Duurzaamheidsorganisatie Urgenda start op woensdag 20 november de Klimaatzaak tegen de Staat der Nederlanden met zo’n 1000 officiële mede-eisers. De dagvaarding wordt om 15.00 uur aangeboden bij de Hoge Raad in Den Haag, waar betekend moet worden, samen met een deel van de (groot)ouders die namens hun kinderen deze Klimaatzaak ondersteunen.
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en moeder van drie kinderen, levert de dagvaarding om 15.15 uur in bij de Hoge Raad in gezelschap van mede-eisers en hun (klein)kinderen. Aanwezig zijn o.a. architect Thomas Rau, zijn vrouw Sabine en hun kinderen, Joos Ockels, de vrouw van de astronaut en professor Wubbo Ockels, kunstenares Tinkebell, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra met zijn zoon Bart, Maurits Groen, initiatiefnemer van de WakaWaka lamp en diverse jongeren uit de Duurzame Jonge 100. Wie er ook bij wil zijn kan zich nog aanmelden via [email protected] Verzamelen op het Plein in Den Haag begint om 14.30.
Met deze ‘rechtszaak uit liefde’ wil Urgenda het Nederlandse klimaatbeleid voorleggen aan de derde macht in de democratie: de onafhankelijke rechter. De ruim achthonderd mede-eisers die onder de dagvaarding staan hebben zich aangemeld via de website www.wijwillenactie.nl en komen uit alle geledingen van de samenleving: zoals professoren Stokman, Hafkamp en Vellinga, particulieren, studenten, eigenaren van kleine energiecollectieven en vele ondernemers. De Klimaatzaak wordt tevens gesteund door RTL weervrouw Helga van Leur en Bernice Notenboom, beroepsavonturier en klimaatjournalist bekend van de serie Klimaatjagers.
Dagvaarding
De dagvaarding van meer dan 110 pagina’s, beschikbaar via de website, eist de noodzakelijke klimaatmaatregelen die burgers beschermen. Op dit moment doet de overheid onvoldoende en pleegt daarmee een onrechtmatige daad en schendt ze straks mensenrechten. De dagvaarding laat zien dat de Nederlandse Staat zich al sinds 1988 bewust is van de potentiële gevaarzetting en tekende daarom het Klimaatverdrag van 1992. Op dit moment zijn de 195 landen die het Verdrag hebben getekend bijeen in Polen, maar voor alsnog lijkt het er niet op dat ze gaan doen wat nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, ondanks verontrustende waarschuwingen van de wetenschap, het Internationaal Energie Agentschap (IEA) afgelopen week (o.l.v. Maria van der Hoeven), de Wereld Bank, IMF, PwC en vele anderen.
De Nederlandse Staat brengt mensen nodeloos in gevaar door de transitie naar een meer duurzame economie voortdurend uit te stellen. Ook slaagt de overheid er niet in om risico’s van klimaatverandering voor haar burgers duidelijk te maken. Het is tijd voor actie. www.wijwillenactie.nl