like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Maastricht en Aken eisen sluiting kernreactor Tihange via de rechter

Van: op 15 januari 2016

kerncentrale TihangeDe Duitse stad Aken en Maastricht spannen een rechtszaak aan om sluiting af te dwingen van de Belgische kerncentrale Tihange. Volgens onafhankelijk onderzoek hadden de reactors Doel 3 en Tihange 2 niet herstart mogen worden. Dat schrijft Ravage weblog. 

Aken, gelegen op 70 kilometer van Tihange, heeft twee advocatenkantoren in Brussel en Düsseldorf in de arm genomen die momenteel uitzoeken op welke manier stappen tegen België en de kerncentrale kunnen worden genomen. Aken wil sluiting van de centrale, en tot het zover is openheid van zaken afdwingen in de informatievoorziening omtrent calamiteiten en ongelukken in en rond de kerncentrale. Daarmee is het momenteel droevig gesteld, vindt de gemeenteraad van Aken.

Maastricht, op 40 kilometer gelegen van Tihange, sluit zich bij de rechtszaak aan. Volgende week dinsdag zullen negen van de tien partijen in de gemeenteraad een motie steunen van die strekking, ingediend door GL. Op 28 januari geeft Aken een persconferentie over de te nemen juridische stappen tegen Tihange. Tegen die tijd wil Maastricht alvast als deelnemer aan de juridische actie te boek staan. De Belgische minister Jambon vindt dat het buitenland zich niet moet bemoeien met deze ‘strikt Belgische aangelegenheid’.

In opdracht van de Europese Groenen heeft materiaaldeskundige Ilse Tweer, onder meer verbonden aan de universiteit van Wenen, een tegenexpertise uitgevoerd bij de onlangs opnieuw opgestarte reactors Doel 3 en Tihange 2. De studie komt op een veertigtal punten tot andere conclusies dan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Toezichthouder FANC onderzocht de scheurtjes op basis van een vergelijkbaar stuk materiaal, maar dat is volgens Tweer niet representatief omdat er geen rekening wordt gehouden met de geschiedenis van de centrales.

Volgens de onderzoekster kan de oorzaak van de scheurtjes niet eenduidig worden aangetoond. Het FANC gaat ervan uit dat de scheurtjes werden veroorzaakt door de aanwezigheid van waterstofatomen, maar kon dat niet bewijzen in een testomgeving, stelt de tegenexpertise. “We zijn er sinds het begin van overtuigd dat het onverantwoord was om Doel 3 en Tihange 2 opnieuw op te starten”, stelt Rebecca Harms, fractieleider van de Groenen in het Europees Parlement. Dat wordt nu bevestigd door de studie, stelt ze.

Lees meer bij Ravage

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Limburg, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws