Glastuinders in de kop van Noord-Holland gaan hun gewassen voortaan laten groeien met BIO-CO2 dat wordt gewonnen uit de rookgassen van de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar. Chris Kuijten, directeur HVC: “Afvangen van BIO-CO2 uit rookgassen en afzetten als plantenvoeding aan tuinders leek een utopie, maar is na vier jaar voorbereiding werkelijkheid. HVC installeert momenteel in Alkmaar een afvang-installatie als demonstratieproef bij de bio-energiecentrale; de warmtebron die ook ruim 4.800 huishoudens in de regio Alkmaar van groene warmte voorziet. De installatie gaat dit jaar in bedrijf en we gaan het benutten van BIO-CO2 samen testen met de glastuinders uit de kop van Noord-Holland.”
Robert Kielstra, directeur van de Energie Combinatie Wieringermeer en vertegenwoordiger van de glastuinbouwbedrijven op Agripoort in de kop van Noord-Holland: “Het afvangen van CO2 is een mooi voorbeeld van een circulair ondernemen. Het gaat nu om een proefinstallatie, maar deze stap betekent – zeker na opschaling – een forse verduurzaming, omdat het bijdraagt aan het verminderen van het aardgasgebruik in de glastuinbouw.”
De BIO-CO2 uit de rookgassen worden nuttig hergebruikt door de glastuinders die zo geen gebruik hoeven te maken van fossiel aardgas. Eén ton van BIO-CO2 van HVC betekent een besparing van een halve ton CO2 uit aardgas. Kuijten: ”HVC is het eerste bedrijf dat CO2-afvang uit een bio-energiecentrale realiseert in Nederland en deze omzet in vloeibare CO2 voor tuinders in de regio.”
HVC wint direct de BIO-CO2 terug uit de rookgassen waardoor HVC zelf de directe CO2-emissie vermindert. Gekoppeld aan de bio-energiecentrale voorkomt de afvanginstallatie jaarlijks dat zo’n 4 kiloton aan CO2 nutteloos in de atmosfeer verdwijnt. Glastuinders maken nu gebruik van CO2 uit fossiele aardgasinstallaties om hun tomaten en andere gewassen (groente, fruit, bloemen en planten) sneller te laten groeien. Vooral op zomerse dagen is hieraan behoefte. Eén ton BIO-CO2 (1.000 kilogram) bespaart een halve ton (500 kilogram) fossiele CO2 uit aardgas. De CO2 moet eerst vloeibaar gemaakt zijn om het te kunnen vervoeren. Dit gaat dan in tankwagens die de ‘plantenvoeding’ in forse opslagtanks bij de kassen overpompen.
HVC geeft invulling aan de Noord-Hollandse Green Deal CO2 tuinbouw
De bouw van de CO2 demo-proefinstallatie is een tussenstap voor het realiseren van een grotere afvanginstallatie als regionale bron voor BIO-CO2 en het behalen van de Noord-Hollandse Green Deal CO2 voor glastuinbouwbedrijven. De externe toevoer van CO2 is een belangrijke randvoorwaarde voor de energieverduurzaming in de glastuinbouwsector. Planten hebben in de zomer extra CO2 nodig voor optimale groei. Veel tuinbouwbedrijven doseren daarom nu al extra CO2 in de kassen.
Bio-energiecentrale HVC levert naast BIO-CO2 ook groene warmte voor huishoudens
De bio-energiecentrale van HVC levert naast BIO-CO2 aan de glastuinders ook warmte aan ruim 4.800 klanten in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. Uiteindelijk is het de bedoeling om ruim 15.000 woningen en bedrijven van groene duurzame warmte te voorzien. De bio-energiecentrale waar houtafval wordt verbrand, is feitelijk een grote CV-ketel voor de regio. Bij de verbranding van het houtafval komt stoom vrij en daarmee wordt water opgewarmd dat via warmteleidingen naar woningen en bedrijven in de regio wordt gebracht. Zo kunnen klanten hun huizen en bedrijven groen verwarmen. Het afgekoelde water gaat terug naar HVC. Daar wordt het weer opgewarmd en gaat weer naar klanten toe.