like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Rutte laat de Koning voorlezen uit een sprookjesboek

Van: op 20 september 2016

Mark Rutte als laafEen verhaaltje voor het slapen gaan, daar leek de Troonrede van 2016 nog het meest op. Het had effect, als je af gaat op de versprekingen door de Koning. Je zult zoiets maar bij volle bewustzijn voor volk en vaderland moeten voorlezen.

Pensioenfondsen maken zwaar slagzij, de ongelijkheid in inkomens is hoger dan ooit, op onderwijs wordt vooral bezuinigd en de tolerantie is op een historisch dieptepunt beland.

BES LED

Terwijl de wereld om ons heen van de ene crisis in de andere valt probeert de club van Rutte ons in het zicht van komende verkiezingen met een half procentje extra economische groei te lijmen.

Zelfs tijdens de warmste nazomer uit de historie van meteorologische metingen wordt het woord klimaatverandering in de hele troonrede slechts eenmaal plichtmatig gebezigd.

Wat er ontbreekt kan in één woord worden samengevat. Dat is URGENTIE. De noodzaak om op een groot aantal terreinen op de kortst mogelijke termijn het roer volledig om te gooien.

Veel van het werk van nu is van een heel andere, en veel mindere kwaliteit dan de vaste banen die zijn verdwenen. Er voor in de plaats kwamen tijdelijke baantjes en onzekere ZZP contracten. Oudere en ervaren vakmensen staan hamburgers te flippen of bezorgen boodschappen. En de doordrukkende automatisering blijft veel meer banen en veel meer kwaliteit vernietigen dan wat er voor in de plaats komt.

De pensionado's van nu eten de pot leeg voor komende generaties. Hun pensioenen nu zijn misschien niet helemaal meer waard wat ze er ooit voor betaald hebben, maar wie over een jaar of tien de eindstreep van zijn werktijd haalt moet nog maar afwachten hoeveel er nog rest.

Het lijkt misschien triviaal om op de woorden van Wilders te parafraseren, maar op deze dinsdag zie je dat de hele oppositie één lijn trekt tegen het positieve opportunisme van de regering. Wat niet duidelijk genoeg gemaakt kan worden is de broosheid van wat vooruitgang wordt genoemd. Die ene procent toename in koopkracht, die 1,7% economische groei, die smelten als sneeuw voor de zon als de olieprijs een sprongetje maakt. Of als de inflatie echt een keer op gang komt. Of….

De problemen die van alle kanten op ons afkomen zijn daartegen structureel en hardnekkig. De internationale economie houdt diepe en voortslepende problemen, klimaatverandering zorgt voor meer en frequenter extreem weer, financiële markten zijn en blijven instabiel, de feitelijke werkgelegenheid neemt af in aantal en in kwaliteit, de tweedeling in de samenleving blijft toenemen, net zoals de verdeeldheid onder naties.

In dat landschap wil je leiders met een visie op de toekomst. Daarin wil je niet geregeerd worden door een stelletje Laven, kabouters die verzonnen zijn om mensen te amuseren en om hun aandacht af te leiden van de zorgen van de dag. Inderdaad, dat is leuk in pretparken of in sprookjesboeken. Wie zich daarbuiten door ze in slaap laat sussen wordt al snel weer wakker in een nachtmerrie.

Peter van Vliet

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tjara schreef:

  Helemaal met Peter’s reactie eens… Realisme is niet hetzelfde als pessimisme!
  Een pessimist kan vaak geen toekomst zien. Die ontwijkt zowel het realisme als positivisme.
  Een optimist kan vaak de waarheid niet aan..dus negeert of ontwijkt, kleineert zelfs vaak het pessimisme én realisme.
  Een realist ziet dingen gebeuren en wil daar verandering in aanbrengen. Als hij geen verandering nastreeft is hij een pessimist. Als een realist geen verandering noodzakelijk lijkt…is het een optimist.
  Ergo: Optimisme én Pessimisme zijn een soort gemoedstoestanden van het brein! En daardoor per definitie al Alfa’zaken’en zeer slecht verifieerbaar wb de feiten…Het zijn aannames…

  Kortom…Laten we in vredesnaam Eerst eens héél erg Realist worden. .en zaken zien zoals ze zich aan ons voordoen maar zo keihard mogelijk gesteund door harde feiten en cijfers!!!
  Bëta wetenschap..
  verifieerbaar…controleerbaar
  Vandaar uit zouden er plannen moeten komen om de balans te herstellen…voor zo ver dat lukt, vanwege de steeds sterker wordende verstrengelingen met het inter-nationale..

 2. Baukelien Franken schreef:

  Ik ben het helemaal eens met Peter van Vliet. Afgelopen maandag ben ik bij het debat over het Basisinkomen in de Tweede Kamer geweest. Voor eens en voor altijd heb ik toen mijn geloof in de werking van de politiek en traditionele pers verloren. Ik ben positief: ik denk dat het niet lang meer zal duren, dat wakkere mensen doorkrijgen dat ze zich moeten verenigen om een stille, sterkere kracht te bewerkstelligen.

 3. AVE schreef:

  @ Loeffen – Heel juist. Basis voor vooruitgang is optimisme en durf. Het is niet de enige voorwaarde voor welvaartsgroei. Om alle productie ook te kunnen consumeren, is groei van het discretionair (d.i. het extra boven de eerste levensbehoefte) besteedbaar inkomen nodig. Dat is nu precies wat Rutte 2 bij grote groepen in de samenleving heeft weggenomen.

 4. Peter van Vliet schreef:

  @Loeffen: laten we eens uitgaan van realisme, de feiten onder ogen zien zoals ze zijn, in plaats van deze naar believen te verdraaien. Van daaruit kun je altijd nog voor een optimistisch ontwikkelpad kiezen. Maar dan liever zonder casino-economie 🙂 en gebouwd op echte waarden die eerlijk verdeeld worden.

 5. RMM Loeffen schreef:

  De basis voor welvaart en welzijn is optimisme. Daarmee kan een durf-economie groeien en durven we te investeren. Daartegenover staat pessimisme: de basis voor een selffulfilling prophecy van angst, gebrek aan initiatief en rem op ontwikkeling en groei. Hoe kunnen we het optimisme initiëren?

 6. AVE schreef:

  Ach, de enige doelstellingen van de VVD zijn: overheidsbudget naar 0% tekort, daling van de overheidsschuld in %% BBP en toenemend aandeel van het nationaal inkomen voor de factor kapitaal. Dat lukt toch prima. De rest van het verhaal is pure wollige retoriek. En ja, het familie voorrecht om een kabinetsverhaal te mogen voorlezen is onderdeel van het familie erfrecht. Iemand die zichzelf respecteert past daarvoor.

 7. Tjara schreef:

  Apart is het toch dat mensen (de 2 reageerders voor me), zo het idee koesteren dat Nederland een soort eiland is…en hoe fantastiesss het gaat in dit landje met verzwakte dijken…met politici die precies op ‘hun verkiezingstijd’ met ‘goed’ nieuws komen..
  etc..etc..maar…hun oren zo graag gesloten houden voor wat er werkelijk gebeurt!

  Eigenlijk is het schokkend dat de realiteit maar niet door wil dringen..Het gaat helemaal niet zooo fantastisch!

  Ga eens kijken in de zorg voor ouderen..in de zorg voor geestelijk aangedane mensen…
  in de mega varkensstallen of kippenflats…wat er mis is met ons steeds verder vervuilde voedsel en drinkwater…hoe onze dijken ons steeds minder beschermen…hoe er allang een aantal gemalen bijgebouwd hadden moeten worden…
  Ga eens op bezoek bij een van de vele vele Noorderlingen die het huis niet verkocht krijgen omdat het vol scheuren zit of op instorten staat…omdat de rest van Nederland en Europa te goedkoop het gas onder hun kont weggepomt hebben..
  Ga eens praten met bedreigde hulpverleners..met onderbetaalde agenten..met mantelzorgers die zwaar overbelast geraakt zijn..met hoogbejaarden die zo nodig thuis moesten blijven wonen, maar steeds verder vervuilen omdat ze geen zorg meer krijgen of met die jongeren die 2 banen nodig hebben en nog geen huisvesting kunnen betalen.en weer naar Pa en Ma terugkeren…of die 50plussers die niet meer a.d. bak komen..met mensen die maanden op de wachtlijst staan of maar niet meer naar de dokter durven omdat ze het geld niet meer hebben…of de voedselbanken die niet voldoende monden meer kunnen voeden..

  Kan nog wel even doorgaan..maar ja..je kunt ook de andere kant opkijken en je schouders ophalen…zeur niet..overdrijf niet…het gaat toch goed?!

  Tja…ehhh hoeveel schuld zit er nu bij de ECB..hoeveel moet er ook weer bij om Nederland er weer beetje bovenop te helpen? Ahh 200 miljard…ach..de Panamagangers en bonuslijers maken zich niet druk…die worden niet aangepakt…zoals IJsland wel deed…en hebben hun vermogen wel weggemoffeld…ergo..de rest mag er voor op gaan draaien..
  Nee…vergelijk ons niet met Afrika…hoewel..dat continent schijnt het op heel wat vlakken al beter te doen wij..

  Ahh…u bent vast dan van de generatie die geen rekenen meer heeft gehad…ik snap het .stom van me!
  En Koning Carnaval las ook alleen maar voor wat hem opgedragen werd..

 8. Lex schreef:

  Zoals de troonrede zwaar positief is slaat dit stuk volledig door naar de andere kant en raakt kant noch wal geschreven door een zwaar gefrustreerd persoon denk ik

 9. Johannes Snijder schreef:

  Dat de troonrede meer weg heeft van een te positieve kijk op de toestand van het land en de financiële situatie valt gewoon te verwachten aan het einde van een kabinet. Dat betekend niet dat je nadruk hoeft te leggen op alle negatieve aspecten. Daarmee is de meerderheid van het volk ook niet tevreden. Een stabiel kabinet leidt tot meer beslissingen dan een onstabiel.