Kent u dat woord, dames en heren? Je hoort het veel tegenwoordig. Zelfs Putin gaat de laatste tijd over het randje. Het is maar goed dat onze Wopke Hoekstra, die twee koppen groter is, tegen Vladimir heeft gezegd: “Tot hier en niet verder, anders kopen we geen gas meer van je.”
Daarmee is Wopke ook een voorbeeld voor alle vrouwen. Gewoon grenzen stellen, en zeggen “ho jij, mannetje.” Een echte feminist die Wopke, alleen zijn voorliefde voor mannen op leidinggevende posities is nog wel even een dingetje.
Grensoverschrijdende prestaties werden er ook geleverd door onze meiden op de spelen. De mannen waren ook wel goed, maar ik heb toch het meest genoten van onze meiden. Ik schroom echter om dit publiekelijk te delen want misschien denkt u ja, ja, weer zo’n mannetje die naar vrouwen gluurt. Het is trouwens helemaal niet mijn schuld maar van de cameramannen die na afloop van elke race wel heel erg sterk in zoemden op die strakke kontjes met de gespierde dijen. Voor het verspreiden van die grensoverschrijdende beelden kunnen ze over een jaar of tien nog wel eens aangeklaagd worden. Maar goed, voorlopig kunnen de meeste dames er alleen maar van dromen dat ze zo’n figuurtje hebben en gezien het grensoverschrijdende aantal paaseitjes in de schappen van de supers (negen weken voordat het pasen is), zullen die dromen ook wel nooit uitkomen.
Trouwens die kunstschaatsers waren ook grensoverschrijdend bezig. Die gooiden hun dames door de lucht alsof ze van piepschuim waren en ze lieten ze zoveel rondjes tollen dat ik dacht, zouden ze dat nu echt willen? Ik heb even overwogen dat ook eens te proberen, maar je moet als man tegenwoordig heel terughoudend zijn.
En toen kregen we de storm Eunice over ons heen. Het klinkt als de naam van een man waarbij de grens tussen man en vrouw vervaagd is. Maar Eunice was dan ook een vrouw en wel een die al in 1856 grensverleggend werk deed over de klimaatopwarming door CO2. De naar haar genoemde storm Eunice kwam zelf ook van over de grens en brak behalve heel veel bomen alle records. Tot nu toe, want dergelijke grensoverschrijdende stormen kunnen we volgens Peter Kuipers Munneke vaker verwachten.
Door de opwarming van de aarde en vooral van het gebied rond de Noordpool draaien de straalstromen niet meer hun rondjes met 300 km per uur boven Alaska, Groenland en Siberië maar komen ze veel zuidelijker via Florida recht over de oceaan over ons land heen en laten dan onder andere dit soort stormen onder zich ontstaan. We hebben het dus geheel aan onszelf te danken door niet naar de waarschuwingen van Eunice in 1856 te luisteren.
Dat geldt trouwens ook voor de grensoverschrijdende gasprijzen. Dat dit een keer zou gaan gebeuren als we niet snel onze energievoorziening zouden verduurzamen was ook al 50 jaar geleden voorspeld. Zelfs Joop den Uyl en Jan Pronk hebben ons toen nog gewaarschuwd, maar dat hadden ze beter niet kunnen doen. Mede daardoor zijn maatregelen om het milieu te sparen en het klimaat te redden als linkse hobby weggezet. Het rapport “Grenzen aan de groei” van 1972 werd door rechtse politici als nodeloze bangmakerij betiteld. Economische groei, dat wil zeggen blijven bbq’en, belastingvrij vliegen en maximale aftrek voor leasebakken was belangrijker en omdat milieu en klimaatmaatregelen geld kosten, moest je dat eerst maar eens verdienen door nog meer groei.
Door rechts werd ook het tijdig aflossen van hypotheken sterk ontmoedigd via maximale renteaftrek. Door deze subsidie voor de rijken heeft elke huizenbezitter de afgelopen 50 jaar minstens twee keer de waarde van het huis naar de bank afgedragen dus bleef er geen geld meer over om te isoleren en verder te verduurzamen met warmtepompen en zonnepanelen etc. Met het belastingvoordeel konden ze wel lekker belastingvrij gaan vliegen en een leuke auto kopen. Tussen 1960 en 2019 steeg het aantal passagiers op Schiphol dan ook van 1,3 tot 72 miljoen per jaar en in 50 jaar verviervoudigde het aantal personenauto’s.
Extreem links wilde trouwens ook niets van grenzen aan de groei weten. Geen gezeur over milieu en klimaat, eerst armoede bestrijden was hun devies en vooral goedkope woningen bouwen. Zo goedkoop dat nu nog steeds één op de drie woningen bar slecht en twee op de drie gewoon slecht geïsoleerd is. Er zijn sinds 1960 wel 5 miljoen woningen bijgebouwd, maar in plaats van 4 kinderen op één kamer, hebben kinderen nu vaak twee kamers. Eén bij de vader en één bij de moeder. Door hoge huurprijzen en overige woonlasten is het gestandaardiseerde inkomen per huishouden sinds de jaren 70 dan ook nauwelijks gestegen. Het bruto binnenlands product per persoon daarentegen is in die periode verdubbeld.
Dat het midden, de Christelijke partijen dus, de leefbaarheid van de aarde zouden redden, kon je helemaal wel vergeten, want kom bij het CDA niet aan onze boeren. Tussen 1950 en 2016 steeg het aantal varkens van 2 naar 12,5 miljoen en het aantal vleeskuikens van 2,4 naar 48 miljoen en verdubbelde de melkproductie. De bijdrage van land en tuinbouw aan de uitstoot van broeikasgassen is inmiddels 17 % en dat is net zo veel als alle auto’s bij elkaar.
Omdat uitgaven voor milieu en klimaat de afgelopen 50 jaar tot een politiek twistpunt zijn gemaakt, en politici niet verder kijken dan de volgende verkiezing, is er veel te weinig gebeurd om onze toekomst zeker te stellen. We hebben 160 miljard aan het aardgas verdiend, meer dan genoeg om alle woningen aardgasvrij te krijgen voordat het op zou zijn. En nu zitten we met de gebakken peren.
Het wordt de hoogste tijd dat we de politieke grenzen eens gaan overschrijden en tot het inzicht komen dat de leefbaarheid van de aarde in het algemeen belang is en niet rechts, niet links en niet Christelijk democratisch en ook niet iets is voor de lokale partijen maar grensoverschrijdend.
Han Blok