Mike Hearn laat de bitcoin vallen. Hij was een van de topontwikkelaars van de virtuele munt. Twee jaar geleden gaf hij zijn baan als programmeur bij Google op om zich volledig te wijden aan zijn grote passie. Nu zegt hij dat bitcoin heeft gefaald en in een uitgebreid blogartikel vertelt hij waarom.
Vrijwel op het zelfde moment werd bekend dat er weer een bitcoin beurs, Cryptsy, failliet is gegaan, waarbij een vermogen aan bitcoin is verdwenen na een hack die stil was gehouden.
In een bericht op de website stelt Cryptsy dat er bij een aanval door hackers in juli 2014 13.000 bitcoins zijn buitgemaakt. Die hadden op dat moment een waarde van $7,5 miljoen. Ook werden er 300.000 litecoins buitgemaakt. Op het moment van de hack maakte het bedrijf winst, en wilde de schade van gedupeerde klanten uit eigen middelen vergoeden.
Volgens Hearn staat bitcoin op de rand van een complete ineenstorting, zowel door technisch falen als door slecht management
In zijn blog verwoordt hij het als volgt:
“Denk er maar eens over na. Als je nog nooit van bitcoin had gehoord, zou jij dan vertrouwen hebben in een betaalnetwerk dat je bestaande geld niet kan verwerken, dat werkt met volstrekt onvoorspelbare kosten die alleen maar stijgen, dat kopers in staat stelt om hun betaling terug te boeken op het moment dat ze de winkel uitlopen, dat betaalachterstanden heeft, door China wordt gecontroleerd en waarvan de bestuurders openlijk op voet van oorlog met elkaar leven?”
De munt bitcoin wordt gecreeerd door grote computerfarms ingewikkelde berekeningen uit te laten voeren. Op die manier zijn uiteindelijk alleen nog zeer kapitaalkrachtige partijen in staat om bitcoin te produceren. De problemen met de munt die nu zijn ontstaan, staan los van de mogelijkheden die het achterliggende transactiesysteem, de blockchain. In de blockchain kunnen identiteit en kredietwaardigheid van de partijen die een transactie uitvoeren, worden gecontroleerd en gegarandeerd. Ook los van de bitcoin kan de blockchain worden gebruikt om transacties te garanderen, waardoor er feitelijk geen bank meer nodig is. Daarmee is de blockchain een krachtig instrument om decentrale betaalsystemen mee uit te voeren.