like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Tweede leven voor biogasinstallaties

Van: op 31 mei 2016

biogas2Is er leven na de MEP (Milieukwaliteit van de Elektriciteitsproductie)? Een mooi voorbeeld is Rundveebedrijf Ubbels in Jelsum, waar de biogasinstallatie een tweede leven krijgt. Nadat HoSt in 2005 een biogasinstallatie met elektriciteitsproductie realiseerde op het bedrijf met behulp van de MEP-regeling, wordt nu de bestaande installatie omgebouwd en geschikt gemaakt voor het produceren van groen gas binnen de SDE+ regeling.

Nu in de komende tijd verschillende vergistingsinstallaties in Nederland uit de MEP-regeling lopen, waarvan veel installaties het jarenlang zwaar hebben gehad, pakt de firma Ubbels samen met HoSt als eerste de handschoen op. Nu het bedrijf een vergunning heeft voor het produceren van groen gas en een SDE+ regeling ‘verlengde levensduur groen gas productie’, kan gestart worden met de ombouw van de installatie.

Inmiddels is er een start gemaakt met de eerste werkzaamheden voor de ombouw. De installatie zal begin 2017 het eerste gas gaan invoeden op het aardgasnet. Op het bedrijf zal jaarlijks ruim 1 miljoen m3 groen gas geproduceerd worden, gelijk aan het aardgasverbruik van ca. 750 huishoudens.

Dit project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. henkz schreef:

  @Pieter van Gurp
  Inderdaad is het raar dat vergisting van mest wordt gesubsidieerd. Op deze manier wordt de bio-industrie indirect gesubsidieerd.

  Eigenlijk moet er gewoon een verplichting komen om alle natte biogene reststromen zoals mest en GFT afval te vergisten. Vergisten is namelijk beter dan composteren waarbij methaan ontstaat dat nog een veel groter broeikaseffect heeft dan CO2.

 2. Pieter van Gurp schreef:

  Wat ik bij het hele biogasverhaal nog sterk mis is de blik op het grotere ecologische geheel.
  We hebben in NL. een mestoverschot wat via biogasvergisting ‘duurzaam’ kan worden weggewerkt en nog (al dan niet gesubsidieerd) geld oplevert ook!
  Graag stel ik de volgende vragen:
  1. Hoeveel van dit mestoverschot is afkomstig van import van veevoer?
  2. Hoeveel kost dit veevoer aan milieuschade: kappen oerwoud en transport-energie.
  3. Hoe is het gesteld met de sociaal-economische verhoudingen in de landen waar dit veevoer vandaan komt?
  4. Waar worden de producten van de veehouderijen met hun mestoverschot vermarkt en wat levert dit op aan milieubelasting?

  Bij een (voornamelijk) grondgebonden landbouw zijn er geen of nauwelijks mestoverschotten en kan de mest veelal als waardevol in de kringloop worden gebruikt.

  Bij de mestoverschot veehouderij is er een groot lek in de kringloop, die dan ‘duurzame’ energie oplevert…
  Hoe duurzaam, ecologisch en sociaal is ons biogas als je het mondiaal beschouwd dan nog?