Een koopwoning verduurzamen is helemaal niet zo moeilijk: je bent helemaal zelf eigenaar, je kunt je eigen kosten berekenen en je kunt zelf beslissen of een bepaalde investering redelijk is of niet. Met huurwoningen is dat een heel ander verhaal: je hebt vaak te maken met huisbazen die het helemaal niet leuk vinden dat jij komt met vragen over verduurzaming. Ze willen gewoon dat jij betaalt voor de gas-, water- en lichtrekening en dat je elke maand het bedrag overmaakt dat jullie hebben afgesproken. En dat is natuurlijk te begrijpen.
Toch is het goed om met de verhuurder om de tafel te gaan en afspraken te maken over verduurzaming. Immers, het gaat hier niet alleen om jouw portemonnee, maar ook die van hem.
Manieren om woningen te verduurzamen
Er zijn tientallen manieren om woningen te verduurzamen anno 2023 en eigenlijk is het tegenwoordig al bijna mogelijk om een CO2-neutraal huis te hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het isoleren van de muren, de vloeren en ook het plafond. Je kunt glazen ruiten vervangen door twee- of driedubbele glazen. En je kunt ervoor kiezen om kozijnen te vervangen. Het zijn vaak investeringen die zich terugbetalen in de loop van de jaren.
De laatste vernieuwingen
Naast die ‘oude’ methoden om de gasrekening naar beneden te krijgen, zijn er ook veel moderne manieren om het huis te verduurzamen. Je kunt denken aan het vervangen van een Cv-ketel met een warmtepomp. Ook zonnepanelen of een zonneboiler zijn tegenwoordig erg in: de zon is een gratis bron van warmte en energie en waarom zou je er geen gebruik van maken? Ook bij deze innovaties geldt: de redelijk dure en kostbare investeringen zullen zich wel terugbetalen.
Het probleem: de verhuurder
Heb jij bijvoorbeeld een huurwoning in Rotterdam en wil jouw huisbaas maar niet dat jij iets doet om de gas-, water- en lichtrekening elke maand wat te verlagen? Dat is jammer, maar het is niet het einde van de wereld. Er zijn zeker manieren waarop jij de bovenstaande ideeën van het verduurzamen van jouw huis toe kunt passen, zonder dat jouw huisbaas meewerkt met dat proces.
De verplichtingen van de verhuurder
De eigenaar van een pand heeft geen verplichting om een pand beter te isoleren of energiebesparender te maken, dat is zijn keuze. Of er nu dubbel of enkel glas in een huis staat: de Nederlandse wet laat iedere huiseigenaar vrij om dat te installeren of niet. En ook de andere innovaties: groene stroom van zonnepanelen, warmte vanuit een warmtepomp of een zonneboiler et cetera, zijn niet verplicht door de Nederlandse wet. Toch is het een keer voorgekomen dat een rechter een verhuurder verplichtte om een huis te isoleren: de huurders beloofden namelijk om meer te gaan betalen voor een woning maandelijks op voorwaarde dat de verhuurder enkele veranderingen zou doorvoeren als het gaat om verduurzamen. De kans echter dat jij zo’n rechtszaak wint is ook vrij klein.
Hoe kun je dan toch verandering teweegbrengen?
Zelfs als jij in een huurhuis woont en de verduurzaming ervan gaan jou te traag, de energierekening stijgt en het gas kan je al bijna niet meer betalen, dan is het mogelijk om helemaal zelf aan de slag te gaan. Daarom hebben wij hier een lijst gemaakt met ideeën die jij zou kunnen volgen om tóch de zo nodige veranderingen aan te brengen.
Optie 1: Praat nog eens met de huisbaas
Het is vaak een simpel rekenplaatje: als jouw huisbaas een investering doet in het naar beneden brengen van de stookkosten, kan jij hem meer betalen. Stel dat dan dus ook voor: meer betalen in ruil voor het verduurzamen van het huurhuis. Dat is helemaal niet zo’n slecht idee. Heb jij dus nog nooit over een verhoging van jouw huur gesproken met jouw huisbaas, dan kun je dat eens proberen.
Optie 2: Hou het bij kleine aanpassingen
Als jouw huisbaas er geen zin in heeft en jouw voorstel blijft afwijzen, dan moet je zelf aan de slag. Jij kunt beginnen met het doen van kleine aanpassingen. Je kunt minder gas gebruiken, dikkere gordijnen aanschaffen die de kou buiten houden en tochtstrippen installeren onder de deuren. Ook kun je kiezen voor een waterbesparende douchekop. Een elektrische kookplaat is anno 2023 inmiddels flink wat goedkoper en duurzamer dan eentje op gas.
Optie 3: Groene stroom aankopen
Het is ook een optie om groene stroom te gaan kopen. Het is misschien nét iets duurder, maar aan het einde van de streep help jij wel mee om Nederland weer iets groener te maken. Ben jij dus degene die regelt bij welke stroomleverancier je zit, en niet je huisbaas, dan kun je gerust proberen om groene stroom aan te kopen.
Optie 4: Ga verhuizen
Niet iedere verhuurder is zoals die van jou. Er zijn ook pandjesbazen die wél geloven in de noodzaak van CO2-reductie en zien het ook als investering. Je kunt dus echt kijken om een ander huurhuis te gaan zoeken en dat ook (als je er eentje hebt gevonden) zeggen tegen je huisbaas. Misschien gaat hij dan vooralsnog overstag omdat hij jou niet kwijt wil als huurder.
Conclusie: het is niet makkelijk
Kortom, een verandering teweegbrengen in de manier hoe mensen omgaan met klimaatverandering, het milieu en het broeikasgasprobleem is niet makkelijk. Zelfs als er financiële redenen zijn om een huis te verduurzamen, doen niet alle huisbazen eraan mee. Ze hebben er soms gewoon geen zin in. En dus ligt de bal bij jou: jij kunt er alles aan doen om tóch die CO2-reductie te bewerkstelligen en het gat in jouw portemonnee te dichten.