[update] Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar zo lang er nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doe je er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen. Dan kan namelijk beter de oude meter gebruikt worden. Want die oude meter kan wel terugleveren, maar niemand kan registreren hoeveel er precies is teruggeleverd.
De salderingsregeling is een regeling die van toepassing is tot en met 2023. De regeling houdt in dat u uw eigen verbruik kunt verrekenen met opgewekte zonne-energie. Als de zon schijnt levert u terug en als het donker is gebruikt u diezelfde stroom. Dat wordt dan tegen elkaar weggestreept. Na 2023 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd.
In het PWC rapport werd al aangegeven dat lokale opwekking gestimuleerd moet blijven, maar dat de salderingsregeling op de lange termijn niet houdbaar is. Minister Wiebes heeft in juni 2018 aangekondigd de salderingsregeling in 2020 te gaan vervangen voor een terugleversubsidie. De hoogte daarvan is op dit moment nog niet bekend, maar het uitgangspunt is een terugverdientijd voor de investering van 7 jaar. De verwachting is dat ook energieopslag voor de meter wordt gestimuleerd door een terugleversubsidie die lager is dan het bedrag van saldering inclusief energiebelasting. Inmiddels is bekend dat de salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk wordt afgebouwd.
Slimme meter wordt verplicht
Een van de onderdelen van de nieuwe regeling zou het verplicht stellen van een slimme meter worden. Dat is nu beperkt tot minimaal een meter met dubbel telwerk.
Nadelen van een slimme meter zijn onder andere dat de netbeheerder de stroom op afstand kan afsluiten. En een netbeheerder kan precies zien wat en wanneer je energie verbruikt en bijvoorbeeld ook zien wanneer je op vakantie bent. Het beheer over de slimme meter verloopt softwarematig. En alles wat met software te maken heeft is te hacken. Bij de uitrol van slimme meters in de USA hebben hackers in het verleden al gaten ontdekt.
Natuurlijk zijn er ook voordelen aan de slimme meter. De slimme meter is ook door uzelf uit te lezen, bijvoorbeeld met handige apps. Dan kunt u uw verbruik beter inzien en eenvoudig energiebesparende maatregelen nemen. Ook hoeft u geen meterstanden meer door te geven. Dat is allemaal handig, maar of dat zwaarder weegt dan de nadelen is nog maar te bezien.
Gaat u zonnepanelen aanschaffen en wilt u weten of uw meter terug kan draaien? Kijk naar het overzicht van meters. Ons advies: als u een meter heeft die terug kan draaien, vervang deze niet door een slimme meter. Ook niet als er in de hele straat de energiemeters worden vervangen door slimme meters; je mag de plaatsing van een slimme meter weigeren. Dit werd onlangs (mei 2018) door Enexis bevestigd aan een van haar klanten (naam en correspondentie bekend bij de redactie):
Weigeren kan nog tot 2020. Overigens kan Agentschap Telecom wel meters administratief afkeuren, in dat geval is het energiebedrijf verplicht een hele groep van eenzelfde type te vervangen. Er is nog niet bekend of daartegen verzet mogelijk is.
Anders investeren in groene energie
Particulieren die in groene energie willen investeren maar niet op eigen dak terecht kunnen, kunnen dat ook doen via een groenfonds in veilige, lokale energieprojecten. Aardwarmte bijvoorbeeld is een duurzame bron voor warmte met een stabiele kosten- en opbrengstenbalans. De opbrengst is niet afhankelijk van weersinvloeden of andere snel variërende factoren. Dat maakt aardwarmte interessant voor duurzaam beleggen in regionale projecten.
Lees ook:
Langer salderen met zonnepanelen, nieuwe meter wordt verplicht
Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.
Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.
Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws