Bij het Franse Perpignan komt het eerste windmolenpark dat is voorzien van stealth-technologie. De bladen van de windmolens absorberen radarsignalen en zijn zo veel minder storend dan bestaande turbines.
Stealth-technologie is ontwikkeld om bommenwerpers, jachtvliegtuigen en schepen onzichtbaar te maken voor radardetectie, maar de technologie kent ook veelbelovende vreedzame toepassingen. De Deense windmolenbouwer Vestas past de technologie nu toe op de bladen van windmolens, waardoor hun invloed op radarsignalen met 99 procent vermindert.
Het idee lijkt vergezocht, maar het kan een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van windenergie. Een van de problemen met windturbines is dat ze storingen op radarbeelden kunnen veroorzaken, waardoor ze niet in de buurt van militaire radarstations, luchtverkeers- of weerradars geplaatst kunnen worden. In Frankrijk alleen al kan om die reden zo’n 6000 megawatt aan windmolenparken niet gebouwd worden.
Ook het Ensemble Eolien Catalan project bij Perpignan stuitte op tegenstand van het Franse leger. Pas toen Vestas de werking van de technologie aantoonde met drie prototypes in 2011 en 2013, kreeg het windmolenpark groen licht. Vestas heeft nog geen concrete plannen om de technologie elders toe te passen, maar er is al interesse uit andere landen.
Windmolenbouwers werken ook aan speciale software die het voor radarstations mogelijk moet maken om het signaal van de windmolens weg te filteren.