• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Staat de bitcoin op ploffen?

15 januari 2016|doorredactie|inalternatieve valuta, geld

bitcoinMike Hearn laat de bitcoin vallen. Hij was een van de topontwikkelaars van de virtuele munt. Twee jaar geleden gaf hij zijn baan als programmeur bij Google op om zich volledig te wijden aan zijn grote passie. Nu zegt hij dat bitcoin heeft gefaald en in een uitgebreid blogartikel vertelt hij waarom.

Vrijwel op het zelfde moment werd bekend dat er weer een bitcoin beurs, Cryptsy, failliet is gegaan, waarbij een vermogen aan bitcoin is verdwenen na een hack die stil was gehouden.

In een bericht op de website stelt Cryptsy dat er bij een aanval door hackers in juli 2014 13.000 bitcoins zijn buitgemaakt. Die hadden op dat moment een waarde van $7,5 miljoen. Ook werden er 300.000 litecoins buitgemaakt. Op het moment van de hack maakte het bedrijf winst, en wilde de schade van gedupeerde klanten uit eigen middelen vergoeden.

Volgens Hearn staat bitcoin op de rand van een complete ineenstorting, zowel door technisch falen als door slecht management

speedcomfort radiatorventilator

In zijn blog verwoordt hij het als volgt:

"Denk er maar eens over na. Als je nog nooit van bitcoin had gehoord, zou jij dan vertrouwen hebben in een betaalnetwerk dat je bestaande geld niet kan verwerken, dat werkt met volstrekt onvoorspelbare kosten die alleen maar stijgen, dat kopers in staat stelt om hun betaling terug te boeken op het moment dat ze de winkel uitlopen, dat betaalachterstanden heeft, door China wordt gecontroleerd en waarvan de bestuurders openlijk op voet van oorlog met elkaar leven?"

De munt bitcoin wordt gecreeerd door grote computerfarms ingewikkelde berekeningen uit te laten voeren. Op die manier zijn uiteindelijk alleen nog zeer kapitaalkrachtige partijen in staat om bitcoin te produceren. De problemen met de munt die nu zijn ontstaan, staan los van de mogelijkheden die het achterliggende transactiesysteem, de blockchain. In de blockchain kunnen identiteit en kredietwaardigheid van de partijen die een transactie uitvoeren, worden gecontroleerd en gegarandeerd. Ook los van de bitcoin kan de blockchain worden gebruikt om transacties te garanderen, waardoor er feitelijk geen bank meer nodig is. Daarmee is de blockchain een krachtig instrument om decentrale betaalsystemen mee uit te voeren.

6 antwoorden
  1. tkemmere zegt:
    23 januari 2016 op 14:23

    Hoi eNdEmiOn,

    Je wijst op waardeschommelingen. Ik ben het helemaal met je eens. Dat maakt het gebruik van bitcoin onzeker. hopelijk vlakt het met de tijd af. Links en rechts doe ik boodschappen met Bitcoin, of reken ik een drankje of etentje af. Ik heb dus nooit meer dan 100 € in mijn bitcoin wallet. Gedurende een paar weken. Daar komt dus soms een tientje bij of gaat er af…

    Ondanks dat er nog bitcoins worden gemined, staat het aantal vast. Sinds 2009 komen er Bitcoins bij, maar geleidelijk aan steeds minder. Die stijgende lijn is bij 21mln bitcoins afgevlakt tot min of meer nul. Dat zal zijn in 2100, Maar al vanaf 2025 is de toename niet noemenswaardig meer.

    Vertrouwen in een volledig virtueel systeem heb ik wel. Een verbod zal hooguit remmend werken, maar gestopt kan het niet worden, is mijn inschatting.

    Maar je risico’s verdelen kijkt me i.i.g. slim.

  2. eNdEmiOn zegt:
    20 januari 2016 op 02:58

    @tkemmere
    Negativiteit, geloof toch niet dat ik er heel negatief over geweest ben. Heb alleen aangegeven wat me er van weerhoud om m’n geld erin om te zetten gezien de waarde schommelingen.

    Wbt dat totaal vastgesteld aantal, dan zouden er toch geen bitcoins gemined meer hoeven worden als dat zo is lijkt me. Er zal dus hooguit sprake zijn van een max aantal bitcoins maar geen vast aantal vooralsnog iig. Ja over de lange termijn moeten nu gekochte bitcoins dan wel meer waard worden echter moet je dan wel erg veel vertrouwen op een volledig virtueel systeem. Waar natuurlijk het nodige mee mis kan gaan (zoals bv simpelweg een verbod om ’t te gebruiken). Dat gaat natuurlijk ook best wel op voor gewoon geld wat tegenwoordig bijna volledig giraal is maar als dat instort is het tenminste een probleem van iedereen en niet enkel een relatief kleine groep en sta je dus niet nogal alleen in geval van een ingestort systeem.

  3. tkemmere zegt:
    19 januari 2016 op 23:07

    @Job: Top!

    @J.P. @eNdEmiOn. Jammer, die negativiteit. Maar goed, je bent vrij om er geen gebruik van te maken.

    @J.P. Er zijn honderden alt-coins, zo niet meer dan duizend.

    @J.P. ‘fractioneel reserve banking’ is m.i. idd. een issue.

    @eNdEmiOn. Bitcoin heeft letterlijk wat je aangeeft: Een vanaf het begin een totaal vastgesteld aantal.

    @Hearns. Bitcoin dood? Dat horen we gemiddeld een keer per jaar. Mooi. Dan hebben we 2016 gehad.

    @Wat doet Hearns nu? Hij is chief platform officer geworden van R3CEV. Een Banken-BlockChain-Project. http://www.coindesk.com/tag/r3cev/

  4. job zegt:
    16 januari 2016 op 16:06

    wat een onzin toch weer over bitcoin,,
    mensen de ‘elite’ doet er alles maar dan ook alles aan, om bitcoin te vernietigen,
    en uiteraard is dit weer een poging , het enigste wat zulke berichtgeving doet is de koers laten zakken , en naar een tijdje stijgt die weer,,
    iedereen is het banken kartel dat de wereld beheerst ,voor oorlogen zorgt ,
    mensen letterlijk tot slavernij dwingt , helemaal spuug zat ,
    bitcoin staat voor vrijheid ,
    en zoals je weer ziet , doen ze weer een poging om onze vrijheid af te pakken ,
    helaas mensen , bitcoin is de toekomst ,
    en de banken (overheden) zijn hier extreem bang voor !!!
    laat u niet voor de gek houden ,,
    het is afgelopen met bitcoin ?? , omdat hij zegt dat het is afgelopen ofzo??
    waarschijnlijk was dit juist zijn motief om in bitcoin te stappen,
    hij komt uiteraard van google
    een bedrijf zoals we weten dat niks anders doet dan,
    de massa proberen te controleren , door informatie verzameling,
    en laat me raden over een maand werkt deze meneer weer bij google pff
    kom op zeg dit geloof je toch zelf niet

  5. eNdEmiOn zegt:
    16 januari 2016 op 02:08

    Wat mij altijd nog het meest bij bitcoins heeft weggehouden is de grote fluctuaties in waarde. Als een valuta wil werken moet het op z’n minst staan voor een bepaalde vaste waarde. Niet dat dat zo is met ons huidige geld aangezien het niet eens aan goud meer gekoppeld is en de goudprijs wordt ook gewoon gemanipuleerd.

    De enige manier waarop een valuta lang stand kan houden is als je vanaf het begin een totaal aan valuta vaststelt. Eventueel gelijkgesteld aan een real world vast totaal (zoals het aantal sterren aan de hemel zichtbaar met het blote oog om maar eens iets te noemen). Daarnaast moet er een maximum gelden dat 1 enkel mens zich mag toerekenen, een percentage vh totaal anders krijg je weer dat een klein percentage er met het merendeel vandoor gaat.

    Uiteindelijk zal het streven natuurlijk moeten zijn naar een wereld zonder geld zoals dat bv in de 2e helft van de documentaire Zeitgeist: Moving Forward.

  6. J.P. zegt:
    15 januari 2016 op 19:55

    Leuk zo’n quote, maar ik word er niet warm of koud van. Bitcoins hebben m.i. mn weinig toekomst omdat er al zoveel cryptocurrencies zijn, zeker een stuk of 10, een deel alweer verdwenen. En morgen komt er weer een nieuwe en dat is die het weer helemaal. Het is ook geen ‘SHTF hedge’, want dan is er toch geen functioneel internet meer.

    Schrijf liever eens over het verschil tussen geld en valuta. De werking van ons huidige monetaire systeem met geldcreatie door de centrale banken en de commerciële banken met hun ‘fractioneel reserve banking’.
    Een must see is de gratis serie ‘Hidden secrets of money’ door Mike Maloney (simpel te vinden via google search) De serie legt op briljante en eenvoudige wijze uit hoe ons monetaire systeem werkelijk werkt. We worden door dit systeem als volk op gigantische schaal beroofd van onze 2 echte waarden: onze tijd en onze vrijheid.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • air pollution EU houdt deur open voor auto’s op e-brandstoffen25 maart 2023 - 13:41
  • wilde bij Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer25 maart 2023 - 10:50
  • duurzaamheidsverslag Duurzaamheidsverslag wordt gemeengoed bij bedrijven25 maart 2023 - 10:39
  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Machiel van Dooren, Made Blue, doet mee in de Battle for TransitionMaastricht en Aken eisen sluiting kernreactor Tihange via de rechter
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen