Je kunt je huis op meer manieren energiezuinig maken dan dat je wellicht denkt. Een energiezuinige woning zorgt niet alleen voor een flinke besparing op de energierekening, maar heeft ook gigantisch veel voordelen voor het milieu. Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Met deze tips maak jij jouw woning in een handomdraai energiezuiniger.
Kleine maatregelen voor een energiezuinig huis
Alle kleine beetjes helpen. Deze tips voer je eenvoudig door in je woning en je plukt er al snel de vruchten van. Allereerst: zet apparaten uit in plaats van op stand-by. Dit lijkt wellicht nutteloos, maar er zijn zeer veel apparaten in huis die kleine beetjes stroom verbruiken op stand-by modus. Denk hierbij aan je televisie en computer. Voorkom sluipgebruik als je op vakantie gaat door alle stekkers er uit te trekken. Dit is ook veiliger als bijvoorbeeld de bliksem inslaat als je weg bent. Schaf ook een slimme thermostaat aan zodat de verwarming automatisch lager of uit staat als je niet thuis bent. Onnodige stookkosten doen niet alleen pijn in de portemonnee, maar zorgen ook voor grote milieuvervuiling. Heb jij trouwens al ledverlichting in huis? Deze lampen zijn gemakkelijk te plaatsen en maken je woning een stuk zuiniger. Ten slotte kun je deurdrangers en tochtstrips aanschaffen om tocht tegen te gaan.
Duurzame energieleverancier
Door te kiezen voor een duurzame energieleverancier maak je gebruik van energie uit duurzame energiebronnen. Deze energie wordt opgewekt uit bronnen die in principe niet eindig zijn. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die niet alleen op een gegeven moment op zijn, maar waarvan de winning ook de aarde uitput. De uitstoot van CO2 is lager bij de productie van duurzame energie en er komen geen of minder schadelijke stoffen vrij. Op dit moment is de concentratie broeikasgassen extreem hoog. Door gebruik te maken van duurzame energie, verminder je de impact op het klimaat en milieu. Daarnaast kost duurzame energie vaak hetzelfde als grijze energie, waardoor er eigenlijk geen reden is om niet voor groen te gaan.
Zelf energie opwekken
Als je enthousiast bent geworden door de kleine manieren om de woning energiezuiniger te maken wil je misschien meer stappen ondernemen om je milieu impact te verlagen. Je kunt zelf energie opwekken door middel van zonnecollectoren, zonnepanelen, een warmtepomp of eigen windmolen. Deze maatregelen vereisen een investering maar, afhankelijk van de optie die je kiest, zorgen ook voor een besparing op de energiekosten tot wel 50 procent. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun eigen energie op te wekken. Vanaf 2020 krijgen huishoudens die zelf energie opwekken te maken met een nieuwe subsidieregeling.