In 2014 betaalde de consument gemiddeld 8,17 euro voor een kilo kipfilet. De supermarkten betrokken deze kipfilets van de slachterij voor gemiddeld 4,40 euro per kilo. De vleeskuikens gingen van boer naar slachterij voor gemiddeld 0,89 euro per kilo. Dit meldt CBS.
Zo is de prijs van kipfilet opgebouwd
Kipfilets komen uit de borstkap van een vleeskuiken en een borstkap bestaat uit twee kuikenfilets. Een kuikenfilet is hetzelfde als de kipfilet in de supermarkt. De 4,40 euro die de slachterij ontvangt voor een kilo kuikenfilet is ongeveer 56 procent van de prijs die de consument betaalt voor een kilo kipfilet. Ongeveer 44 procent van de prijs van kipfilet is niet gerelateerd aan het fokken en slachten van de kip, maar aan andere zaken zoals btw (6 procent), de handelsmarges en het afdekken van handelsrisico’s.
De prijsverschillen in de productieketen, van vleeskuiken naar kipfilet worden deels verklaard doordat het product nog wordt bewerkt. De kipfilet is het duurste stukje van de kip. Een vleeskuiken bestaat voor zo’n 20 procent uit kipfilet. Eén kilo kipfilet komt uit ongeveer vijf kilo vleeskuikens. Van vleeskuikens worden ook diverse andere delen gebruikt, bijvoorbeeld de vleugels, poten en organen.
Uit deze opbouw van de prijzen kun je ook afleiden dat wanneer de boer het dubbele krijgt voor de kip, om duurzaam te kunnen produceren, het prijsverschil voor de consument uiteindelijk helemaal niet zo groot hoeft te zijn. De grootste marges worden uiteindelijk gemaakt door de supermarkten.
Dat wijst er volgens ons op dat de supers procentueel de zelfde marge hanteren, en dan vliegt de consumentenprijs idd omhoog.
Het artikel sluit af met: ‘Uit deze opbouw van de prijzen kun je ook afleiden dat wanneer de boer het dubbele krijgt voor de kip, om duurzaam te kunnen produceren, het prijsverschil voor de consument uiteindelijk helemaal niet zo groot hoeft te zijn. De grootste marges worden uiteindelijk gemaakt door de supermarkten.’
Dat is mooi gezegd, maar waarom kost een kilo biologische kipfilet bij de AH dan het absorbitante bedrag van €25,49? Zitten wij hier als klant vooral de AH mee te spekken? Leuk journalistiek klusje om dat eens uit te zoeken…
Probleem zit in de logistiek, Wes. Het ontwikkelen van alternatieven voor de bestaande leveringskanalen is a hell of a job. Ook in tijden van internet moet je een behoorlijke omzet genereren, wil het rendabel zijn.
Langs de bestaande wegen gaat het wel heel snel, zie maar hoe adequaat de grote supers schakelen en nu ook pakketten kunnen leveren.
Daarom is het belangrijk om de keten kort te houden. In tijden van connectivity is het bijna hallucinant dat producenten niet rechtstreeks leveren aan de consument. Bij ons in België zijn er alvast enkele leuke startups die de korte keten promoten.
http://www.defermetisten.be
http://lv.vlaanderen.be/nl/landbouwbeleid/korte-keten