In 2014 betaalde de consument gemiddeld 8,17 euro voor een kilo kipfilet. De supermarkten betrokken deze kipfilets van de slachterij voor gemiddeld 4,40 euro per kilo. De vleeskuikens gingen van boer naar slachterij voor gemiddeld 0,89 euro per kilo. Dit meldt CBS.
Zo is de prijs van kipfilet opgebouwd
Kipfilets komen uit de borstkap van een vleeskuiken en een borstkap bestaat uit twee kuikenfilets. Een kuikenfilet is hetzelfde als de kipfilet in de supermarkt. De 4,40 euro die de slachterij ontvangt voor een kilo kuikenfilet is ongeveer 56 procent van de prijs die de consument betaalt voor een kilo kipfilet. Ongeveer 44 procent van de prijs van kipfilet is niet gerelateerd aan het fokken en slachten van de kip, maar aan andere zaken zoals btw (6 procent), de handelsmarges en het afdekken van handelsrisico’s.
De prijsverschillen in de productieketen, van vleeskuiken naar kipfilet worden deels verklaard doordat het product nog wordt bewerkt. De kipfilet is het duurste stukje van de kip. Een vleeskuiken bestaat voor zo’n 20 procent uit kipfilet. Eén kilo kipfilet komt uit ongeveer vijf kilo vleeskuikens. Van vleeskuikens worden ook diverse andere delen gebruikt, bijvoorbeeld de vleugels, poten en organen.
Uit deze opbouw van de prijzen kun je ook afleiden dat wanneer de boer het dubbele krijgt voor de kip, om duurzaam te kunnen produceren, het prijsverschil voor de consument uiteindelijk helemaal niet zo groot hoeft te zijn. De grootste marges worden uiteindelijk gemaakt door de supermarkten.