TNO heeft een oplossing ontwikkeld om energieoverschot lokaal op te slaan in een verliesvrije warmtebatterij. Energieproducerende gebouwen leveren netto meer energie dan ze verbruiken. Dit energie-overschot dient lokaal te worden opgeslagen om te kunnen gebruiken in tijden dat het energieaanbod en de opwekking minder is. Lokale opslag van energie is een belangrijke stap in het energieneutraal maken van gebouwen en woningen. Het bevordert ook grootschalig gebruik van duurzame energie en de vermindering van CO2-uitstoot.
De warmtebatterij die TNO ontwikkelde met Europese wetenschappelijke partners en bedrijven, is het eerste werkende systeem ter wereld dat op basis van zouthydraten voor de verliesvrije opslag van zonnewarmte op dergelijk grote schaal is getest. Het systeem heeft de potentie om op compacte wijze seizoensopslag in de gebouwde omgeving mogelijk te maken.
Thermochemische opslag
De warmtebatterij werkt op basis van thermochemische opslag. Zon-thermische collectoren op het dak van een huis zetten zonlicht om in warmte, zoals (photo-voltaische) zonnepanelen dat doen om elektriciteit te winnen. De opgevangen warmte wordt chemisch opgeslagen in het zout, door dehydratatie van het zout. De warmte bevindt zich in het zout en wanneer die nodig is, zorgt een hydratatiereactie ervoor dat de warmte vrijkomt. De gebruikte zouten zijn goedkoop en op grote schaal voorradig. Hiermee kan het systeem op termijn een goedkope en nog compactere commerciële oplossing vormen.
2050 energieneutraal
In het Energieakkoord is afgesproken dat de Nederlandse gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal is. TNO werkt samen met partners aan concepten die woningen en bedrijfspanden energieleverend maken en die tevens prettig, leefbaar en gezond zijn. Om energiepositieve gebouwen te realiseren, bekijken we energie vanuit drie invalshoeken: opwekking, opslag en gebruik.
Zonder verlies? Dat gaat over het lang OPSLAAN. er is geen verlies door afkoeling. De CONVERSIE naar zout (en terug) geeft wel fikse verliezen.
Als je 1 GJ opslaat bij overschot aan warmte, hoeveel komt er dan nog uit bij tekort?
PS: CO2 is inderdaad goed voor de planten, echter als er geen genoeg planten/bomen zijn om die CO2 op te nemen, ontstaat er een overschot en dat leidt tot het broeikaseffect. Een oplossing is bijvoorbeeld zorgen voor nieuwe aanplant.
@Sunshine:
Svante Arrhenius ontdekte al meer dan honderd jaar geleden het broeikaseffect dat wordt veroorzaakt door CO2. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius
Energie en broeikaseffect is al net zoals met voedsel, psychologie, gezondheid. Er zijn er allemaal zelfbenoemde deskundigen die zonder enige wetenschappelijk onderbouwing de vreemdste dingen beweren: zoals je mag geen avocados met noten eten, glucose-afbrekers helpen tegen kanker en zo ook CO2 is niet gevaarlijk.
Ik hoor graag van je welk rapport je precies hebt gelezen en waar op internet het te vinden is.
Mijn grote wens is dat het gezwets over CO2 nu eindelijk eens ophoudt.
Pas nog weer een rapport gelezen waarin duidelijk staat dat CO2 de temperatuur volgt en niet anders om.
Wanneer houden we eens op met het kuddegedrag en leren zelf weer eens nadenken?
CO2 is een bouwsteen van leven. Zonder CO2 geen leven, zo simpel is. Weet je nog dat je op school hebt geleerd dat mensen zuurstof opnemen en CO2 uitademen? En wat doen planten? Juist! Ze nemen CO2 op en ‘ademen’ zuurstof uit.
CO2 is goed voor de aarde!