Het studententeam STORM Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft haar elektrische toermotorfiets gepresenteerd. ‘STORM Pulse’ is de eerste elektrische motor ter wereld die lange afstanden kan afleggen, tot 380 kilometer zonder opladen. Met deze motor gaat het team in 2016 tijdens hun ‘STORM World Tour’ in 80 dagen de wereld rond om de potentie van duurzaam vervoer te laten zien. Televisiepresentator en motorrijder Rick Nieman heeft zich als ambassadeur aan het project verbonden.
De missie van studententeam STORM Eindhoven is wereldwijd het imago van duurzaam vervoer verbeteren. Hun elektrische toermotor, genaamd ‘STORM Pulse’, is het toonbeeld van hoe elektrisch vervoer in hun ogen zou moeten zijn: stil, efficiënt en met een actieradius van 380 kilometer een ongekend gevoel van vrijheid. Dat alles combineert STORM met de stoere look die je van een motorfiets verwacht.
Modulair batterijpakket
In het oog springt het door het studententeam zelf ontwikkelde batterijpakket. Met dit pakket, bestaande uit 24 losse cartridges en goed voor maximaal 28,5 kWh aan energie, kan de motor 380 kilometer rijden zonder opladen. Daarbij is het mogelijk om het aantal cartridges aan te passen, zodat een lichter gewicht, en daarmee een sportievere rijstijl, tot de mogelijkheden behoort.
STORM World Tour
Tijdens de zogenoemde STORM World Tour in 2016 gaat het studententeam in 80 dagen de wereld rond. De reis zal over het noordelijk halfrond gaan, door Europa, Azië en Noord-Amerika, en in totaal 26.000 wegkilometers bedragen. De sleutel tot het overtuigen van de wereld ligt volgens STORM Eindhoven in het delen van de beleving. Mensen, maar ook universiteiten en bedrijven, van over de hele wereld kunnen deel uit maken van het ‘STORM Grid’ en elektriciteit of andere faciliteiten aanbieden.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De route
De ’80 Days Around The World’ start in Europa om daarna koers te zetten naar het Midden-Oosten. Daarna volgen India, een oversteek over de oceaan richting Noord-Amerika om tachtig dagen later weer te finishen in Europa. Wie de diverse etappes in zijn klasse als snelste aflegt, is de winnaar van de eerste race in tachtig dagen rond de wereld zonder gebruik te maken van fossiele brandstof.
Zoals gezegd wil Pulse met het project het imago van motorrijden verduurzamen. En natuurlijk gaat het ook om veiligheid. In tegenstelling tot het imago, vormen motoren een kleiner risico voor mede weggebruikers dan auto’s. Natuurlijk maakt een verstandige motorrijder gebruik van een goede motorverzekering, maar die zal een bewust duurzame berijder minder vaak hoeven aan te spreken.