarief, maar ben er nog niet aan toegekomen om eens goed uit te zoeken of dat nou wel of niet voordelig is. Eerlijk gezegd maak ik me er niet druk om, ik vermoed dat het uiteindelijk allemaal niet veel scheelt. Maar jij bent zelf de enige die dat voor jouw situatie kan bepalen, omdat iedereen andere tarieven en verbuik heeft.
Wat salderen betreft: heb je al wel gecheckt of je meter achteruit loopt nu er veel zon is? Sommige meters zijn geblokkeerd voor binnenkomende stroom en dan heb je een probleem met salderen… Maar als je meter de inkomende stroom registreert is er niks aan de hand.
J.Pieccema, hartelijk dank voor uw bericht. Het is me nu duidelijk.
Ik heb momenteel dag en nacht stroom.
Is het een goed idee om het nachttarief te laten vervallen ?
Immers de stroom wek ik overdag op..
@ H. Walstra Salderen en BTW terugvragen hebben niets met elkaar te maken.
Salderen betekent gewoon dat je energieleverancier de opgewekte stroom en verbruikte stroom met elkaar verrekent. Daar hoef je niks voor te doen , behalve aanmelden bij je leverancier en bij de netbeheerder dat je zonnepanelen hebt. Dan weten zij dat je stroomafname minder wordt of zelfs negatief is.
BTW terugvragen doe je bij de belastingdienst. Hoe dat gaat kun je op heel veel sites lezen.
Ik heb net zonnepanelen laten plaatsen.
Nu heb ik ook een btw nummer aangevraagd om te salderen.
Als ik nu toch kies om de bestaande meter te houden, kies ik dan ook voor ‘niet salderen’ ?
Kan ik dan evengoed de 21% btw van de installatie ergens aftrekken/terugvorderen ?
Ik hoop dat iemand dit weet ..
Ongetwijfeld wordt er overal gezocht naar de ideale energie-opslag. Dat wordt een gigantische groeimarkt.
Intussen zou de geparkeerde elektrische auto kan als opslag kunnen dienen.
Inderdaad, energie-opslag in huis lost veel problemen op. Daarmee word je onafhankelijk van de grootstroomvoorzieners. En het lost het probleem van vraag een aanbod op dat Gerard Bik noemt. Energieleveranciers regelen dat met bijvoorbeeld snel opstartende gascentrales. Maar wanneer het zonnig is (of wanneer het waait trouwens ook) kan je niet regelen. Dus is opslag nodig. En dat kan dan net zo goed bij mensen thuis gebeuren. Waarmee die meer zelfvoorzienend worden.
Oplaadbare batterijen kosten momenteel echter nog een aardige duit (al gaan de ontwikklelingen snel). Maar in tegenstelling tot een auto speelt gewicht hier (gewoonlijk) geen rol, dus dat scheelt weer. Ouderwetse (lood)accu’s zouden zelfs kunnen, maar dan heb je wel erg veel ruimte nodig. :)
Ik hoop vooral op ‘slimme accus’ zodat ieder zijn eigen energie kan opslaan en gebruiken. Dat is verreweg meer efficient dan kabels overal, netwerkkosten, energieverlies door kabels, geldverlies door hebberige energiemaatschappijen en belastingdienst.
Van de electriciteitmeters met een draaischijfje (Ferraris) worden telkens series afgekeurd door het meetwezen. Dan moet je wel verplicht de meter laten vervangen, maar dat kan een digitale ‘domme’ meter zijn.
Waarom bestaat er geen recht op een Ferrarismeter?
Uit voorzorg tegen domme ministers heb ik slechts de helft van mijn dak met zonnepanelen bedekt, die precies mijn verbruik dekken: meer zou toch verlies opleveren.
Bij afschaffing van de salderingsregeling ontstaat er een grote markt voor slimme schakelapparatuur om je verbruik in te schakelen op zonnige uren/dagen.
Chris, het gaat om de toekomst. Als er over een paar jaar serieus werk is gemaakt van zonnepanelen. vraag en aanbod vertonen een tegengesteld patroon. Voorlopig kan het aanbod niet landelijk verdeeld worden. De transformatorstations werken van hoogspanning naar laagspanning en nog niet andersom. Voor de duurzame maatschappij waar alle verstandige mensen naartoe willen, zullen grote veranderingen nodig zijn. Dit is een Interessante tijd.
Leuk dat je het vraagt. Ik heb een prepaid mobieltje voor op de fiets. Het staat uit zolang ik naast mijn vaste telefoon zit. Mijn huisnetwerk is al jaren bekabeld. Wat intussen een beetje onzin is, er komen hierzo’n 25 draadloze netwerken binnen uit de buurt.
De wetenschap omtrent elektriciteit in het lichaam is in ontwikkeling.
Eh, Gerard Bik, al eens overdacht hoeveel Watt er afgenomen wordt in een hele woonwijk als de zon onder is?
Ik maak me sterk dat dat wel eens meer kon zijn.
En straling, Heb jij ook een smartfone (of een mobieltje)?
Mensen en technici, het gaat uiteindelijk niet om EB of duurzaamheidsbelasting, het gaat in de toekomst om de overbelasting van het elektriciteitsnet. Als op een zomerdag om 13.00 uur de hele woonwijk stroom produceert en niemand die stroom gebruikt, zal daar een technische oplossing voor moeten komen, anders knalt er ergens iets uit.
@duurzame fred,
Die 150.000 duurzame pv-bezitters kunnen wel een petitie tekenen, maar als een partij in de krant van wakker NL roept dat het afgelopen moet zijn met de “EB-ontduiking” van 40 miljoen per jaar en stijgend
(150000* 25 euro) gaat een gemiddelde NL-er het daar wel mee eens zijn.
Fantastisch ! Ik ben niet meer de enig roepende van de veel lege zonnige daken.
De “Slimme meter” is noodzakelijk voor de aangekondigde Duurzaamheidsbelasting. Zie de MvT van STROOM1.
Er veel betere oplossingen voor het slim maken van woningen voorhanden, domotica systemen, die deze meter helemaal niet nodig hebben.
Een extra aspect van slimme meters om rekening mee te houden: ze zenden straling uit als ze gegevens doorzenden. Veel mensen houden niet van straling.
De zoveelste aanwijzing dat de overheid erop uit is gebruikers van zonnepanelen tegen te werken. De overheid is helemaal niet gebaat bij decentraal opgewekte energie. Daarom worden er dit soort trucs gebruikt om het gebruik van zonnepanelen te beteugelen. En daarom krijgen de grootbedrijven die ons landschap verpesten met windturbines wél alle medewerking: die energie wordt niet door burgers opgewekt en het monopolie blijft kan zo fijn in overheidshanden blijven, in innige samenwerking met het grootkapitaal.
Ik had een oude meter met een schijfje dat rondjes draaide. Als de zon flink scheen EN de wasdroger aanstond, stond die schijf stil of draaide langzaam terug. De energieleverancier vond dat we een teruglever meter moesten hebben. En opeens leveren we veel minder terug.
Is er eigenlijk wel een instantie die die teruglever meters ijkt en controleert?
De slimme meter heeft net als de oude energiemeter een tolerantie van 15 %. U raadt al hoe de “slimme” meter daarop is ingesteld…
Zojuist het artikel gelezen. Dit zal nooit gebeuren. Want Kamp is eerder weg als minister, dan het jaar 2017. Als iemand in de 2e kamer dit gaat voorstellen, dan is de petiite site zo gemaakt. Wie dat kan, kan hem nu al gaan maken. Ik wil wel de eerste zijn die tekent. In Nederland wordt 4 procent duurzaam opgewekt. Dan komen deze mensen allemaal in opstand. En dan is de indiener van de motie zijn/haar politieke cariere al weer voorbij.