Het afgelopen jaar is het personeelstekort in steeds meer sectoren toegenomen in ons land. Momenteel is er zelfs sprake van een recordaantal vacatures dat open staat. Vooral in de sectoren bouw, techniek, ICT, productie en logistiek en transport is er een groot tekort aan vakmensen.
In juist deze sectoren zijn veel duurzame of groene banen te vinden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vacatures voor functies die betrekking hebben op duurzame energie of de energietransitie, of de circulaire economie. Denk jij er ook over om van baan te wisselen en wil je op zoek naar een duurzame of groene baan? Hieronder lees je tien tips voor je CV.
De vormgeving van je CV
Allereerst drie tips voor de vormgeving van je CV
- Houd het kort en bondig, twee pagina’s maximaal.
- Je wil natuurlijk dat je CV gestructureerd en overzichtelijk overkomt. Je kunt zelf proberen een professioneel ogend format op te zetten, maar je kunt deze gelukkig ook online vinden. Tip: Bij Lerensolliciteren.nl vind je diverse – eenvoudig in te vullen – in de praktijk geteste templates.
- Potentiële toekomstige werkgevers willen graag – letterlijk – een beeld hebben van degene die solliciteert. Door een foto van jezelf op je CV te plaatsen zorg je dat jij betere herinnerd wordt. Kies je foto wel zorgvuldig. Plaats een zakelijke en duidelijke foto, maar vermijd de officiële pasfoto voor een rijbewijs of paspoort en vakantiekiekjes.
Tips voor de inhoud van je CV
Daarnaast diverse tips die verder ingaan op je CV inhoudelijk.
- Bij iedere sollicitatie moet je je afvragen welke informatie relevant is voor de werkgever en functie. Werkgevers willen snel kunnen beoordelen of jouw kennis en ervaring matchen met de vacature. Een standaard-cv helpt ze niet hierbij. Pas daarom per sollicitatie je CV aan om deze zo relevant mogelijk te laten zijn.
- Misschien een beetje een dooddoener, maar vermijd spel- en taalfouten. Wil je zeker weten dat je CV geen fouten bevat? Laat deze dan op taalgebruik en spelling checken door iemand anders.
- Het kan goed zijn meer over je opleiding(en) te vertellen. Benoem niet alleen de periode dat je gestudeerd hebt en de algemene naam van de studie, maar omschrijf ook eventuele specialisaties, minors, de titel van je scriptie en andere activiteiten die je naast je studie hebt gedaan.
- Een werkgever wil graag weten hoe je naast en na je opleiding verder hebt ontwikkeld. Maak daarom een korte samenvatting met voorgaande ervaringen, bijvoorbeeld als het gaat om werkervaring, cursussen of gepubliceerd materiaal.
- Voor duurzame of groene banen kiezen vooral mensen die echt persoonlijk geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Vergeet daarom niet op je CV je persoonlijke kant te benoemen, vooral niet als dat relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Denk hierbij aan hobby’s, interesses of mogelijk vrijwilligerswerk.
- Ben je ooit begonnen aan een opleiding maar heb je deze niet afgerond? Of heb je kort ooit een baan gehad voordat je erachter kwam dat het niets voor jou was? Verberg deze ervaring dan niet, je hoeft je er niet voor te schamen. Een werkgever zal de openheid waarderen, en zal het juist interessant vinden om te weten waarom je een andere keus hebt gemaakt.
- Tot slot is het ook verstandig om een samenvatting van een of twee zinnen te maken over jou als professional. Wat vind jij belangrijk in een functie of organisatie, en waar krijg je energie van?
Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht, en bovendien steeds meer praktische toepassingen in onze maatschappij. Door over te stappen naar een duurzame of groene baan help je mee aan een betere toekomst. De tips hierboven helpen je zeker een stuk op weg!