Het ligt misschien niet zo voor de hand om bij het verbouwen van je badkamer aan het milieu te denken, maar het is eigenlijk heel logisch. In de badkamer gebruik je immers (te) veel water en daar valt nog wel een flinke besparing op te behalen. Denk dan bijvoorbeeld aan sanitair met een waterbesparende functie. Een toilet dat minder water gebruikt om door te spoelen bijvoorbeeld.
Denk ook aan je verwarming
De tijd dat je een extra straalkacheltje in je badkamer hing is écht voorbij. Zo’n kacheltje zag er om te beginnen al niet uit en daarbij kostte het ook nog eens verschrikkelijk veel energie. Een mooie designradiator ziet er schitterend uit en is goed regelbaar, waardoor je badkamer heerlijk warm is. Wanneer je je badkamer volledig gaat verbouwen is ook het aanleggen van vloerverwarming een goede optie. Je hebt dan een gelijkmatige warmte die van onderaf werkt. Om je handdoeken fijn te kunnen drogen kun je de vloerverwarming alsnog aanvullen met een (kleine) designradiator. Dan hoef je je handdoeken niet op de vloer te drogen.
Isoleren kun je leren
Want je hebt er misschien nog nooit bij nagedacht, maar een vrijstaand bad op pootjes is misschien mooi om te zien, qua energieverbruik is het minder mooi. Door de (dunne) wand van het vrijstaande bad gaat veel warmte uit je badwater verloren. En dat is natuurlijk zonde. Door te kiezen voor een mooi inbouwbad met een goede isolatie rondom, heb je minder heet water nodig en blijft het water ook langer warm. Zo kun jij nog beter ontspannen na een dag hard werken.
En wat denk je van de douchecabine?
Veel mensen kiezen nu voor een grote inloopdouche, schitterend natuurlijk! Maar wist je dat je in een douchecabine de warmte veel beter binnen houdt? Je hoeft dan minder warm water te gebruiken om dezelfde fijne temperatuur te bereiken. Combineer de douchecabine met een waterbesparende douchekop en een kortere douchetijd en je werkt heel snel al aan een beter milieu.
Nog meer bespaartips voor in de badkamer
- Laat de kraan niet lopen terwijl je je tanden aan het poetsen bent.
- Zeep je in met de douchekraan dicht.
- Knip (bijna) lege flessen open om ze volledig leeg te kunnen maken. Zo voorkom je veel verspilling.
- Gebruik wasbare washandjes. Dit zal de hoeveelheid afval uit je badkamer verminderen.
- Gebruik een handdoek, indien mogelijk, meerdere keren. Je komt immers schoon onder de douche vandaan.
- Maak met een wisser de oppervlakken in je badkamer droog na het douchen. Zo hoef je veel minder kalkreiniger te gebruiken. Het milieu zal blij met je zijn!