like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Stijgende energievraag zorgt voor opwarming boven 2 graden

Van: op 13 februari 2019

co2 klimaatverandering ontkoppeling

Pas na 2035 zal de wereldwijde vraag naar energie minder snel toenemen dan de economische groei. Die zogenaamde ontkoppeling komt te laat om de opwarming van het klimaat onder de 2 graden Celsius te houden. Dat concludeert McKinsey in een nieuw rapport.

Door schonere energiebronnen en efficiëntere processen zal de wereldwijde vraag naar energie rond 2035 pieken. Daarna zullen voor het eerst de wereldwijde vraag naar energie en de economische groei worden ontkoppeld.

Piek olie, piek gas

Het rapport voorspelt dat duurzame opwekking na 2035 meer dan 50% van de mondiale energievoorziening zal uitmaken, met piek olie in het begin van de jaren 2030 en piek aardgas na 2035.

De wereldwijde energiegerelateerde emissies blijven toenemen tot 2024 en zullen tegen 2050 met 20% dalen. De vermindering van de uitstoot door de OESO-landen, met name in China, zal worden gecompenseerd door de groeiende bevolking en industrialisatie in Afrika en Azië. Daar zal de energievraag verdubbelen.

Parijs buiten bereik

Ondanks de voorspelde daling zal de opwarming van het klimaat volgens het berekende scenario tegen 2050 groter zijn dan 2 graden.  Daarmee blijvend e afspraken van de Overeenkomst van Parijs buiten bereik.

Waterstof

In het rapport wordt opgemerkt dat waterstof een sleutelrol kan spelen om dichter bij het  2 graden scenario te blijven. Daarvoor moeten de marktprijzen voor de technologie dalen tot minder dan $ 3,5 per kg, ruim onder de huidige verkoopprijs van $ 13,99 / kg.

Lees hier een samenvatting van het rapport.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!