like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Miljoenen subsidie voor Nul op de Meter-renovaties

Van: op 31 mei 2016

solarhuisStroomversnelling leidt een consortium van partijen die 5,4 miljoen euro subsidie ontvangen via het  Interreg NWE programma. De subsidie is bedoeld voor het verder opschalen en stimuleren van Nul op de Meter-renovaties in het Verenigd Koningrijk, Frankrijk en Nederland. In navolging van de Europese Horizon2020 subsidie van 3,6 miljoen, die Stroomversnelling in februari ontving, is dit een verdere stimulans om via de Stroomversnellingsteams in Frankrijk en Engeland Nul op de Meter oplossingen verder op te gaan schalen met een groep woningbouwcorporaties (Villogia en ICF in Frankrijk; Moat en Affinity Sutton in het Verenigd Koninkrijk Fond du Logement in Luxemburg.)

Nederland 

Vanuit deze subsidie gaat er tevens geld naar een Nederlands start-up netwerk geleid door Factory Zero en naar Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Factory Zero werkt aan een nieuwe Nul op de Meter-propositie waarbij de huidige kosten van productie met 30% moeten worden gereduceerd. Partijen in het consortium rond Factory Zero zijn samengevoegd vanwege hun specialistische kennis en visie op een industrieel te produceren renovatie die samen een nieuwe standaard in de markt wil gaan zetten qua prestatie en prijs. Metropool Regio Rotterdam Den Haag (MRDH) is een samenwerking van 23 gemeenten die Nul op de Meter oplossingen voor appartementen in VVE’s in deze regio wil gaan toepassen.

Nul op de Meter

Het doel van Stroomversnelling is het mogelijk maken van Nul op de Meter-renovaties voor bestaande bouw en nieuwbouw. Na een Nul op de Meter make-over moet een woning, naast energieneutraal, ook mooi, comfortabel en betaalbaar zijn.  De make-over duurt maximaal een week, geeft een 30-jarige prestatiegarantie en verbetert binnenklimaat en uiterlijk van de woning. Na de renovatie valt de energierekening weg en kan de woningcorporatie dit bedrag via de Energieprestatievergoeding vragen. Op deze manier gaan bewoners niet meer betalen en kunnen woningcorporaties renovaties beter financieren.

Stroomversnelling is een netwerk van ambitieuze bouwers, toeleveranciers, corporaties, gemeentes, financiers, netbeheerders en anderen die samen aan de slag gaan om Nul op de Meter renovaties en nieuwbouw mogelijk te maken. Stroomversnelling vindt dat iedere woningeigenaar moet kunnen kiezen voor een mooie, comfortabele en betaalbare woning

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ron schreef:

  Juist, Maarten, Michel,

  Allereerst minder gebruiken, dan voor dat gebruik zonnepanelen. Ik zie Nul Op De Meter-woningen bomvol met zonnepanelen liggen. Dat inspireert niet tot minder gebruik. En dan is het gebruik als de zon niet schijnt sky-high.

  Zelf heb ik voor de herfst en winter samen 550 kWh nodig en lever ik 350 kWh terug. ’s Nachts werkt alleen de koelkast, verder niets nodig. Afgelopen winter 700 m3 gas in een label B. Het kan, het is lekker warm, maar de panische angst van anderen dat het niet warm genoeg in huis is, is groot.

  En het dan maar vreemd vinden dat we nu dit weer hebben. ’t is weer code oranje…

 2. Michel Post schreef:

  Nul op de meter is een stap in de goede richting maar nog iets anders dan CO2 neutraal. Een goed geïsoleerde gaswoning kan minder CO2 uitstoot hebben dan een nul op de meter woning. De energieprestaties van een woning moeten grotendeels van de schil komen en zo min mogelijk van installaties. Aan installaties valt echter meer te verdienen. Hoe meer de nadruk ligt op de installaties des te minder CO2 neutraal is de woning.

 3. Maarten van lelyveld schreef:

  Nul op de meter is natuurlijk al heel mooi en een geweldige verbetering, maar je blijft een grote back-up nodig hebben in de winter doordat zonnepanelen en collectoren dan zo’n kleine productie hebben en het verbruik juist veel hoger is.

  Op dus naar de energie woning die onafhankelijk is!

  Maarten