Triodos Bank gaat vanaf 1 augustus het maximale bedrag dat iemand mag lenen voor een woning mede-baseren op energieprestaties. Eigenaren van een grondgebonden woning met een laag energielabel die niet verduurzamen kunnen daardoor straks minder lenen. Hiermee wijkt Triodos af van de landelijke standaardnorm hoeveel iemand maximaal mag lenen. Door de leenruimte voor onzuinige woningen te verlagen in combinatie met een gunstig rentetarief voor bijlenen voor verduurzaming, wil Triodos Bank huiseigenaren stimuleren energie te besparen.
Eigenaren van een woning met een energielabel C of lager komen bij Triodos Bank vanaf 1 augustus in aanmerking voor maximaal 90% van de marktwaarde en 90% van de standaard leenruimte op basis van inkomen. De gedachte erachter is eenvoudig: als je elke maand hoge energielasten hebt, houd je minder geld over voor de hypotheeklasten en kun je minder lenen, plus dat je huis minder waard en courant wordt. Omgekeerd kunnen woningeigenaren die hun huis verduurzamen, de benodigde leenruimte voor verduurzaming vrijspelen tot maximaal 106%, en blijven net als nu, op basis van de inkomenstoetsing, investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. De Nederlandse standaardnorm is sinds vorig jaar 100% loan-to-value, ongeacht de hoogte van je energielasten.
Overkreditering voorkomen
“Door in de leenruimte rekening te houden met de energieprestaties hopen we nog meer mensen bewust te maken van het belang van verduurzaming en aan te zetten tot handelen”, zegt Jeroen Pels, directeur Hypotheken bij Triodos Bank: “Maar we doen dit ook om overkreditering te voorkomen. De maandlasten van een onzuinige woning zijn gewoon hoger, en zodra de energietransitie op gang komt zullen huizen met een slecht energielabel versneld worden afgewaardeerd. Juist voor deze huishoudens is het belangrijk dat er andere normen komen waar een impuls vanuit gaat om te verduurzamen. Anders krijgen zij later alsnog de rekening.”
Andere systematiek nodig
Triodos Bank pleit al langer voor een andere landelijke systematiek, maar ziet onvoldoende voortgang. “De standaardnorm in Nederland houdt in onze ogen onvoldoende rekening met stijgende energielasten en het financiële risico dat eigenaars van onzuinige woningen lopen. Volgens de huidige op energieverbruik achterhaalde normen woont iedereen in een woning met energielabel C. Dus of je woning een hoge of lage energierekening heeft, het maakt voor het maximale leenbedrag geen verschil. Dat doet geen recht aan eigenaren van een zuinige woning en leidt tot overkreditering van eigenaren van een onzuinige woning.”
Zorgplicht financiële sector
Triodos Bank vindt dat de financieringsketen vanuit haar zorgplicht op dit thema een proactieve houding moet aannemen. Het activeren tot verduurzaming zou een vast onderdeel van de zorgplicht moeten zijn, gelijk aan risico’s die voortvloeien uit de kans op overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Niet-verduurzamen vormt bovendien een extra risico, omdat onzuinige woningen vaak eigendom zijn van mensen met weinig financiële ruimte.