De voetbalbond KNVB werkt nu samen met de hockey- en tennisbond in De Groene Club. Deze club biedt sportverenigingen een 5 stappenplan voor verduurzaming van hun accommodaties. Een besparing van zo’n € 7000 per jaar is daarmee geen uitzondering. Dat meldt RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Door bijvoorbeeld de toepassing van led-veldverlichting en zonnepanelen kan een vereniging de energierekening flink verlagen. “Onze leden hebben ons gevraagd het initiatief te nemen voor hulp bij verduurzaming”, vertelt projectleider Micha Rots. De leden krijgen veel telefoontjes van aanbieders van allerlei duurzame maatregelen en weten vaak niet goed wie of wat ze moeten kiezen. De bonden wilden het initiatief graag nemen en daarom zetten zij het project op – De Groene Club.
Dit gebeurt ook in samenwerking met verschillende decentrale overheden. Eind 2017 startten de bonden met dertig clubs. Inmiddels nemen er 200 clubs deel aan het programma.
De Groene Club biedt volledige ontzorging
Bij veel verenigingen ontbreekt het vaak aan tijd en vakkennis om zelf aan de slag te gaan met energievraagstukken. Rots: “Bij de Groene Club draait het daarom volledig om ontzorging. Via een stappenplan zorgen we ervoor dat de vereniging slechts een minimale inspanning hoeft te leveren. Het traject begint met een energienulmeting en omvat vervolgens de inventarisatie van mogelijke maatregelen en besparingen.
Het opstellen van een plan van aanpak, een financieel advies inclusief subsidietrajecten en de selectie van leveranciers horen daarbij. De Groene Club is tot en met de uitvoering van de maatregelen bij de sportclubs betrokken.”
Over het financieel advies zegt Rots: “Het is vaak zo dat een club de benodigde investering niet gelijk uit eigen middelen kan bekostigen. Maar over het algemeen is het geen probleem om daar een lening voor af te sluiten. Dat is ook doorgaans ons advies. Zolang de besparingen hoger zijn dan de rente, is er sprake van een gezonde businesscase.”
Spartaan ’20 enthousiast aan de slag
Eén van de clubs die deelneemt, is de Rotterdamse voetbalvereniging Spartaan ’20. “Na de energienulmeting in november 2018 was voor hen snel duidelijk welke maatregelen ze wilden nemen”, zegt Rots. “Als eerste hebben ze de binnenverlichting in de kleedkamers en de kantine aangepakt. De club verving alle oude verlichting door led en overal zijn bewegingssensoren geplaatst.
Na deze quickwins stomen ze nu enthousiast op naar de grote maatregelen. In juni van dit jaar plaatsen ze een nieuwe duurzame installatie voor de veldverlichting. En het liefst willen ze nog voor de zomer aan de slag met zonnepanelen.”
Financiële ondersteuning door provincies en gemeenten
De Groene Club kan verenigingen het ondersteuningstraject aanbieden voor 750 euro. Rots: “De clubs krijgen daarmee zeker waar voor hun geld, maar we merkten dat de kosten voor sommige verenigingen toch een drempel vormden. Gelukkig hebben we met verschillende overheden afspraken kunnen maken over financiële ondersteuning. De provincie Zuid-Holland betaalt bijvoorbeeld het gehele bedrag voor het doorlopen van het traject door een vereniging, terwijl Gelderland en Overijssel de helft bekostigen.
In die laatste twee provincies zien we nu dat gemeenten de andere helft voor hun rekening nemen. Een gemeente heeft er natuurlijk ook belang bij dat sportverenigingen hun accommodaties verduurzamen.”
De Groene Club sportbreed uitrollen
Behalve samenwerking met overheden zou Rots graag zien dat meer sportbonden zich via NOC*NSF aansluiten. “We voeren daarover bijvoorbeeld gesprekken met KNBSB (honkbal en softbal) en NTTB (tafeltennis). Het zou mooi zijn als we De Groene Club sportbreed kunnen uitrollen.”
Meer weten?
Meer informatie over energiebesparende maatregelen, duurzame renovatie of nieuwbouw van sportaccommodaties vindt u op Verduurzaming sportaccommodaties.