Sport en duurzaamheid lijken op het eerste gezicht niet direct met elkaar verbonden, toch blijkt de impact van grote sportevenementen op het milieu opmerkelijk. Het gebruik van duurzame producten, efficiënt energieverbruik en groene keuzes zijn enkele onderwerpen waar organisatoren aandacht aan kunnen besteden. Gelukkig zien we tegenwoordig steeds meer initiatieven en duurzame ontwikkelingen in de wereld van sportevenementen.
Versnellingsprogramma
In 2022 is het Versnellingsprogramma Duurzame en Circulaire Topsportevenementen van start gegaan. Dit houdt eigenlijk in dat de sportsector, gedurende 4 jaar, aan de slag gaat met het verduurzamen en circulair maken van grote sportevenementen. Het doel van dit programma is het bereiken van volledig CO2-neutrale en circulaire sportevenementen in 2030. De 5 thema’s waar de focus op ligt zijn: mobiliteit, grondstoffen, water, energie en voeding.
Circulaire grondstoffen
Organisatoren van topsportevenementen worden zich steeds bewuster van de positieve impact van het tegengaan van verspilling. Herbruikbare en gerecyclede materialen worden geleidelijk de norm. Op meerdere evenementen wordt al gebruik gemaakt van herbruikbare bekers inplaats van plastic materialen. Ook gerecyclede sportkleding en merchandise kan een verschil maken. Vaak worden deze producten in bulk ingekocht en vervolgens doorverkocht. Bewustwording van de grondstoffen en samenwerkingen met duurzame leveranciers zijn stappen in de goede richting.
Ook in de digitale sportwereld blijkt de interesse in duurzaamheid te groeien. Data-analyse wordt steeds vaker gebruikt om het energieverbruik in stadions te optimaliseren. Sportliefhebbers die zich bezighouden met trends, statistieken en inzetten op sportweddenschappen worden steeds bewuster van het belang van duurzaamheid binnen de sport. De waardering voor duurzame initiatieven stijgt.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Mobiliteit
CO2-uitstoot tijdens grote sportevenementen blijft een punt van aandacht. De grootste reden hiervan is het transport van en naar de evenementen. Nationaal en internationaal reizen duizenden fans wekelijks naar belangrijke wedstrijden om hun favoriete clubs aan te moedigen. In plaats van het vliegtuig of de auto, is het openbaar vervoer een duurzamere keuze. Organisaties kunnen duurzame opties aanbieden door bijvoorbeeld pendelbussen op groene energie in te zetten.
Energie
Stadions verbruiken enorm veel stroom; felle lichten en grote schermen zijn hier vaak de boosdoener van. Gelukkig zien we steeds meer organisaties overschakelen naar een duurzamere vorm van energieverbruik. Energiebronnen als wind- en zonne-energie komen steeds vaker voor in de sportwereld.
Een bijzonder voorbeeld uit de praktijk is de Engelse voetbalclub ‘Forest Green Rovers’. Deze CO2-neutrale club staat bekend als groenste club ter wereld. Grootaandeelhouder Dale Vince speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van Forest Green, hij verving onder andere vlees voor veganistische en vegetarische voeding voor spelers en supporters. De plannen voor een duurzaam stadion genaamd Eco Park zijn recent goedgekeurd. Dit stadium zal bijna volledig worden gerealiseerd uit hout, een duurzaam bouwmateriaal.
Waterbesparing
Grasvelden in grote stadions zorgen voor veel waterverbruik, bewust waterbeheer is daarom een belangrijk onderdeel in het verduurzamen van sportevenementen. Innovatieve irrigatiesystemen kunnen waterverbruik aanzienlijk verminderen. Daarnaast is het installeren van watertappunten een goede maatregel; het gebruik van plastic flessen tijdens sportevenementen wordt op deze manier geminimaliseerd.
Voeding
Voeding speelt natuurlijk een grote rol in de ecologische impact van grote evenementen. Een goede keuze voor organisatoren is het aanbieden van plantaardige vleesvervangers en het implementeren van vegetarisch en veganistisch eten en drinken. Ook het gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen helpt mee.
Initiatieven uit de praktijk
- Net Positive Johan Cruijff Arena – Het stadion en de organisatoren streven ernaar meer duurzame energie te produceren dan ze verbruiken.
- The Green Sports Alliance – Deze organisatie helpt sportteams en evenementen door duurzame keuzes te implementeren.
- Dutch Ladies Open 2025 – Tijdens dit toernooi wordt er aandacht besteed aan afval vermindering en het gebruik van herbruikbare materialen.
Door het implementeren van duurzame initiatieven en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, maakt de sportwereld een grote stap in de goede richting. Zaken als grondstoffen, mobiliteit, water, voeding en energie blijken belangrijke onderdelen te zijn in het verduurzamen van topsportevenementen. Door te blijven kiezen voor groene opties kan de wereld van sportevenementen een grote impact maken op een duurzamere wereld.