Met de boodschap ‘we kunnen het niet alleen’ steekt Extinction Rebellion alle nationale politieke partijen van Nederland een hart onder de riem, en roept hen op hun verantwoordelijkheden omtrent de klimaat- en ecologische crisis niet te vergeten. De rebellen schreven de boodschap in de vroege ochtenduren op de stoep voor partijkantoren door het hele land.
De ‘Lenterebellie’ die vandaag zou beginnen en waaraan duizenden burgers zouden deelnemen kan vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom gingen de rebellen nu alleen op pad. Ook bezorgden ze een brief waarin ze oproepen om Burgerberaden te laten beslissen over een rechtvaardige aanpak van zowel de coronacrisis als de klimaatcrisis.
Klimaatmaatregelen uitgesteld
In de brief benadrukt de beweging dat de coronacrisis onze kwetsbaarheid, onderlinge afhankelijkheid en verbondenheid aan het licht brengt. Dat de urgentie van de klimaat- en ecologische crisis nu op de achtergrond raakt is “verklaarbaar, maar zorgelijk.” Eerder kondigde het kabinet al aan dat ze maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen en te voldoen aan het Urgenda-vonnis zullen uitstellen. Ook de CO2-heffing wordt waarschijnlijk uitgesteld. De rebellen waarschuwen voor de dramatische en mogelijk onomkeerbare gevolgen die dit zal hebben voor mens en natuur wereldwijd. “Zeespiegelstijging, bosbranden, hittegolven, extreme stormen, droogtes en pandemieën bedreigen gemeenschappen over de hele wereld, en treffen de gezondheid, voedselproductie en het drinkwater van miljoenen mensen.”
Burgerberaden
Om hun boodschap kenbaar te maken liet Extinction Rebellion de boodschap ‘We kunnen het niet alleen’ achter op de stoep voor de hoofdkantoren van alle politieke partijen, in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Amersfoort. “We willen hiermee benadrukken dat ook in deze zware tijden politici niet alleen staan. Wij roepen alle politieke partijen op burgers te laten beslissen over de meest rechtvaardige verdeling van investeringen en lasten van deze en aankomende crises. Een Burgerberaad is een beproefde methode waarbij een afspiegeling van onze samenleving, geholpen door experts, onafhankelijk belangrijke besluiten kan nemen,” aldus Vincent Oberdorf, woordvoerder van Extinction Rebellion.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Burgerberaden werden in Ierland al succesvol toegepast om de decennialange patstelling rondom abortuswetgeving te doorbreken. Ook wordt in onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk geëxperimenteerd met een Burgerberaad over het klimaat. In ‘Nu het nog kan’, het boek van Extinction Rebellion Nederland dat op 22 april verschijnt, opperen onder andere de Belgische cultuurhistoricus David van Reybrouck en schrijfster Eva Rovers het Burgerberaad als een manier om rechtvaardig klimaatbeleid door te voeren.
Wie is Extinction Rebellion?
Extinction Rebellion is een beweging van bezorgde burgers die met geweldloze, creatieve en soms disruptieve acties de overheid aanspoort om al het leven op aarde te beschermen. Eerder kwam de beweging al met de ‘Geen Poen Zonder Plan’campagne, waarmee ze de regering oproepen om in de huidige crisis alleen staatssteun te verlenen aan bedrijven die heldere toezeggingen maken over milieu- en klimaatdoelen.