like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Uitzetting oceanen veel groter dan gedacht

Van: op 28 januari 2016

zee oceaan zeespiegelDe zeespiegel stijgt veel sneller door de thermische uitzetting van oceanen dan tot nog toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van Duitse onderzoekers op basis van twaalf jaar aan satellietdata.

Dat het klimaat de zeespiegel doet stijgen is bekend, maar minder bekend is dat dit via twee verschillende mechanismen gebeurt. Enerzijds is er het veelbesproken afsmelten van de ijskappen op bijvoorbeeld Groenland en Antarctica. Maar daarnaast speelt ook de thermische uitzetting van het water een rol. Net als bij een kwikthermometer doet een hogere temperatuur het water uitzetten, en dus het zeeniveau stijgen.

Uit nieuw onderzoek van satellietgegevens door de Universiteit van Bonn blijkt nu dat het effect van die thermische uitzetting de voorbije twaalf jaar veel sneller ging dan tot nog toe werd aangenomen. De wetenschappers analyseerden zwaartekrachtmetingen door de GRACE-satellieten en hoogtemetingen om de stijging van de zeespiegel te berekenen tussen 2002 en 2014.

Tot nog toe werd aangenomen dat het thermische effect goed was voor een stijging met gemiddeld 0,7 tot 1 millimeter per jaar. De nieuwe berekeningen komen uit op een stijging van 1,4 millimeter per jaar, bijna het dubbele.

Stormen

Uit het onderzoek blijkt ook dat door allerlei andere invloeden het effect grote regionale verschillen vertoont. Zo stijgt de zeespiegel in de Filipijnen met wel 15 millimeter per jaar, terwijl de oceaan voor de westkust van de VS vrijwel stabiel blijft.

De wetenschappers benadrukken dat enkele millimeters wel degelijk een groot verschil kunnen maken. "Het verschil tussen de 0,7 en 1,4 millimeter per jaar is te vergelijken met ongeveer tweemaal het volume aan water dat in zee komt door de smeltende ijskap boven Groenland", zegt Roelof Rietbroek van de Universiteit van Bonn.

Bovendien lopen die millimeters jaar na jaar op. "Geen enkel land zal zijn dijken verhogen vanwege enkele millimeters", zegt Rietbroek. "Maar die kleine hoeveelheden hopen zich over enkele decennia al op tot verschillende centimeters. Onder dergelijke omstandigheden kan de kans op een springtij snel toenemen."

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het gezaghebbende tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. André schreef:

  Ik waag me hier aan een kleine correctie van de bovenstaande tekst waarin wordt gezegd dat “…de kans op een springtij snel kan toenemen.” Dat is natuurlijk onzin! Zie bijv. Wikipedia: [Springtij treedt eens in de ongeveer 14 dagen op en volgt gemiddeld ruim twee etmalen op het moment dat de getijkrachten van de maan en die van de zon dezelfde richting hebben en elkaar maximaal versterken. Dat laatste is het geval wanneer zon, maan en aarde in een rechte lijn staan, dus tijdens nieuwe maan en volle maan.]
  Er wordt natuurlijk bedoeld dat het gemiddelde hoogwaterpeil zal stijgen met grotere kans op overstromingen.

 2. G. Smouter schreef:

  Dit is relatief oud nieuws, het RWS klimaat verandering rapport dat in 1996-02 gepresenteerd werd (maar bij presentatie in NL meteen tot staatsgeheim verklaard), toonde al in animatiefilmpjes de gevolgen hiervan voor de EU onder C.P. omstandigheden.

  Die gelijkblijvende omstandigheden zijn sinds 2004 verijdeld door de CU, die dat als voorwaarde stelde voor regeringsdeelname. Het directe effect van de verdubbelde uitzetting van oceanen, zit al verwerkt in de waarschuwing dat de kans op een NL overstroming bij gebieden onder NAP (65% van heel NL) momenteel verhoogd is naar 1x in de 60 jaar. http://www.overstroomik.nl

  Voorheen werkte men in NL nog met modellen van tienduizend tot 1 miljoenjaar als kansberekening.
  Belangrijkste zelfbescherming is de logistiek t.b.v. dagelijks eten te beperken door een noodvoorraad van 2 weken per gezin aan te houden….